Minister tjekker psykisk syge soldater

Forsvarsministeren har bedt forsvaret undersøge forlydender om, at psykisk syge soldater bliver udsendt til Afghanistan. Samtidig strammes tjek før udsendelse.
11. november 2010 kl. 10:59Opdateret 11. november 2010 kl. 11:05

Forsvaret skal nu undersøge, om soldater er blevet udsendt til Afghanistan, selvom de led af psykiske problemer.

Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) har bedt om undersøgelsen, efter at de menige soldaters fagforening, HKKF, har oplyst, at psykisk syge soldater ender i krig.

- Jeg kan ikke vurdere, hvor stort problemet er. Men når HKKF siger, at soldater bliver sendt af sted, selvom de ikke burde være det, så er det naturligt, at forsvaret undersøger oplysningerne, siger Gitte Lillelund Bech til Ritzau.

Ifølge HKKF er problemet udbredt. Til bladet Kommunen siger Yvonne Tønnesen fra HKKF:

- Der er rigtig mange af "mine" soldater, der er blevet sendt af sted, selv om soldaterkolleger, befalingsmænd og chefer ikke kan have været i tvivl om, at de har været syge, siger Yvonne Tønnesen.

Gitte Lillelund Bech understreger dog, at den nye veteranpolitik øger forsvarets fokus på problemet.

- Allerede nu foretager forsvarets militærpsykologer udvælgelse af soldaterne, og det vil vi stramme endnu mere, siger Gitte Lillelund Bech og fortsætter:

- Vi skal sørge for, at vi på bedst mulig måde forberede vores soldater på at være i international mission. Soldaterne skal blandt andet forberedes på, hvad de kan få af psykiske reaktioner, og forsvaret skal blive bedre til at vurdere soldaternes parathed til udsendelse, siger Gitte Lillelund Bech.

Chefen for Forsvarsakademiets Institut for Militærpsykologi, Vibeke Schmidt, savner dokumentation for, at rigtig mange psykisk syge soldater skulle ende i krig.

Hun vurderer, at mellem 30 og 40 soldater kommer til undersøgelse, før et hold sendes i krig. Og ingen af disse kommer af sted, hvis de lider af psykiske problemer, garanterer Vibeke Schmidt.

Alligevel tør hun ikke udelukke, at enkelte med psykiske problemer smutter gennem systemet.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu