Telegram

Terrorister er vantro siger islamisk lærd

Telegram
2. marts 2010 kl. 08:23

En prominent islamisk videnskabsmand vil offentliggøre en 600 sider lang forordning, der fordømmer terrorisme.

Målet med forordningen, der bliver offentliggjort i London, er at overbevise unge muslimer om, at de skal vende ekstremismen ryggen.

Muhammad Tahir ul-Qadri har arbejdet for at fremme fred og dialog mellem religionerne i 30 år. Og det er ikke den første fatwa, der er udstedt mod terrorisme.

En række islamiske grupper har siden terrorangrebene på USA i september 2001 fordømt terrorisme.

Men Qadri siger, at hans fatwa, der erklærer terrorister og selvmordsbombere for vantro, går længere end nogen tidligere forordning.

- Der er tale om den første mest omfattende fatwa om terrorisme, der nogen sinde er skrevet, siger Qadri, der har skrevet over 350 bøger om islamisk videnskab og selv forsker i sufisme, der fokuserer på fred og tolerance.

- Jeg har forsøgt at vende hver eneste sten, og jeg har forsøgt at rejse hvert eneste spørgsmål, der kan rejses om emnet, siger Qadri til nyhedsbureauet Reuters.

Den 59-årige Qadri, der er født i Pakistan, er leder af den religiøse uddannelsesorganisation Minhaj ul-Quran, der spreder sufismens idéer.

Qadri, der også er tidligere minister og rådgiver for Pakistans myrdede premierminister Benazir Bhutto, forelæser i hele verden i et forsøg på at fremme sit budskab om harmoni.

Han var en af de første muslimske ledere, der fordømte terrorangrebet mod USA.

Tim Winter, der underviser i islamiske studier ved Cambridge Universitet, siger, at Qadri synes at gå længere i sin fordømmelse af terror end andre muslimske lærde før ham.

- At erklære skurkene for vantro er usædvanligt. Det er helt klart et initiativ, der hjælper, siger Tim Winter.

/ritzau/Reuters

Opdateret 2. marts 2010 kl. 08:30

Travis Malmzon

Som vantro er det sq lidt surt at få terrorister som nye sidekammerater.

Mon den gode Muhammad Tahir ul-Qadri har tænkt sig at behandle os på samme måde ????

Jeg er krænket.

Massimo Fiorentino

Travis, det er lige netop den holdning, der ikke bringer islam tættere på den vestlige verden. Hvad med at få lidt perspektiv og omfavne, at der faktisk er lærde muslimer, og muslimer generelt, der er *for* fred og fordragelighed og ikke fiser rundt og betragter "alle andre" som vantro, ligesom visse kristne konstant vimser i den anden retning og betragter "alle muslimer" som terrorister...

Og det er vel initiativ skal han vel have ros for... ikk'...? bliver spændende at se, høre og læse hvad DF siger til det..

Massimo

Det er rigtigt, når der endelig er en muslim der ser klarere end mængden, så bliver han også skudt ned. Det er slet ikke noget nyt, som vi gentagne har set det med eksempelvis Naser Kharder.

Det kniber for flere at skelne mellem emnerne.

Nu er han jo Sufi. Og dermed vil alle Shia og Sunni størstedels ignorere ham.

En fatwa bliver kun anerkendt som gældende hvis den enkelte troende anerkender den imam som udsteder den. Den er ikke noget automatisk bindende dekret.

Godt set Thomas. alligevel fortjener Qadri en anerkendende bemærkning for sine holdninger.

Sufi er den mig mest sympatiske af alle de mange, mange forskellige retninger i islam. Ikke kun fordi sufi siger at enhver jihad er personlig og inadvendt, aldrig udadtil eller mod andre, men også fordi de har det frieste kvindesyn, sammen med Alawitterne.

Deres normalt pacifistiske grundholdning er p.t. hårdt udfordret i Somalia efter at adskillige sufi-helligdomme er blevet ødelagt af de fundamentalistiske retninger der. Det bliver nok interessant at se hvad der sker.

Er DF’s pressetjenste på vinterferie eller…? DF plejer eller være på dubberne så snart en eller anden Iman udtaler sig..

Hvad DF vil sige?

"Ja-ja, men fordømmer han stening?"