Branden på Scandinavian Star genåbnes

Rigsadvokaten skal gennemgå branden for 20 år siden på skibet Scandinavian Star. Det skal klarlægges, om ny viden giver grundlag for en egentlig undersøgelse.
9. april 2010 kl. 23:46Opdateret 9. april 2010 kl. 23:50

Den katastrofale brand på skibet 'Scandinavian Star' for 20 år siden skal nu gennemgås igen af den danske rigsadvokat. Det er Folketingets partier blevet enige om på et møde med justitsminister Lars Barfoed (K), skriver Politiken lørdag.

Branden kostede i 1990 159 mennesker livet, og den påsatte brand betegnes som den største uopklarede kriminalsag i Skandinaviens nyere historie.

Rigsadvokaten får opgaven, efter at en række nye oplysninger i sagen har sat alvorlige spørgsmålstegn ved, om alle de rigtige mennesker er blevet stillet til ansvar.

Justitsminister Lars Barfoed vil ikke kommentere aftalens konkrete indhold, før alle partierne mandag har godkendt den skriftlige formulering. Han siger dog:

- Vi er enige om sagens videre forløb. Regeringen lægger vægt på, at vi ikke skal foretage nogen unødvendige undersøgelser. Men i det omfang, noget skal undersøges, så skal det være forhold, som ikke er fuldstændigt belyst.

Rigsadvokaten kom i 2005 med en redegørelse, men dengang efter henvendelse fra den norske rigsadvokat. Nordmændene kunne ikke trænge til bunds i sagen, fordi dele af efterforskningen var blevet udført af dansk politi. Den danske rigsadvokat fandt ikke grundlag for at genoptage sagen.

Men siden er der kommet nye oplysninger, og derfor kræver både regeringen og oppositionen i Folketinget en ny gennemgang.

- Rigsadvokaten skal nu undersøge de nye oplysninger og lave et notat om, hvad der tidligere er blevet undersøgt, og hvilke nye ting der vil være mulighed for at undersøge. Det får han nogle måneder til, og så kommer der et nyt notat efter sommerferien. Så kan det være, vi vil være uenige om, hvad der er behov for at undersøge, men vi får et nyt grundlag at diskutere sagen ud fra, siger Socialdemokraternes retsordfører, Karen Hækkerup.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Oluf Husted
Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu