Telegram

Kommunekemi: Det er meningsløst

Australien kan ikke selv destruere HCB-affald, hævder Kommunekemis miljøchef.
Telegram
3. december 2010 kl. 19:35

- Det er meningsløst at behandle HCB-affald i Australien.

Det siger miljøchef i Kommunekemi Ebbe Tubæk Naamansen. Han har besvaret spørgsmål fra læserne af Ingeniørens netavis ing.dk om sagen vedrørende HCB-affald fra Australien, som Kommunekemi har sagt ja til at modtage.

- Der foreligger meget grundig dokumentation for, at man i Australien ikke er i stand til at destruere affaldet. Vi har ikke overvejet at tilbyde rådgivning til opførelse af et tilsvarende anlæg, fordi det ikke giver mening, siger Ebbe Tubæk Naamansen.

Han oplyser i øvrigt, at gennemsnitsprisen for at behandle det aktuelle type affald er fem kroner per kg. Det vil sige godt 30 millioner kroner for de 6100 ton HCB-affald, som i første omgang skulle transporteres til Kommunekemi i Nyborg.

Eksporten af affaldet til Danmark er meget kontroversiel sag i både Danmark og Australien. Miljøorganisationer i Australien mener, at Australien overtræder Basel-konventionen ved ikke selv at behandle affaldet.

Lige nu er sagen sat på hold af miljøminister Karen Ellemann, der har bedt Australien om at vente med at sende de skibe, der skal transportere affaldet til Danmark, af sted.

/ritzau/

Opdateret 3. december 2010 kl. 19:40

det er meningsløst?,.. DET ER DET GLADE VANVID AT VILLE SEJLE DET ½ DELEN RUNDT OM JORDEN MED RISIKO FOR AT DRÆBE AAALT I VERDENSHAVENE,.. hvilken psykopat fik den her ide?*,.. uanset burde vedkommende person at skamme sig, på den anden side har jeg trigtig ondt af KommuneKemi at de går glip af 50 millioner og en slesk mellemmand får 5% i salær,..æ. buhuu i måtte ikke tjene penge for alle de der urimelige folk som ikke vil have os til at risikere at vi dræber alt live i verdenshavene vil ikke tillade os at spille russisk roulette med verdenshavene,... hvad forarger mest?

lars rosholm tørresø

stort set enig med helge berg

Enig med Berg.
Var det ikke Troels Lund Poulsen. , der i sin tid fik etableret forretningen .Vestas fik ordrer på møller af Australien mod at Danmark tog sig af giften. ?

Venstre snakker op af stolper ned ad vægge om forøgelde terrortrudsler i Danmark og så bringer de os og verdenshavene i fare med sådan en omgang klam gift. Det er bare ikke iorden.!!

Der mangler lige et link til Ingeniørens dækning: http://ing.dk/artikel/114428-kommunekemis-miljoechef-meningsloest-at-beh...

Jeg må erklære mig enig med Kommunekemis miljøchef.
Ifølge http://ing.dk/artikel/109852-naturfredningsforening-raser-over-6100-ton-... er stammer noget af affaldet helt tilbage fra 1960erne. Lad os da komme af med det på forsvarlig vis. Kommunekemi har faciliteterne, ekspertisen og kapaciteten Australierne mangler.

Australske politikere har selv begrundet, at destruktionen af hcb-affaldet bør junne findet sted i Australien. Så der er skarpt delte meninger med miljøchefen...

Med venlig hilsen

ja nemlig, en Australsk politiker har udtal at de før i tidaen havde sådan anlæg og de nemt kunne bygge det op igen,.. hvem er det der har så travlt med at få kommision, kan vi ikke få navnet på "underleverendøren" af kontrakten, hvem er Hr.5% ?

Frederik Hougaard

Alle kan vel være enige, at det skal "håndteres" der, hvor det kan gøres mest forsvarligt, hvad enten det er i Nyborg, Melbourne eller BobBonLand !

