Muslimer inviterer Løkke på Ramadan-middag

Muslimer fejrer afslutningen på ramadanen med en middag på Christiansborg. I år får statsministeren en invitation.
27. august 2010 kl. 15:41Opdateret 27. august 2010 kl. 15:45

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bliver nu inviteret til at deltage i den traditionelle Ramadan-middag, som holdes på Christiansborg. Middagen afslutter muslimernes årlige fastemåned, ramadanen.

Bag arrangementet står avisen Zaman Scandinavia og SF's socialordfører, Özlem Sara Cekic.

Socialordføreren mener, at statsministerens deltagelse vil sende et "stærkt signal" om, at der også er plads til det muslimske mindretal.

- Hvis statsministeren siger ja til invitationen, vil han sende et stærk signal om, at vi er et samfund, hvor der er frihed til forskellighed - og hvor der er plads til alle uanset etnisk, religiøs og kulturel baggrund. Jeg krydser fingre for et ja fra Lars Løkke Rasmussen, siger Özlem Sara Cekic.

I forvejen har blandt andre Tyrkiets familieminister, Selma Aliye Kavaf, socialminister Benedikte Kiær (K) og tidligere overrabbiner Bent Melchior meldt deres ankomst til middagen om aftenen den 6. september i Snapstinget, på Christiansborg.

I USA fejrede præsident Barack Obama - vanen tro - tidligere på måneden i Det Hvide Hus "iftar", der er det måltid mad, som muslimer spiser efter solnedgang under ramadanen.

Herhjemme inviterede Det Islamiske Trossamfund i 2006 officielt statsministerens forgænger, Anders Fogh Rasmussen (V), til at besøge en moské, efter han året forinden havde lovet et sådan besøg, "så snart kalenderen tillader det".

Anders Fogh Rasmussens løfte faldt i forbindelse med et højprofilerede såkaldt dialogmøde med en række fremtrædende muslimer, som skulle være med til at forhindre en radikalisering af danske muslimer.

Da statsministeren i 2009 stoppede for at blive Natos generalsekretær, havde han stadig ikke fundet plads til besøget i sin kalender.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

I USA drejer meget sig om religion - lidt for meget efter min smag, men det må amerikanerne jo selv om, og hvis Obama vil spise "religiøse måltider" - så OK:.

Danmark er et sekulært land, og det er efter min opfattelse uheldigt , når man begynder at afholde religiøse markeringer på selve Christiansborg - skal f eks jøderne , katolikkerne , hinduerne ,o s v også have Christiansborg-arrangementer i år???

Jeg synes " officielle "religiøse middage , markeringer og begivenheder som hovedregel bør ligge uden for Christiansborg, men den politiske hensigt med den konkrete middag er da i øvrigt god nok..

Heinrich R. Jørgensen

Robert Kroll:
"Danmark er et sekulært land"

Det er meget tænkeligt at mange danske er areligiøse (gud ske tak og lov for det), men nationen er ikke areligiøs, ligesom der ikke er et skel mellem stat og kirke. Staten har tilmed sin egen kirke, statskirken.

Afslutningen på ramadanen er en fest. Ligesom jul og chanukkah, der reelt er verdslige fester. Det er mere end almindeligt vanskeligt at finde teologer, der mener at disse fester har noget som helst religiøs, symbolsk indhold.

Jul, chanukkah og kwanzaa er egentligt blot vintersolhvervsfester.

Lars-bo Jensen

Robert Kroll:
Nu er Christiansborg jo i forvejen et sted hvor religion fejres. Bla. åbnes folketinget jo med en gudstjeneste. Så religion spiller jo en rolle på borgen.
Desuden er Eid middagen jo et arrangement der løber af staben, uanset statsministerens deltagelse eller ej, så spørgsmålet er ikke om hvorvidt det skal holdes eller ej, men om statsministeren skal deltage. Jeg ser intet problem i at deltage i dette arrangement. Det kan opfattes som et signal om at den ellers dårlige tone, der til tider opleves, ikke forhindre at man sammen kan fejre posetive ting sammen, og ja, der er også en hel del muslimer, der hygger lidt ekstra den 24 december.

