Telegram

Døde havørne blev sandsynligvis forgiftede

To havørne blev i mandags fundet døde ved Odense Fjord. Rovfuglene blev med stor sandsynlighed forgiftet med det forbudte stof bladan, frygter ornitologer.
Telegram
24. juni 2010 kl. 13:14

To døde havørne på øen Leammer i Odense Fjord blev med meget stor sandsynlighed forgiftet. Det vurderer Henrik Kalckar Hansen, formand for Dansk Ornitologisk Forening (DOF) på Fyn.

Den voksne han og årets næsten flyvefærdige unge blev i mandags fundet døde på ynglepladsen på øen, der er ynglefuglereservat.

Hannen var drattet direkte fra redekanten ned på jorden, og den døde unge lå oppe i reden.

Det var første gang, havørnen ynglede i Odense Fjord i mere end 100 år, og glæden var stor blandt naturvenner, da ørneparrets æg klækkede den 2. maj.

Nu føler ornitologerne sig mentalt bombet år tilbage, siger Henrik Kalckar Hansen.

- Der er kraftige indicier på, at rovfuglene er omkommet på grund af en hurtigt virkende gift. Hannen og ungen er døde pludseligt, mens de har ædt af et bytte. Nogen har med overlæg tilberedt et giftigt måltid, siger Fyns-formanden for DOF.

Giften parathion er under mistanke. Ifølge fuglekiggere er det adskillige gange set, at opdrættere af for eksempel fasaner har udlagt forgiftede byttedyr for at bekæmpe rovfugle, som de mener "stjæler deres fugle".

I 2003 blev det forbudt at sælge, opbevare og bruge den stærke nervegift, der også kendes under navnet bladan. Men gennem årene har flere sager med forgiftning af fugle afsløret, at stoffet stadig bruges herhjemme.

De to havørne er nu sendt til analyse hos Veterinærinstituttet under DTU, som vil obducere rovfuglene.

Et fransk laboratorium skal derefter foretage en række analyser for giftstoffer i de døde ørnes maveindhold. Undersøgelserne ventes at tage flere måneder.

DOF har meldt sagen til politiet, siger Henrik Kalckar Hansen.

/ritzau/

Opdateret 24. juni 2010 kl. 13:20

Så risikerer man jo ikke at ens skov eller mark eller landbrug pludseligt bliver fredet. Det taber man jo penge på, bare for sådan en pipfugl...

Gert Hjembæk

Ynglelokaliteten bliver ikke fredet, men derimod afspærret for offentligheden.
Skovdrift samt jagt foregår uhindret.

Gert,

jægere er ikke meget bedre. De kan finde på meget for at beskytte "deres" jagtbytte.

Gert Hjembæk

Thomas.

Mange om ikke de fleste jægere, har efterhånden ændret syn på rovfugle.
Jeg har igennem snart elleve år deltaget i Dansk Ornitologisk Forening projekt omkr. beskyttelse af sjældne og udrydningstruede fugle. Mest rovfugle og hovedsagelig rød glente som jeg er artskoordinator for.
Igennem disse år har jeg haft meget kontakt til lodsejere, samt jægere, i de fleste tilfælde har det været meget positive oplevelser.
Langt de fleste lodsejere er positive over for de store vingefang,
Jeg har ikke helt tjek på antallet af rovfugle der er blevet skudt inden for de senere år, men det er ikke umuligt at grave disse oplysninger frem.
Ud over de to havørne fra Fyn, er der fundet en forgiftet rød glente i år. Denne var forgiftet med carbufuran, et insekt bekæmpelses middel, anvendt på planter. Om det er en forudsættelig handling der ligger bag, kan der kun gisnes om.
I løbet af den næste måned burde der foreligge et foreløbigt resultat, vedrørende havørnene.