Grønlandske børn skal hjælpes

Grønland har længe haft massive problemer med børn, der er udsat for omsorgssvigt og misbrug. Men nu kan et nyt samarbejde med Unicef måske ændre situationen.
19. august 2010 kl. 12:25Opdateret 19. august 2010 kl. 12:30

Med en ny samarbejdsaftale har Grønland for alvor taget fat om et af landets mest kontroversielle problemer: Det omfattende svigt blandt de grønlandske børn.

Aftalen er indgået mellem Unicef og Grønlands Selvstyre, som sammen vil gøre en ekstra indsats for landets udsatte børn.

- Samarbejdet med Unicef kommer til at gøre en stor forskel for vores børn og unge i Grønland, siger Maliina Abelsen, landsstyremedlem for Sociale anliggender i Grønland.

Formålet med samarbejdet er først og fremmest at ændre grønlændernes grundlæggende holdning til børns rettigheder.

- Vi kan ikke komme videre, hvis alle grønlændere ikke forstår helt basale værdier, som at seksuelt misbrug af børn ikke er okay. Der skal ske et holdningsskifte, siger Steen Andersen, generalsekretær i Unicef.

Strategien er at skabe et stort overblik over situationen og evaluere de mange tiltag, som allerede finder sted i det hvide landskab. Herudover skal den grønlandske lovgivning gennemgås for at tjekke, om der mangler ændringer på børneområdet.

- Man er først nu på vej til at ændre forholdene for de grønlandske børn. Indsatsen er vigtig, fordi så mange børn og unge er udsat for ekstrem omsorgssvigt. Det er vi som samfund forpligtet til at gøre noget ved, siger Dorrit Hermann, projektkoordinator i Grønland for Red Barnet.

De grønlandske børns vilkår kom for alvor frem i lyset, da undersøgelser for halvandet år siden viste udbredt mistrivsel blandt grønlandske børn.

Samarbejdet løber over fem år og kommer til at koste omkring 3 millioner kroner om året.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu