Telegram

Kun få fremskridt i kamp mod korruption

Det går sløjt med at bekæmpe korruption rundt om i verden, viser ny rapport. Økonomisk krise har forværret situationen i mange lande. Danmark er mindst korrupt.
Telegram
26. oktober 2010 kl. 16:45

En række lande er blevet mindre korrupte i løbet af det seneste år. Men generelt er korruption stadig meget udbredt i verden, og den økonomiske krise har forværret situationen i en række lande, viser korruptionsindeks 2010 (CPI) fra Transparency International, der har hovedkontor i Berlin.

Mest korrupt på listen over de 178 lande, der er undersøgt, er Somalia, Myanmar, Afghanistan og Irak. Danmark, New Zealand og Singapore deler førstepladsen som de mindst korrupte lande i verden.

Lande, der er hårdt ramt af den økonomiske krise, har oplevet en stigning i korruptionen. Det gælder blandt andre USA, Grækenland, Ungarn og Italien.

USA er for første gang i CPI's 15-årige historie røget ud af listen over de 20 mindst korrupte lande. USA er nummer 22. Tre pladser værre end i fjor.

Grækenland er rykket syv pladser ned og er nummer 78 og dermed lige så korrupt som Kina, Lesotho og Colombia.

Af rapporten fremgår det, at det især er fattige og sårbare lande med svage regeringer, der er hårdt ramt af korruption. Det gælder især lande som Niger, Angola og Madagascar i Afrika.

I Afrika er der dog også lande, som har mindsket korruptionen. Det gælder blandt andre Gambia og Botswana.

Selv om korruption er udbredt i arabiske lande, er der dog sket forbedringer i flere lande. Det gælder Iran, Kuwait og Qatar, der alle tre er rykket adskillige pladser op i CPI-indekset.

Det samme gælder lande Chile, Uruguay og Ecuador i Sydamerika. Chile er nummer 21 og dermed en plads bedre end USA. Omvendt er korruptionen forværret i Venezuela, der er nummer 164.

Rigtig galt står det også til i en række lande fra det tidligere Sovjetunionen. Her er Kirgistan, Turkmenistan og Usbekistan værst. De ligger som nummer 154, 172 og 173 på CPI-indekset. Rusland er også stærkt korrupt og ligger som 154.

- Resultaterne viser, at der skal gøres markant større anstrengelser for at styrke regeringer og det offentlig system verden rundt, siger Huguette Labelle, der er leder af Transparency International.

/ritzau/dpa

Opdateret 26. oktober 2010 kl. 16:50