Novo må godkende toppost på universitet

Novo Nordisk Fonden har sikret sig retten til at godkende den næste person, der skal stå i spidsen for det nye Metabolismecenter på Københavns Universitet.
20. maj 2010 kl. 15:45Opdateret 20. maj 2010 kl. 15:50

Novo Nordisk Fondens hals- og håndsret over Københavns Universitet er langt større end hidtil antaget.

Helt usædvanligt har universitetet givet Novo Nordisk Fonden ret til at godkende den person, som det sundhedsvidenskabelige fakultet vælger som kontaktperson for fonden, og som er den person, der står i spidsen for det nye Metabolismecenter.

Det fremgår af en P1 Dokumentar på Danmarks Radio.

I dag er det dekan Ulla Wewer, som besidder posten. Og skulle hun få nyt job, har universitetet lovet fonden, at den får lov til at godkende hendes efterfølger som kontaktperson og universitetets repræsentant i den 'Executive Commitee', der skal godkende både forskningsstrategi, budgetter og tildeling af midler.

- Det er meget vigtigt for os, at den person, som skal være kontakten til centret, har en dyb forståelse for og respekt for forskningen. Derfor vil vi godkende personen, siger Birgitte Nauntofte, der overtager direktørposten for Novo Nordisk Fonden til august, til P1.

Løftet fremgår af den ansøgning, som ligger til grund for aftalen mellem Novo Nordisk Fonden og Københavns Universitet om den historisk store donation på 885 millioner kroner, og som P1 Dokumentar har fået aktindsigt i.

Det er ikke usædvanligt, at eksterne bidragydere holder øje med, at universitetet bruger pengene som aftalt. Men et så tæt samarbejde, som er tilfældet her, kommer ifølge P1 Dokumentar bag på de fleste.

- Det har jeg aldrig hørt om før. Jeg synes, at det er et meget voldsomt krav at stille, og jeg synes, at det er helt upassende for et universitet at sige ja til. Det strider mod normerne om fri og uafhængig forskning, og jeg synes, universitetet burde sig nej til sådan et krav, siger Ingrid Stage, som er formand for Dansk Magisterforening.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

NOVO styres kun af Novo

Dekanen skal styre sammen med Novo. Og Novo styrer dekanen.

Hvorfor kan Novo ikke styre hele institutet selv når dekanen er Novo styret.

En Novo mand og et spejl må kunne styre lige så godt. Så er de to.........