Telegram

Ukendt betændelse bag mystiske dødsfald

En relativt ukendt lidelse i skjoldbruskkirtlen kan forklare, hvorfor tilsyneladende raske, unge mennesker pludselig falder døde om.
Telegram
25. november 2010 kl. 07:58

En hidtil overset betændelse i skjoldbruskkirtlen giver nu svaret på, hvorfor raske unge mennesker pludselig får hjertestop og dør - for eksempel under en joggingtur.

Hidtil har en række dødsfald med tilsyneladende raske unge mennesker - især kvinder - været en gåde for retsmedicinerne. De unge fejlede ikke noget, var ikke på medicin eller stoffer, men faldt alligevel om med hjertestop og døde.

Men nu har Retsmedicinsk Institut på Syddansk Universitet fundet forklaringen bag flere af disse pludselige dødsfald. Det skriver bladet Ny Viden fra Syddansk Universitet.

Forskerne har taget vævsprøver fra organer fra 25 tilfældigt udvalgte uopklarede sager og for første gang undersøgt de dødes skjoldbruskkirtel i mikroskopet.

- Og det var interessant. Det viste sig nemlig, at fire af personerne havde haft en betændelse i skjoldbruskkirtlen, som er den direkte årsag til, at de fik hjertestop og døde, siger professor Jørgen Lange Thomsen, institutleder på Retsmedicinsk Institut på Syddansk Universitet, til bladet.

Skjoldbruskkirtlen sidder i halsområdet og regulerer stofskiftet, og en betændelse her kan være svær at opdage. Betændelsestilstanden er heldigvis sjælden, og i langt de fleste tilfælde går den over igen uden mén.
Ifølge forskerne er det formentlig et meget højt niveau af hormoner fra skjoldbruskkirtlen, der påvirker hjertet og kan føre til hjerteflimmer og dermed hjertestop, og det er tilsyneladende mere udbredt hos kvinder, ligesom der efter alt at dømme er en øget risiko ved fysisk anstrengelse.

Opdateret 25. november 2010 kl. 08:19