Telegram

København kræver hjælp til veteraner

Kommunerne bør lave en handlingsplan uden om regeringen til at hjælpe hjemvendte krigsveteraner, siger Københavns overborgmester.
Telegram
2. juni 2010 kl. 14:03

Kommunernes Landsforening bør lave en handlingsplan for, hvordan kommunerne kan hjælpe hjemvendte krigsveteraner tilbage til et civilt liv.

Det foreslår Københavns overborgmester Frank Jensen (S) og beskæftigelses- og integrationsborgmester Klaus Bondam (R). De kritiserer regeringen for ikke at inddrage kommunerne i arbejdet med en ny veteranpolitik.

- Det er ikke godt nok, at det kun er private støtteinitiativer, der i dag tager sig af vores hjemvendte soldater, og det er heller ikke godt nok, at regeringen ikke har taget initiativ til at inddrage kommunerne i arbejdet med Danmarks veteranpolitik.

Det siger Frank Jensen, som gerne ser, at KL selv formulerede en veteranpolitik uden om regeringen.

Men Frank Jensens forslag bygger på en vildfarelse, mener forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V). Hun siger, at det er ikke korrekt, at kommunerne ikke har været inddraget. Tværtimod kontaktede Forsvarsministeriet allerede Kommunernes Landsforening den 11. maj.

- Det er selvfølgelig beklageligt, at Frank Jensen ikke er klar over det. Men uanset Frank Jensens vildfarelse, så ser vi meget frem til et godt samarbejde med kommunerne i det vigtige arbejde, som det er, at få udarbejdet en veteranpolitik, siger hun.

På Christiansborg vil Dansk Folkeparti have socialminister Benedikte Kiær (K) til at se på, hvordan krigsveteraner kan hjælpes i gang igen i Danmark.

- Jeg har bemærket, at kommunernes socialafdelinger kun har ét regelsæt at arbejde efter. De skal lægge pres på soldaterne for at få dem i arbejde, siger Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Ib Poulsen. Han understreger dog, at hvis reglerne betyder, at soldaterne bliver endnu mere syge og mister kontanthjælp og hus og hjem, så skal reglerne ændres.

Forsvarschef Knud Bartels nedsatte i april et såkaldt veteranforum med repræsentanter for frivillige organisationer og personaleorganisationer. Forsamlingen skal komme med forslag til, hvordan støtten til krigshærgede veteraner forbedres.

/ritzau/

Opdateret 2. juni 2010 kl. 18:10

Okay.

Skal de penge og kræfter så tages fra alle andre psykisk skadede?