Heinrich R. Jørgensen

Abdullah,

den gudstjeneste du omtaler, er vist ikke et officielt punkt på dagsordenen. Desuden foregår den ikke på Christiansborg, men i en kirke.

Men en uskik er det. Det er vist også kun 1/4 af Tingets medlemmer (plus familier) der deltager -- med mindre jeg husker helt forkert.

Svend W. Jensen

Du kom mig i forkøbet.

Det er en skik (tradition), hvorfor du kalder det en uskik ved jeg ikke.

Det er helt frivilligt at deltage og jeg tror såmænd også at de muslimske folketingsmedlemmer er velkomne.

Hvorfor skulle statsministeren ikke deltage, hvis han havde lyst og lejlighed ?

Lars-bo Jensen

Heinrich:
Tak for at rette min misforståelse. Jeg har læst op på det, og fundet at gudstjenesten foregår i Christiansborg slotskirke.

Svend:
Jeg syndes jo netop også at statsministeren skulle deltage, såfremt han har lysten og muligheden. Der er jo ikke noget som en god fest til at samle folk, og netop ved denne er risikoen for at alkohol skulle ødelægge det, jo nok ikke stor. ;-)

Morten Kjeldgaard

Jeg støtter Heinrich, Danmark er ikke et sekulært land. Statens religion er indskrevet i forfatningen (grundlovens paragraf 4)) og monarken har som den eneste person i landet ikke religionsfrihed: han/hun skal ifølge grundlovens paragraf 6 tilhøre den evangelisk-lutherske kirke. Kirkens præster er tjenestemænd, ansat af staten og lønnet af midler som stammer fra skatteopkrævning blandt alle borgere, altså ikke via kirkeskatten, men via statsskatten.

Heinrich R. Jørgensen

Svend W,

det er sammenblandingen af stat og kirke, som politikernes besøg er et udtryk for, som jeg synes er dybt usmagelig, og alt andet end heldig. Altså en uskik.

Det er muligt, at nogle muslimer tager turen med i kirken. De afstår formodentligt fra at deltage i den rituelle bloddrikning og kannibalisme ;-)

Du må gerne opfatte det som en skik, og en smuk gestus eller noget tilsvarende. Det bliver vi så ikke enige om...

Du synes formodentligt også, at det er ganske passende, at monarken sidder udenfor tingssalen, og i øvrigt tier ved Folketingets åbning. At der er lavet et skel med parlamentet og monarkiets repræsentanter.

Så hvad er logikken i, at parlamentets medlemmer skal omfavne statskirken, men tager afstand til monarkiet? Begge dele er symbolik, lige på dén dag. Men logikkken i det symbolske hænger ganske enkelt ikke sammen.

Svend W. Jensen

@ Heinrich R.,

Nu kommenterede jeg uden at have nærlæst telegrammet – og se det er en klandringsværdi uskik.

Havde jeg læst, at celebreringen skulle finde sted på Christiansborg ville jeg have protestere – og det er hermed gjort.

De religiøse manifestationer har bare at holde sig væk fra demokratiets hellige haller.

@ Abdullah Jensen,

Det sidste du anfører, kunne være det, der afholdt vores nuværende statsminister fra at deltage. Som bekendt sætter han stor pris på fadbamser og han er heller ikke kendt for at faste, så spørgsmålet er derfor også, om han har fortjent belønningen for al den fasten? Men du under ham det, kan jeg forstå.

Steffen Dickhudt Christensen

Hva' dæv'len laver en ramadanfest på christiansborg ?
Og så kan der komme nok så mange positive reaktioner, ramadan har intet at gøre der.

Rachel Henderson

Når man har et ben i forskellige kulturer, kan man vælge det ud, der passer én. Nogle muslimer fejrer derfor også jul, med juletræ, gaver, andesteg og det hele.

