Veteraner ender bag tremmer

Flere hjemvendte soldater ender med at få ubetingede domme, når de vender hjem fra krig. De seneste tre år er 40 tidligere udsendte endt bag tremmer.
27. august 2010 kl. 00:38Opdateret 27. august 2010 kl. 00:45

Et stigende antal danske soldater har så svært ved at tilpasse sig et liv i Danmark efter at have været i krig, at de ender i landets fængsler.

De seneste tre år har Hærens Konstabel og Korporalforening (HKKF) således registreret 40 sager om tidligere udsendte soldater, som er endt bag tremmer. Det skriver Jyllands-Posten.

Lige nu har foreningen kontakt til 26 soldater i fængsel, hovedparten fra Afghanistan-krigen, og alene i juli og august i år bad seks soldater bag lås og slå HKKF om hjælp.

- Vi skal huske, at langt de fleste soldater heldigvis finder sig til rette efter krigen. Men disse tal over indsatte er meget højere, end vi tidligere har set. Vi er nødt til at se på udviklingen med alvor og bekymring, siger Flemming D. Vinther, formand for HKKF, til Jyllands-Posten.

Sagerne dækker over alt fra hærværk og røveri til vold og drab. En betydelig gruppe soldater sidder inde, fordi de er anholdt med narkotika eller har begået kriminalitet for at skaffe penge til et misbrug.

Det reelle antal fængslede soldater er formentlig endnu højere, idet HKKF's sager kun dækker over de tilfælde, hvor soldaten eller fængslet kontakter fagforeningen, skriver Jyllands-Posten.

Forsvaret har fokus på modtagelsen af de hjemvendte soldater, men i juni kom det frem, at halvdelen af soldaternes hjemkomstprogram gik med ferie og afspadsering.

- Soldaterne savner et kick efter et halvt år med adrenalin pumpende i årerne. Vi er simpelthen ikke gode nok til at få soldaterne hjem. Det er, som om hvert hjemvendt hold skal opfinde hjulet på ny, siger Flemming D. Vinther.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tom W. Petersen

Trods de vedvarende ihærdige forsøg på at tilsløre krigens realiteter, popper de uønskede fakta hele tiden op her og der.
Det er de samme erfaringer, der er gjort med alle tidligere krige, uden undtagelse: Ødelæggelse af mennesker.

Morten Kjeldgaard

Chokerende og forfærdeligt, ikke mindst at de forbryderiske politikere, som er ansvarlige for militærets storforbrug af mennesker, formentlig aldrig bliver stillet til regnskab.

Claus Petersen

Er der et problem?
40 sager på 3 år = 36 måneder..
Hvor mange hjemsendte taler vi om og hvad er det normale for gruppen af unge der har højrisiko jobs på ønskelisten?
Hvad er normalen for danskere mellem 20 og 30 år?
Hvis Danmark politisk ønsker et sted hvor professionelle soldater kan trænes og testes med ringe udgift, er der vel intet bedre sted at placere mennesker med ild i røven.
De danske udsendte/hjemsendte soldater har valgt det at være soldat som en karriere, så lad dog være med at underforstå at der er tale om "unge danske tabte liv".
De har selv valgt det!

Slettet Bruger

Som med traumatiserede krigsflygtninge og deres familier burde det ikke komme som nogen overraskelse, men måske der til de årlige rapporter fra Danmarks statistik (vestlige versus ikke vestlige) nu bliver tilføjet en kolonne med veteraner. 2 promille versus 6 promille og dermed 3 gange så kriminelle kan måske få nogle til at bytte uniformer støttet af en religiøs psykologs pseudoforskning med interview af et par af de hårdest ramte soldater og en efterfølgende generalisering med alle værnepligtige som havende en syg kultur i forvejen.