Telegram

Dansk mad er EU's dyreste

Danske madvarer er næsten 40 procent dyrere end gennemsnittet i andre lande i EU. Den største forskel er i brød og morgenmadsprodukter, viser ny undersøgelse.
Telegram
29. juni 2010 kl. 16:23

Danskerne må gribe dybt i lommerne, når de køber ind. Det viser nye tal fra Eurostat, der laver statistiske analyser for EU.

Tallene viser, at hver gang danskerne betaler 139 kroner for mad og drikkevarer, så betaler andre borgere i EU i gennemsnit kun 100 kroner for det samme.

Kun ét land i Europa er dyrere end Danmark. Vores norske broderfolk, der dog ikke er medlem af EU, må betale 54 procent mere for fødevarer end en gennemsnitlig europæer.

Det er specielt på brød og morgenmadsprodukter, at Danmark er dyrest. Disse varer koster 46 procent mere end i resten af EU og er således også dyrere end i Norge.

Blandt EU's medlemslande er danskerne skarpt forfulgt af irerne, der betaler 29 procent mere end gennemsnittet, mens finnerne betaler 20 procent mere.

Danskere i Østdanmark skal dog ikke rejse langt for at få billigere mad og drikke.

På den anden side af Øresund betaler svenskerne nemlig kun fire procent mere for maden end i resten af EU, viser opgørelsen.

Analysen viser yderligere, at det er 35 procent dyrere at købe alkohol i Danmark mens det er 17 procent dyrere at købe tobak end gennemsnittet i Europa.

Her har vi dog fortsat langt op til dyre Norge. De norske forbrugere betaler hele 134 procent mere for alkohol og 219 procent mere for tobak end den gennemsnitlige EU-borger.

I Sverige er tobak og alkohol også en smule dyrere end i Danmark.

/ritzau/

Opdateret 29. juni 2010 kl. 16:30

Marianne Mandoe

Det har jeg sagt i årevis. Og hvergang har folk grinet af mig og skudt skylden på MOMSEN.

Javel ja.... Men så meget højere er den danske moms heller ikke, og kan da slet ikke redegøre for det meste af forskellen.

Nej. Dansk fødevaremarked styres af TO koncerner, som malker os for alt hvad de kan, uden den store konkurrence, og uden at lade andre konkurrenter komme ind på markedet.

Jesper Wendt

Kan vi ikke bare overgive os til tyskerne, så der også en chance for at vinde VM. :p

Marianne Mandoe

Jesper. Det lyder som en glimrende ide. Jeg bor alligevel dernede hvor meget af kommunkationen foregår på en blanding af dansk og tysk, så for mig er forskellen den sammen. :)

Per Langholz

Det kan ikke undre at Danmark har de højeste fødevare priser i EU. Danmark har også de højeste afgift niveau (inkl. moms) i EU. EUROSTAT offentliggjorde i går en sammenligning over skattetryk i EU. Ud af skattetryk sammenligning fra EUROSTAT kan man se, at Danmark har det højeste skattetryk.

Når man kigger på skat på arbejde har Danmark ikke den højeste skat på arbejde, men er sammenlignelig med lande, vi ellers sammenligner Danmark med. Men når man kigger på skat på forbrug (altså moms og andre afgifter) er Danmark stærkt førende.

EUROSTAT skattesammenligning er fra 2008 og Danmark har jo haft en stor skattenedsættelse for folk med topskat i 2010, så der er ikke tvivl om, at skattetrykket på indkomst i Danmark er faldet yderligere siden 2008. Meget af denne personindkomstskattelettelse i 2010 skal finansieres med afgifter der ruller ud de kommende år.

Vi har således en regering, der effektivt er ved at sætte den danske velfærd overstyr, og lade dem der har de lavest indkomster få den største skattebyrde via de asociale afgifter. Regeringen fører en omfordelings politik der skal sikre den rige del af befolkning. Alt imens regeringen har kamufleret det i en støjende symbol- og værdi politik

Ikke bare er Det ekstremt dyrt at spise på restaurant i Danmark, men det er også dårligt.

Jeg var på ferie i Krakow i Polen. Her spiste vi ude hver eneste aften, hovedret, dessert og vin for godt 50-60 kr. pr. person. I Krakow, som er attraktiv for turister, og derfor dyrere end gennemsnittet (må man gå ud fra).

Og så var maden af ekstrem god kvalitet. Jeg tror alle Københavnske restauranter, ud over de ganske få "high class" vi har, ville ryge ud på røv og og albuer, hvis de prøvede sig i Krakow.