Telegram

Mænd er så kloge - synes de selv

De danske mænd mener selv, at de er mere intelligente end andre. Det er fordi samfundet, opdrager dem til at være mindre selvkritiske, siger forsker.
Telegram
14. november 2010 kl. 10:41

Er du en mand i Danmark, så er du mere intelligent end de fleste andre. Det er i hvert fald konklusionen, hvis man spørger mændene selv, skriver Berlingske Tidende.

I en Gallupundersøgelse, Berlingske Tidende har fået lavet, svarer 54 procent af de danske mænd, at de er mere intelligente end de fleste andre. 35 procent af kvinderne svarer det samme.

- Mænd har et større positivt selvbillede end kvinder. De har lettere ved at leve på en løgn og bilde sig selv ind, at de er de bedste, siger Kenneth Reinicke, mandeforsker ved Roskilde Universitet.

Samtidig tror han, at mænd bliver tiltrukket af at tænke logisk, mens kvinder oftere lader sig styre af følelser, og da logik tit bliver forbundet med intelligens, mener han, at mændene automatisk føler, at de er lidt klogere end alle andre.

Det er ifølge undersøgelsen de yngre mænd, der i højere grad tænker godt om sig selv. Jo ældre mændene bliver, jo færre svarer, at de er mere intelligente end andre, og det har Kenneth Reinicke en god forklaring på.

- Mænd bliver med alderen klar over, hvad de egentlig kan, og derfor mere beskedne i deres udmeldinger, siger han.

/ritzau/

Opdateret 14. november 2010 kl. 10:45

.......det var dog det mest banale populærvidenskabelige ældgamle erkendelse......... håber der ligger lidt mere dybde bag ved den forskning end dette Ritzau telegram viser :o)

"Det er fordi samfundet, opdrager dem til at være mindre selvkritiske, siger forsker"

Nåh... Det kunne også være fordi der er evolutionære fordele ved at tro på sine egne evner. Aldersaspektet forklares i øvrigt også ganske udmærket med henvisning til evolutionære fordele - det kunne fint være en mandlig pendant til kvindernes overgangsalder.
Men mandeforskeren har naturligvis krydsrefereret den danske undersøgelse med tilsvarende data fra andre lande. For "mandeforskning" (hvad det så end er) er naturligvis ikke en akademisk omgang Kejserens Nye Klæder - nej det er naturligvis et hæderkronet videnskabsområde, med en dybt videnskabelig metodik :)

Og vi mænd er fantastiske på et dansegulv efter at have høvlet et par liter øl, sprut og vin indenbords - synes vi selv!

åndshovmod !tjae. og så dog:

hvis man ser to bøger med titlerne:

intelligence - and how to get it;

og

stupidity - and how to get rid

of it.

er det så nødvendigvis tegn på åndshovmod, hvis man ikke lige synes at man behøver(!) læse de bøger ?

hvis man forstår intelligens som IQ (hvilket selfølgelig er en forsimpling) så viser de sig jo at mænd har en anelse højere IQ og at den falder lidt når man kommer op i årene.
Derfor er det jo ret realistisk når 54 % mener de er klogere end snittet, og at det er højere for unge mænd, så hvorfor skal mændene egt bashes her....er det bedre med falsk beskedenhed.

Det ligger jo til unge mænd at have høje tanker om sig selv - og tro at de er nærmest udødelige.
Måske er det det der skal til for at de tør kaste sig ud i udfordringer som vi ældre og mere besindige aldrig ville drømme om at forsøge?
Det er da ikke det samme som at leve på en løgn. Man ved jo ikke hvad man kan og rummer før man har forsøgt sig - men tror man ikke man kan før man har prøvet bliver det aldrig til noget. Så lad os være glade for de unge mænds mod på livet

Nå ja - enhver bilist er jo også klart bedre bilist end alle de andre.... ;-)

John Houbo Pedersen

Ganske kloge kommentarer synes jeg, (hvis IQ sikkert har dalet meget væsentligt med alderen) Sorry!!!

Nogle af os kvinder må så have for mange mandllige gener. Vi kan tænke selv, er handlekraftige, rationelle, kan brug værktøj, kan gennemskue og frembring nye løsninger og har ambitioner.
Men unge mænd har gennemgående for høje tanker om sig selv, de dør de somme tider af.
Og hvorfor bor unge mænd længere hjemme hos mor og far end kvinderne?

"Men unge mænd har gennemgående for høje tanker om sig selv, de dør de somme tider af"

Det er der, som jeg allerede har været inde på, en ganske god evolutionær forklaring på. Dumdristighed har man også observeret hos bavianer, hvor hannerne kan finde på at ignorere den lavthængende frugt, for istedet at gå efter den frugt der er sværest at få fat på.

Forklaringen? De gør det sandsynligvis for at imponere hunnerne og derved øge deres chancer for at viderføre deres gener til næste generation.
Med andre ord har hunnerne en stor del af skylden... hvis bare I kvinder faldt for de stille og rolige individder i flokken, ville vi mænd opføre os langt mere fornuftigt ;)

"...Vi kan tænke selv, er handlekraftige, rationelle, kan brug værktøj, kan gennemskue og frembring nye løsninger og har ambitioner.
Men unge mænd har gennemgående for høje tanker om sig selv, de dør de somme tider af.
Og hvorfor bor unge mænd længere hjemme hos mor og far end kvinderne?...."

I det mindste er de ikke dumme nok til, at opbygge deres selvforståelse udfra hvor godt de kan plagiere det modsatte køn, eller overgå det, ligge i evig konkurrence med det - på en håbløs baggrund af biologisk ufordelagtige dispisitioner.

Martin Pedersen

Kvinder er mere intelligente end mænd.

For et par måneder siden var der en undersøgelse blandt amerikanske vælgere.

Hvis det kun var mænd der kunne stemme, ville Sarah Palin vinde et hypotetisk præsidentvalg i 2012 mellem hende og Obama.

Hvor imod Obama vandt stort, hvis det kun var kvinder der kunne stemme.

Kvinders overlegen intelligens er empirisk bevist :)

Hvor klog syntes Kenneth Reinicke selv han er?

Jette Abildgaard

Da Gud kreerede Danske maend,....

Hun startede paa en vidunderlig dag og kreerede dem derfor meget smukke....

Hun kreerede dem desuden, saa de var rimeligt intelligente....

men.....da Hun skulle give dem et hjerte, fik hun sit maanedlige og. resultatet blev istapper i stedet for hjerter.....

sorry guys...saa vidt jeg ved, er det videnskabeligt bevist at jo laengere nordpaa man kommer paa kloden, jo koldere bliver ogsaa hjerterne...og

....dette lille ritzau indlaeg ''kaldte'' blot paa denne lille stroe-tanke....

Bortset fra det er den slags undesøgelser aldeles ubrugelige og overflødige.

Og meget ofte med til at fastholde nogle fordomme.

Martin Jeppesen

Det handler vel i sidste ende overhovedet ikke om intelligens, men om selvtillid kombineret med det syn man har på andre.

Jeg synes faktisk det er mere interessant (og lidt foruroligende) at de fleste kvinder tilsyneladende mener at de er dummere end andre mennesker.

Kirsten Svejgaard

De fleste af kommentarerne ovenfor bekræfter da egentlig meget godt den omtalte undersøgelse?
;oP

Sikke da en gang fis :)
Undersøgelsen siger at mænd er selvbedragerske, men netop 50% må da være klogere end de fleste andre, så mænd er da tilsyneladende mere realistiske end kvinder?

Medmindre det er de dummeste 54% af mændene der mener de er klogere end de fleste, så er kun 4% af dem rigtigt på den ;)

Patrick,
det må vel hedde, at "< 50% må da være klogere end ≥ 50%andre".

Ja, undersøgelsen siger intet om, hvor kloge mænd og kvinder reelt er, men derimod, hvordan man opfatter sig selv i forhold til andre.
Hvis min intelligentskvotient lå på 200 (den ligger nok en anelse under....), og jeg følte mig klogere end andre, gjorde det mig jo ikke dummere, end hvis den tilsvarende lå på 50, og jeg følte mig dummere end andre.