Telegram

Pia K.: Danskhed er kartofler og årstider

Danskhed er nye kartofler, jordbær med fløde og en følelse indeni, siger Pia Kjærsgaard.
Telegram
25. november 2010 kl. 20:18

Danskhed er en svær størrelse at forklare, men Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, forsøger torsdag aften, mens hun mødes med Socialdemokraternes statsministerkandidat, Helle Thorning-Schmidt, til en debat om netop danskhed.

- Det var aldrig noget, der blev spurgt om i min barndom eller ungdom, da var man bare dansk. Velfærden er vigtig, men det er også årstiderne, det er naturen, det er de nye kartofler, jordbær med fløde og den jyske vestkyst, sagde Pia Kjærsgaard.

- Det at være dansk er noget, man føler inde i sig selv. Det er svært at definere, men det er en følelse af, at jeg er glad for at være dansk og måske ikke så glad for Pakistan og Rumænien, sagde Pia Kjærsgaard under debatten.

Hendes socialdemokratiske modstander ser også flere aspekter i danskheden.

- Jeg er glad for, at Pia Kjærsgaard siger, at vejret og de nye kartofler er det meste danske, for det kan udlændinge jo ikke true. Danskhed er også, at når der kommer nye mennesker til, så rækker man hånden frem og siger: Velkommen, sagde Helle Thorning Schmidt og sendte en hilsen til nydanskere.

- Jeg vil godt sige velkommen til de tusindvis af danskere med anden etnisk baggrund end dansk. Der er rigtig mange, der passer deres job, bidrager til samfundet og er træt af at blive omtalt om et problem, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Hun t sagde i weekenden, at udlændingereglerne nu er strammet nok og ikke vi bliver strammet yderligere under en S-regering.

63 procent af danskerne siger i en meningsmåling i Berlingske Tidende, at der er strammet nok. Og det er Pia Kjærsgaard enig i.

- De siger, at med det, vi har foretaget nu, så er der strammet nok. Det synes jeg også, der er. Men man kan ikke sige, at der er noget lovgivning, man lader være uanset hvad, siger Pia Kjærsgaard.

/ritzau/

Opdateret 25. november 2010 kl. 21:56

kartoflerne kommer fra peru og Jordbær (Fragaria) er en planteslægt med 17 arter, der er udbredt i Europa, Lilleasien og Nord- og Sydamerika.
så hvor dansk er det

Niels østergård

Men årstiderne er ihvertfald danske.
I de varme lande har man jo kun varme, og ingen sne og frost.

"jyske vestkyst"

En egn i landet definerer danskhed? det er jo direkte latterligt.

Skammeligt, at DF ikke har taget integrationsproblemerne alvorligt. De har intet gjort..intet..andet end at sætte den kriminelle lavalder ned. Hvor dansk er det???
..

Der er lidt Tea party bevægelse over DF, Måske de er allierede med Nordkorea.

Preben Wilhjelm: Hvorfor Danner S, SF og DF ikke bare regering.

http://politiken.dk/debat/kroniker/ECE1124960/hvorfor-danner-s-sf-og-df-...

Hvad skal Dansk politik med DF nu? Der er ikke brug for flere stramninger på udlændinge politikken. Spærregrænsen?

S og SF skal, når de bliver spurgt til flygtninge-/ indvandrerpolitikken, sidde på en isblok fra nu af og indtil valget er overstået, mens de messer "Med de seneste stramninger er der strammet nok. Når vi kommer til magten, vil vi implementere vores eget pointsystem, men derudover vil vi ikke røre ved reglerne for adgang til danmark. Der hvor der for alvor skal tages fat er integrationspolitikken og der vil vi bl.a. ..."

Det er den eneste mulighed, hvis ikke DF skal diktere diskursen frem til det næste valg.

I stedet kan S og SF være i offensiven på det økonomiske område, hvor de med rette kan bebrejde regeringen en konsekvent forfejlet politik.

Hvis danskhed ikke er andet end kartofler og årstider kan danskhedsprøven vel ikke være så vanskelig. Der importeres jo en del kartofler og jordbær fra f. eks. Ægypten. Jeg formoder at fløde også findes der.
Den Jydske vestkyst er heller ikke unik. Der findes lignende scenarier andre steder på kloden. Det samme med årstider. Den der følelse indeni er straks mere subtil. Måske er det bare dumhed...

Steffen Nielsen

Det nye slogan for den nye AOF-regering kunne være: "Beskyt de nye kartofler, brun sovs og årstiderne"

Danskhed er sjap, kolde tæer, stramninger, bureaukrati og påtvungen betaling til spin, populisme og ligegyldigt statskontrolleret fjernsyn. Det var der heller ingen der fortalte mig i min barndom. Nu er det der bare.

@ Jesper Wendt og Torben Skov

Pia K's udsagn om at vestkysten er særlig dansk er skam ikke grebet ud af luften men en leflen for alle de her i Vestjylland der stemmer på DF og som i øvrigt er uden for pædagogisk rækkevidde eftersom de besvarer rationelle argumenter med følelsesmæssige udbrud.

Tove, det er de jo nødsaget til, de har jo ingen argumenter for deres egoistiske småligheder.

Men du har en udmærket point, leflen for taburetter.

Frankrigs “store” debat om franskhed/den nationale identitet i 2009 var et flop. Mange følte lede ved den, selv på højrefløjen var der kritik. Mange af de 227 debatter ude i landet var diffuse eller fokuserede på islam og indvandring. Sarkozy har selv måttet erkende fejltagelsen. Udbyttet blev en kommission og en plakat i klasselokalerne med menneskerettighedserklæringen. Den hang der mange steder i forvejen. Netavisen rue89 har et kort, der viser alle de franske byer, hvor debatten blev afsporet, var kedelig eller blev aflyst.

Snakken om en AOF-regering er jo komisk. Den samlede venstrefløj smider ikke en evt. valgsejr væk pga. af uenigheder om et dumt pointsystem eller lignede. Man har stået udenfor døren i næsten 10år og bliver døren først åbnet på klem, så stormer man ind.

Det ville også være politisk selvmord af S og SF. Deres bagland ville gå amok.

@ Tove andersen
Jeg tror at du har fuldstændig ret. Men så skulle hun nok sige at danskhed er at være vestjyde. Det er jeg også selv og det tog mange år at blive klogere...

Jeg vil anbefale enhver, der dyrker illusionen om vestjyders fremmedhad til at granske stemmefordelingen ved seneste folketingsvalg:

http://www.dst.dk/Vejviser/Find_rundt/Emneord/search.aspx?keyword=folket...

De samme mennesker, der er åh-så-forargede over DFs racisme, har ingen problemer med at smide om sig med deres egne faktuelt forkerte fordomme om danskere.

Men det kan jo være at vestjyderne har spredt sig ud over hele landet, sådan at det fejlagtigt ser ud som om at tilslutningen til DF repræsenterer et nationalt skred.

@ Uffe

Jeg er noget så forarget over DF fra tid til anden, men derfor smider jeg ikke om mig med faktuelle forkerte fordomme. Er det egentlig ikke en faktuel forkert fordom, at du mener at folk der er forarget over DF er faktuelt forkerte?

Derudover har du jo helt ret i, at det er et nationalt skred DK har taget, ikke et vesjydsk skred. Der tager både Tove Andersen og Torben skov fejl. Bare fordi de kommer fra vestjylland og har en bekendtskabs kreds der overvejende stemmer DF, betyder det ikke at alle vestjyder gør det.

Lige så lidt som jeg regner med at, bare fordi min venskabs/familliekreds overvejende stemmer V eller A, så gør alle det herovre vestpå. :)

Tænk at DF's magtfulde leder Pia Kjærsgaard, når det kommer til stykket , for åben skærm må opgive at give en klar definition af den 'danskhed' som har været partiets mærkesag gennem alle årene! Hun blev i det hele taget igen og igen klædt af og sat på plads af Helle Thorning, .der kunne bore i diskrepansen mellem Pia K' s brovtende fremhævelse af DF's magt og indflydelse gennem de forløbne 9 år og samtidige ulyst til at påtage sig skylden for noget som helst, samt iøvrigt pege på partiets asociale slagside, når det kommer til stykket.
Men 'kommentatorer' (der har vi dem igen!) er besynderligt nok -men ikke uventet- enige om at Pia K 'vandt' på 'TV-retorik', men Hans Engell indrømmer dog, at Helle Thorning vandt op indhold.
'Kommentatorerne' er imidlertid ikke spor neutrale, men gennemgående af højre-observans, hvilket yderligere understreger mediernes generelle højredrejning og tilpasning til 'tidsånden'. Dertil kommer at de selv er vokset op i den primitive TV-rtorik, som de er så benovede over.
Sidst, men ikke mindst så har medierne gennem årene været med til at legitimere DF. Showet i går aftes, hvor Pia K stilles op som en værdig modstander til en Helle T. er kulminationen på en længere proces. Men de to politikere er og bliver ikke ligestillede Pia K har aldrig været stueren, jfr hendes modbydelige retorik og hetzen løs gennem årene. Det er Helle T., derimod, hvilke fejl hun end måttet have. Helles strategi med at mødes med Pia K. 'på lige fod' er dybt farlig, fordi den legitimerer hele dette højreradikale, populistiske parti og understreger dets eget og af medierne propagerede billede som 'normalt, ansvarligt parti'.

Curt,
du har sikkert ret i, at det kan være en farlig strategi, men på den anden side: Så kan man vel se selve arrangementet som en afkobling af statsministeren - tænk sig, at valgkampen skydes igang af andre end den siddende statsminister.

Det var ikke sket under forgænger Fogh og kommentator Myhlenberg fra Fyn har således ret i, at debattens taber var Løkke og hans politiske programpunkter.
Og det er vel ikngen ringe start på en valgkamp?

Det danske er alt hvad der kommer udefra. Danskheden er blevet skabt ved at kombinere påvirkninger fra omgivelserne.

Nationalisme ER en grim ting. I min verden - det undrer mig ikke at der bruges sendetid til et noget så tåbeligt emne........ I min Verden kan nationalisme kun udspringe fra en negativ indstilling til "andre" eller noget man vil gemme (læs patentere) for sig selv. VÅGN NU OP til den moderne Verden - Du er jo næsten allerede fortæret lille Danmark......!

Anne Marie Pedersen

Forslag til ny indfødsretsprøve:

Føler du dig dansk inden i?

Ja__________ Nej_______

Bryder du dig mindre om Rumænien og Pakistan?

Ja__________ Nej_______

Så er den jo ikke så indviklet endda.

@Peter Nygaard

Nu synes jeg at du overfortolker det som både Tove og jeg har skrevet. At Pia Kjærsgaard lefler for udkantsdanmark er selvfølgelig til DF vælgere og potentielle vælgere i den udkant. Hvilket Tove tydeligt skriver. Vi har heller ikke påstået at der var et vestjysk vælgerskred til DF.
Desuden er vestjylland mange ting. Den vestjydske hede var grobunden for det radikale venstre. Længere nord på havde fremskridtspartiet og senere DFstor tilslutning i Thy og Thyholm.
Jeg har desværre ikke adgang til dst materiale, så statistisk underbygning har jeg ikke. Kun empiri. Jeg har heller ingen DF'ere i min omgangskreds. De kommer heller ikke indenfor mine døre. I modsætning til Helle Thorning mener jeg nemlig ikke, at det er "fair nok" at mene som Kjærsgaard.
Og dermed er jeg blevet meget klogere, siden jeg som teenager benovet hørte "de tommeste tønder" buldre højest.

@ Uffe

Nu fortæller statistikker jo ikke hele sandheden.

Det er i al fald hørligt at der er rigtig mange DF-sympatisører her i området. De befinder sig ikke i min omgangskreds, men bevæger man sig rundt i forskellige sammenhænge kan det være svært helt at undgå dem!

Danskhed er
respekt og hensyn.
Det mangler Pia K og DF komplet
- og ok V og K alt for meget.

Curt S skriver så rigtigt - og skræmmende: "Helles strategi med at mødes med Pia K. ‘på lige fod’ er dybt farlig, fordi den legitimerer hele dette højreradikale, populistiske parti og understreger dets eget og af medierne propagerede billede som ‘normalt, ansvarligt parti’."
Man bliver ikke en hest af at gå ind i en hestestald, men opholder man sig i en svinesti kommer man selv til at lugte.

Man kan råbe og skrige så tosset man vil på toppen af kransekagen.

Så længe vælgerne efterspørger stigende racisme, bliver politikerne nødt til at følge trop.

BT og Ekstrablader har helt tilbage fra midtfirserne kørt målbevidste kampagner mod de fremmede. En væsentlig del af de oprindelige S-vælgere gider ikke læse andre aviser - og ser de overhovedet dansk tv er det TV2 !!!

Uden et andet mediebillede, vil skredet mod højre fortsætte med uforandret hastighed.

Allerede nu er Danmark uofficielle europamestre i fremmed-chikane.

Rachel Henderson

Hvis kartofler og årstider var det eneste der kendetegnede danskhed, så var der jo intet, der adskilte os fra at være tyskere. De har også årstider og kartofler.

Det er en ommer!

"Det at være dansk er noget, man føler inde i sig selv" siger Pia K., og det har hun jo 100% ret i, - for kernen i en persons nationalitet er jo at føle sig som del af et nationalt folkefællesskab.

Desværre mener Pia K samtidig, at denne følelse ikke kan kombineres med visse andre følelser, som f.eks. en affektion for islam, og dermed er hun - og hendes proselytter - den største hindring for den integration som de selv efterlyser.

Sider