Hjemme hos os fejrer vi også Thanksgiving på vores måde, fordi vi elsker hele udtrækket med kalkun, stuffing, tranebær, pumpkin pie og hele molevitten. Vi lægger bare dagen hvor det passer os. Det er ikke fordi det er religiøst, men derfor kan man jo godt udtrykke taknemmelighed over at leve et priviligeret liv, hvor man har råd til kalkun og i øvrigt kan gøre som man vil.

Morten Kjeldgaard

Rachel,

Thanksgiving er ikke en decideret religiøs fest, men en høstfest, afholdt første gang i 1621 af kolonister og indianere fra Wampanoag stammen. Indianerene havde vejledt kolonisterne i hvilke afgrøder de skulle dyrke, og introduceret europæerne til kalkunfuglen, og kolonisterne undgik herved de hungerskatastrofer, der havde præget de tidligeste år i kolonierne.

Heinrich R. Jørgensen

Svend W:
"Havde jeg læst, at celebreringen skulle finde sted på Christiansborg ville jeg have protestere – og det er hermed gjort."

Det drejer sig sandsynligvis om et arrangement, der afholdes i Landstingssalen, på Christiansborg. Folketingets medlemmer kan låne (eller leje) denne til forskellige offentlige arrangementer.

Geert Wilders har f.eks. gentagne gange været taler i netop Landstingssalen, hvor han blandt sine mange rabiate synspunkter, harcelerer over Koranen, som man mener skal censureres, da den er værre end Mein Kampf. De stødende sider skal simpelthen flås ud af bogen, hvis det stod til ham.

Jeg gad godt opleve (på betryggende afstand), hvilket ramaskrig der ville følge, hvis en rabiat ateist holdt tale samme steds, og havde besluttet sig for at agitere for, at alle de rædselsfulde afsnit i Bibelen, der beskriver en deitet der i brutalitet, væmmelighed, nedrighed o.m.a., overgår Baal o.a. samtidige konkurrenter med flere længder, burde fjernes fra Det danske Bibelselskabs udgave af Bibelen.

Hvis nogle ville bruge Landstingssalen til f.eks. et fastelavnsarrangement eller et måltid i anledning af påske, var der næppe nogen der ville hoste af det.

Der er åbenbart højt til loftet på Christiansborg, da der ikke bliver foretaget smagsdommeri overfor hvad medlemmerne vil bruge Landstingssalen til. Et ganske udmærket princip, som jeg ser det.

Der er nu den formildende omstændighed ved Julen, at den var, er og bliver en æde-drikkefest, som er en del ældre på disse kanter end alle de mellemøstlige monoteistiske "berigelser"! ;-)

Heinrich R. Jørgensen

Nic Pedersen:
"alle de mellemøstlige monoteistiske “berigelser”! ;-)"

Det er trods alt omkring 640 siden, at den kristne kristmesse begyndte at afløse den hedenske jul. Da blev datoen for jul flyttet til den 25. december, der var vintersolhvervsdag iflg. den romerske kalender. Og siden er det jævnt hen gået ned ad bakke, hvor de upassende monoteistiske bavl for fortrængt den oprindelige tradition mere og mere.

@ Heinrich

Skide være med datoen!
Det er "indholdet", der tæller. Og der synes jeg nu alligevel, at vi har stået meget godt imod! :-)
"De" har jo ikke engang haft held med, at få os til at kalde det kristmesse her i landet!

Heinrich R. Jørgensen

Nic Pedersen:
" “De” har jo ikke engang haft held med, at få os til at kalde det kristmesse her i landet!"

Næh, dér satte en eller anden grænsen. Og tak for det.

Hvorfor overhovedet invitere ham ?
Han er da ikke muslim, og skal bare bruges til at sole sig i - og evt. tørre hænder i hvis de bliver behov.

Formentlig takker han nej med præcis det argument. Det ville være ubeklikkeligt sandfærdigt, og det er nu engang stadig islam der skal integreres i Danmark (selvom det kan man ikke men klogeågerne er på et trip......), så derfor er det også integrationspolitisk den mest hensigtsmæssige retningsgiver.

Niklas Monrad

Man kan vælge at tro at invitationen er en venlig gestus eller man kan tro at den bunder i politisk drilleri. Er alle partiledere inviteret?