Socialdemokraternes topfolk er tilsyneladende både uenige om efterlønnen og med regeringspartneren SF. Det viste sig, da Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, advarede om, at ordningen kan trues, hvis fagbevægelsen ikke skaffer 15 milliarder kroner i mere arbejdstid efter folketingsvalget.
Det vurderer politisk kommentator Peter Goll, som er adm. direktør i kommunikationsselskabet GeelmuydenKiese. Han var politisk rådgiver for SF's daværende formand, Holger K. Nielsen.
- Problemet er, at SF - så forsigtigt de kan - tager klar afstand fra, at der skal ske noget med efterlønnen. Og (Socialdemokraternes politiske ordfører) Henrik Sass nærmest sætter hele sin personlige karriere ind på, at det ikke skal være efterlønnen, siger Peter Goll.
Det havde styrket oppositionen, hvis Thornings melding var samordnet. Hun må vide, at danskerne vil røre efterlønnen, fordi partierne selv laver meningsmålinger, siger han
Efterløn kan være et dobbelt kunstgreb, for statsfinanserne skal saneres, og der skal skaffes flere hænder, når skole- og gymnasielærere samt sygeplejersker går på pension, mener han.
- S-SF vil opkræve skatter, og befolkningen synes at bakke op. Men pengene gør det ikke alene, hvis der ikke er hænder. Dér er efterlønnen nærmest magisk som finansieringsredskab, siger Peter Goll.
- Når danskerne hører S-SF's plan om, at vi skal arbejde mere, og regeringens plan om, at vi skal spare på dagpengene og børnechecken, så ved de, at der nok er noget om snakken. Samtidig hører vi, at tyskerne og englænderne skal spare, mens Grækenland er i krise, siger Peter Goll.
/ritzau/
Opdateret 10. juni 2010 kl. 10:25
At efterlønnen er et spørgsmål der splitter og ikke kun i socialdemokratiet er der intet nyt i. Det nye er at Helle Thorning erkender splittelsen og det er måske nøglen til at komme videre?
ritzua leder stadig efter en åbning, til at kæntre den røde gummibåd.
Selvfølgelig vil man gerne op i de andres gummibåd, når ens egen er punkteret.
Fair forandring, rummer to oppositionspartier. Der modigt i et rettidigt udspil. Fremlægger bl.a. deres fælles politik.
Med bl.a. henblik på at få at rettet op den fortvivlede situation, som vi efter 9 års ørkenvandring med VKO. Står midt i
S&SF har udmærket og styrket, sig sig med forslag ” FAIR FORANDRING ” fra en, ikke uvæsentlig samlet del, af oppositionen.
Hvis det så, meget mod mine forventninger, ved forhandlingerne, ikke skulle være vilje eller ansvarlighed nok, til at rejse de fornødne midler. I så fald må man starte jo starte evt. forhandlinger. På et blankt papir.
Ja så er efterlønen jo, som så så mange andre politiske beslutninger, en del af et politisk forlig.
Og holdbarheden blandt sådanne forlig, står og falder jo, med de parter der har indgået aftalen.
I en sådan situation, var det så at Helle Thorning igen brillerede. Ved at erklære.
At Socialdemokraterne ikke kunne / ville være garanter for, at alle politikere, der var part i politiske forlig.
Spørgsmålet må være:? Findes der overhovedet oppositionsledere i Danmark, der kan og vil give sådanne garantier ?
Det har overhovedet intet med splittelse at gøre.
Godt gået HELLE.
MVH
KHA