Telegram

Skat-ansatte lurede i Thornings skattesag

Ansatte fra Skat har været inde og snuse i skattesagen mod Helle Thorning-Schmidt og hendes mand, Stephen Kinnock. Datatilsynet vil undersøge Skat for lovbrud.
Telegram
13. oktober 2010 kl. 00:02

Nysgerrige blikke fra ansatte i Skat har tilsyneladende været inde og smugkigge i Helle Thorning-Schmidt og hendes mand, Stephen Kinnocks, skattesag. Det skriver JydskeVestkysten onsdag.

Flere medarbejdere er således blevet bedt om at redegøre for, hvorfor de har brugt deres passwords til at søge oplysninger på sager, som de ikke selv har med at gøre.

Ifølge medarbejdernes fagforening, Dansk Told- og Skatteforbund, drejer det sig i flere tilfælde om Helle Thorning-Schmidts skattesag.

- Vi har fået en henvendelse fra en ansat, som har fået et brev fra Skat, hvor hun bliver bedt om at forklare, hvorfor hun har været inde og kigge på en konkret sag om udlandsbeskatning. Og hun fortæller, at flere af hendes kolleger har fået et lignende brev, fortæller faglig sekretær Merete Keller Berdiin. Hun bekræfter, at der er tale om Thorning-Schmidts sag.

Kontorchef i Skat, Anders R. Andersen, vil ikke kommentere oplysningerne, men fortæller, at Skat ofte beder medarbejdere forklare, hvorfor de har kigget på sager, som umiddelbart ikke har med deres arbejde at gøre.

- Og i 99 procent af tilfældene viser det sig, at de har haft en helt legitim grund til det, fastslår han.

Ud fra logfiler kan Skat finde ud af hvilke sager deres medarbejdere kigger i, og har de været inde og kigge, hvor de ikke må, kan det ifølge Anders R. Andersen i yderste konsekvens koste dem jobbet.

På baggrund af avisens oplysninger besluttede Datatilsynet i går at gå ind i sagen, og man vil nu bede Skat om en redegørelse for at undersøge, om der har været brud på loven om behandling af personoplysninger.

/ritzau/

Opdateret 13. oktober 2010 kl. 00:10

Søren Kristensen

Lad mig forsøge et forsvar:

Noget tyder på at der også hos SKAT var behov for lidt lidt læring omkring de indviklede forhold, som fandt udtryk i Helle T og hendes mands skattesag og man skal vist være en meget lidt engageret SKAT-medarbejder, hvis man ikke fandt emnet interessant. Det er nu engang sådan at læringens grundlæggende drivkraft er nysgerrighed og engang var det altså et plusord. At det kræver et password at få adgang til sagens detaljer er vel bare et udtryk for indehavernes integritet. Eller hvad?

Kenneth Vogstad

Det skyldes foruden læringens drivkraft som Søren Kristensen skriver er det vel også for medarbejderne interessant hvor hurtigt en sag kan behandles og derfor kun det tænkes at medarbejderne lugter lidt af det vi kalder særbehandling af politisk karakter.

Det bliver interessant hvad det leder frem til eller hvad?

Dorte Sørensen

Så hurtig var behandlingen vel ikke. Jeg har mere opfattelsen af at SKAT trak den i langdrag.

Morten Kjeldgaard

Der er også spørgsmålet om hvorfra den første læk kom, som førte til at BT kunne publicere detaljer omkring sagen. Det er naturligvis uacceptabelt, at Skats medarbejdere snuser rundt i kendte menneskers sager. Enhver må kunne forvente absolut fortrolighed omkring sagsbehandlingen hos offentlige myndigheder, uanset om man er folkevalgt, skuespiller eller TV-kendis.