Telegram

Dagpengeregler får kritik af EU

EU-politikere protesterer mod Danmarks forskelsbehandling på dagpengeområdet. Halv dagpengesats til unge er uacceptabelt, lyder det.
Telegram
2. juni 2010 kl. 17:28

De danske dagpengeregler diskriminerer unge mennesker og bør laves om. Sådan lyder det fra et bredt politisk flertal i EU-Parlamentet, som i en ny rapport om ungdomsarbejdsløshed langer ud efter Danmark.

Parlamentet kritiserer de danske regler om, at unge under 25 år kun er berettiget til halv dagpengesats efter seks måneders ledighed.

Det er diskrimination og uacceptabelt i en tid, hvor krisen og stigende arbejdsløshed har gjort det ekstra svært for unge at komme ind på arbejdsmarkedet, kritiserer parlamentarikerne.

- Den lavere arbejdsløshedsgodtgørelse for unge i Danmark, selvom den har til hensigt at få unge mennesker i arbejde, er uacceptabel og kan være kontraproduktiv for, at unge mennesker kan skabe et økonomisk uafhængigt liv, lyder det i den nye rapport.

Rapporten er forfattet af SF's Emilie Turunen, men har fået opbakning fra et bredt flertal i parlamentets beskæftigelsesudvalg med 41 stemmer for og blot én stemme imod.

Emilie Turunen kalder det fuldstændig misforstået beskæftigelsespolitik at giv unge halv dagpengesats.

- Regeringen strammer, ligesom en række andre regeringer, den økonomiske skrue over for unge for at få dem i arbejde. Dermed lukker de fuldstændig øjnene for krisen og for, at der ikke er nogle job, siger Emilie Turunen.

LO har i lang tid presset på for at få afskaffet ordningen med halve dagpenge, der blev indført tilbage under Nyrup-regeringen i 1996.

Parlamentet kan ikke at tvinge Danmark til at ændre på reglerne. Men i rapporten opfordres EU-landene til at sikre, at lovgivningen på arbejdsmarkedet "ikke bruges til at diskriminere unge ansattes adgang til sociale ydelser".

Også Storbritannien og Frankrig beskyldes i rapporten for at diskriminere unge på arbejdsmarkedet.

/ritzau/

Opdateret 2. juni 2010 kl. 17:35