Danske G4S beskytter israelske bosættelser

Sikkerhedsfirmaet G4S yder væbnet beskyttelse til israelere på Vestbredden.
21. november 2010 kl. 03:40Opdateret 21. november 2010 kl. 10:25

Verdens største sikkerhedsfirma, det danskbaserede G4S, møder nu voldsom kritik for at have genoptaget et omstridt arbejde på den besatte Vestbred, hvor G4S-ansatte blandt andet arbejder som væbnede vagter i bosættelserne. Det skriver Berlingske Tidende.

De væbnede sikkerhedsvagters beskyttelse af israelske bosættelser på Vestbredden gav i 2002 dansk-britiske G4S dybe ridser i lakken.

Efter omfattende kritik fra blandt andre en række eksperter samt daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) trak firmaet sig dengang ud af Vestbredden med henvisning til, at man respekterede internationale konventioner og ikke ønskede at understøtte brud på folkeretten.

Nu viser det sig imidlertid, at virksomheden - der har en dansk bestyrelsesformand og er noteret på den danske børs - er tilbage. Blandt andet tjener G4S penge på at levere både sikkerhedsudstyr til checkpoints og bevæbnede vagter til bosættelser.

Det viser besøg, Berlingske Tidende har foretaget i området, samt dokumentation fra det uafhængige researchcenter DanWatch, der overvåger virksomheders opførsel.

Netop de israelske bosættelser er i øjeblikket årsagen til, at fredsforhandlingerne mellem israelerne og palæstinenserne er gået i hårknude. Og kravet om at standse bebyggelserne i bosættelserne kommer fra både den danske regering og USA's præsident Barack Obama.

Dermed er G4S en vigtig spiller, lyder det fra mellemøstforsker og ekstern lektor på Københavns Universitet Michael Irving.

- Alt, der medvirker til at understøtte bosættelsernes fortsatte eksistens, underminerer mulighederne for fred, siger han.

G4S afviser, at firmaet har ændret politik eller indsats siden 2002.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"G4S afviser, at firmaet har ændret politik eller indsats siden 2002."

Det fortæller så mere om DanWatch, end G4S, hvis det er tilfældet.

Hvem beskytter palæstinenserne? For de ikke også statsstøttet hjælp mod de voldelige israelerne og sociopatiske religiøse besættere? Kunne USA ikke sælge våbenisenkram til 3 milliarder dollars henover julen til palæstinenserne, som de kan bruge til at forsvare sig med... f.eks. de nye jager/bombefly og så lidt fosfor med på købet...

G4S umenneskelige og dybt kriminelle handlemåde viser med al tydelighed at verden har brug for et juridisk ansvarsbånd mellem virksomhedernes kriminelle aktiviteter og aktionærernes personlige straffemulighed.
Ingen vil putter deres penge i Blackwater-G4S, hvis aktionærerne kunne blive straffet personligt og økonomisk for virksomhedens gøren og laden.
Bliver palæstinensiske kvinder, mænd og børn myrdet, dræbt, overkørt, gasset eller voldtaget af G4S eller de israeleske dødspatruljer så kan aktionærerne straffes med fængslet for manddrab, voldtægt o.s.v.

De vil hurtigt sætte en stopper for G4S' nye rolle som kommandanter i de palæstinensiske dødslejre.

Indtil retssystemet straffer disse hensynløse aktionærer med benhårde straffe, på pengepungen - såsom konfiskering af deres mulighed til at begå kriminelle, dybt umenneskelige hanldinger - så er det op til hver eneste i befolkningen at straffe G4S med de midler der er til rådighed. Kan de modstå aktionærernes og magthavernes propaganda, så vil aktionærer hurtigt opdage af investeringer i fangelejre, dødspatruljer, mord og ulykke ikke er en lønsom affære.

Føj for den lede.

Hans Jørgen Jensen

Flot Martin Kaarup!

Det er rart at se, at mindst en dansker tør bede om retfærdighed for palæstinenserne for iht vores mentale opdragelse på DR og TV2 skulle man tro at vi blot er det israelsk- zionistiske regimes nordligste provins, hvor alle har en hang til at gotte sig over bestjålne, etnisk fordrevne og myrdede
palæstinensere.

De satan's mordere!

G4S-ansatte blandt andet arbejder som væbnede vagter i bosættelserne

G4S forbereder sig blot på fremtiden - et liv for eliten i gatede communities, og hvem er verdens bedste læremester i den teknik andre end Israel, som jo har specialiseret sig i alt til faget hørende lige fra pigtråd og overvågning til missilskjold light....

G4S er verdens største sikkerhedsfirma og har en meget lang upåagtet historie i kontroversielle opgaver, nogle af paramillitær karakter og andre af karakter som efterretnings virksomhed. G4S har enorme ambitioner om disse opgaver. I 2003 fik de opgaven at stå for sikkerheden omkring koalitionsstyrkerne hovedkvarter i Basra. I løbet af besættelsen af Irak fik de flere opgaver, blandt andet at bevogte olie kilder og pengetransporter. G4S købte envidere for år tilbage firmaet Wackenhut der har en lang og lyssky historie. G4S måtte 'udskille' Wackenhut som et selvstændigt datterselskab, efter kritik af dets engagement i og omkring bosættelserne. Wackenhuts historie har rødder ind i Iran Contra skandalen.
Enhver med interesse kan selv på G4S hjemmeside se hvad firmaet tilbyder af service rundt omkring i verden og hvilke kvalifikationer deres stillinger kræver, hvilket ofte er våbenkendskab.
En lille aktuel krølle på halen er at den aktuelle sag om overvågningen udenfor den Amerikanske ambasade foretaget af et dansk 'sikkerheds' firma, drejer sig aktuelt om G4S, der bevogter amerikanske ambassader overalt i verden.
Historien er for lang til at udrede her, det burde snart være en opgave for en dansk undersøgende journalist at udrede hvad vores alle sammens ikon for redningtjeneste, Falck Zonen, har udviklet sig til.
De største danske investorer i G4S er:
PFA, PensionDanmark,
Nordea Liv & Pension, PKA, Danica Pension, SEB
Pension, Industriens Pension

John V. Mortensen

Engang kaldte vi her i landet firmaer, som hjalp besættelsesmagter med at underkue landets befolkning for værnemagere, nu kommer ordet sikkert - på mode igen.

Her er en artikel fra Politiken om nordiske pensionkasser der har trukket investeringer i et Israelsk firma tilbage. Firmaet stod for videoovervågning af muren omkring Gaza og PKA trak investeringerne ud da man 'ikke investerer i virksomheder, der bryder FN's konventioner om menneske- og arbejdsrettigheder.'
Det bliver spændene om PKA og andre tager investeringerne i G4S op til overvejelse nu.
http://politiken.dk/udland/ECE936246/israel-er-en-torn-i-oejet-paa-dansk...