Telegram

Svensk højreparti under spærregrænsen

Det nationalistiske højreparti Sverigedemokraterna ligger under spærregrænsen i ny meningsmåling, mens regeringspartier går frem.
Telegram
16. maj 2010 kl. 11:17

Det nationalistiske højreparti Sverigedemokraterna (SD) ligger under spærregrænsen i en ny meningsmåling, mens den regerende borgerlige alliance går frem.

SD går 1,4 procentpoint tilbage i forhold til en måling i april og ville få 3,5 procent, hvis der var valg nu, viser målingen fra instituttet Sifo.

Spærregrensen i Sverige er på 4 procent.

Også regeringspartiet Kristdemokraterna havner under spærregrensen i målingen.

Oppositionspartierne, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet, har tilsammen 49,3 procent, hvilket er en fremgang på 0,8 procent i forhold til den forrige måling.

Regeringsalliancens partier får tilsammen 46,2 procent af stemmerne i Sifos måling. Det er en fremgang på 1,2 procent.

Sverige holder både riksdagsvalg og lokalvalg den 19. september.

/ritzau/NTB

Opdateret 16. maj 2010 kl. 11:20

Christian Olesen

Svenskerne er dog ikke så dumme som Danskerne ser det ud til.

Ole Gerstrøm

I Sverige bliver man mobbet, hvis man siger man stemmer på Sverigedemokraterna. Dette gør opinionsmålinger mindre pålidelige.

Per Thomsen

Ole Gerstrøm:

»I Sverige bliver man mobbet, hvis man siger man stemmer på Sverigedemokraterna. Dette gør opinionsmålinger mindre pålidelige.«

Vil Ole Gerstrøm virkelig forsøge at bilde os ind, at interviewerne fra analyseinstitutterne mobber de adspurgte?

Får de adspurgte en høj og ubehagelig hyletone i øret, hvis de i telefonen siger, at de stemmer på Sverigedemokraterna?

Det er jo ren Pippi Langstrømpe!

Martin Kristensen

Er Per Thomsen ikke klar over at meningsmålinger konsekvent undervurderer Dansk Folkeparti og deres søsterpartier rundt omkring?

Det er almindelig politisk sociologi, og ikke en særlig kontroversiel udtalelse fra Ole Gerstrøm.

Sven Karlsen

Der er først valg i Sverige til efteråret, og de indledende øvelser (spredte debatter i TV, m.m.) omfatter mest regering og den etablerede opposition.

Det betyder naturligtvis, at folk forholder sig til det seneste problem der har været oppe at vende, og at de derfor svarer med deres foretrukne parti fra enten regerings- eller oppositionsside.

Sverigesdemokraterne kommer sandsynligvis først på banen i en slutspurt, - det er almindelig anerkendt strategi for et nystartet parti - så at spå noget som helst om deres chancer for rigsdagspladser allerede nu, er spild af kræfter.

SD er dark horse i løbet, og får de den rigtige case i medierne (et "æresdrab" el. noget bandekrig) på det rigtige tidspunkt, så stryger de lige ind med 8-10% ... You mark my words ;-)

Hvis de "gamle" partier ønsker at sikre at SD ikke kan udnytte sådan en chance alt for nemt, så skal de så tidligt som muligt udfordre SD i valgkampen, - kræve at de kommer ind i debatten på alle områder, og udfordre dem på alle andre spørgsmål end indvandrerproblematikken ... det vil altid give knubs til et uprøvet parti, og sikre at de ikke bare kan gemme deres ressourcer til slutspurten.