John Houbo Pedersen

Ministeren begrunder: Politiske årsager.
NEJ , logiske og sikkerhedsmæssige årsager.

Lars Kristensen

Lige et par ord på vejen.

Navnet KOMMUNEKEMI misvisende. De danske kommuner har solgt firmaet og derfor er navnet fuldstændig misvisende, da kommunerne ikke længere har noget som helst med firmaets ledelse og ejerskab at gøre.

Den danske befolkning skulle have en "NØDBREMSE", som vi kan trække i, når et ministerium eller dets minister gør handlinger befolkningen føler utryghed ved eller når folketinget vedtager en lov, som der i befolkningen er stor modstand imod.

Nødbremsen vil højne det danske folkestyres demokratiske islæt. For tiden er det mere som om at de der sidder og administrere vort land er fuldstændig ligeglade med befolkningen.

Men når det endelig betyder noget for stemmeandele ved et kommende valg, så farer politikerne frem som trold af en æske og lover guld og grønne skove.

De er efterhånden ikke til at stole på, hvad jeg faktisk fik vished os for 20 år siden, da en Farum viceborgmester sagde til mig i telefonen:

"Egentlig skulle jeg have skrevet et brev til dig, men som du ved - en politiker skal kunne løbe fra sit ord".

Miljøministeren har bøjet sig - ikke for befolkningens krav om stop for giften, men for at få arbejdsro til at føre sagen igennem uden indblanding, dersom det vil kunne lade sig gøre.

Miljøministeren repræsenterer jo ikke befolkningen, men storkapitalen. Det viser sig jo gang på gang.

Vi har en nødbremse i Grundloven!!! Men den

administrerer politikerne også.

Vi har ikke en regering , vi har et SOGNERÅD !!!

@Helge Berg
Idioti at bygge et anlæg i Australien kun til det formål. Kommunekemis anlæg har en kapacitet på 45.000 tons om året. Hvad skulle ideen være i at bygge et tilsvarende anlæg i Australien for at benytte det til 10.000 tons affald?
Kommunekemi har faciliteterne, IKKE Australien.

@Lars Kristensen
Det har da ingen relevans for sagen. Lige meget om det skulle være en statsejet virksomhed eller privat, er det jo dem der har de bedste faciliteter.
Hvorfor skulle vi have en nødbremse? Er det ikke nok at Ekstra-Bladets læsere der har hørt skrækkelige historier om døds-gift-båden fra Australien kan presse vores populistiske miljøminister til at gøre sit for at stoppe transporten, trods de allerede givne tilladelser, og trods formentlige erstatningskrav fra både Kommunekemi og Orica.
"- Der er ingen saglige ting i sagen, som skulle begrunde, at det ikke er i orden. Jeg træffer en politisk beslutning. Den er ikke sagligt begrundet, fastslår Karen Ellemann."
http://www.information.dk/telegram/252631

Rune Jacobsen, hvorfor har et lille land som Danmark brug for et anlæg med en sådan kapacitet, når Australien, med fire gange så stor en befolkning, ikke har?
Hvis de bygger anlægget, er jeg sikker på, at de nok skal finde noget at bruge det til. De kan evt. importere skrald fra hele kloden, ligesom vi gør.

Husk på at inden kommunekemi sogte kommmne-
kemi til et svenst kapitalfond, skulle denne aftale være på plads, ellers ingen handel.
PROFIT, PROFIT, PROFIT.
Når det kun handler om profit forsvinder alt fornuft, inden for naturen og mennesket. DET ER DET MAN NU SER REGERINGES POLITIK HANDLER OM. PROFIT TIL KAPITALISTERNE...
KVÆL DE FATTIGE KVÆL NATUREN.

Rettelse: ikke svenst men svensk,

@Rune Jacobsen.

Hvem ved at det drejer om 10.000 tons affald, jeg gør ikke. Vi kender ikke til de faktiske tal da regeringen holder alt skjult "vigtige oplyninger" for befolkning som kan give dem modspil "befolkningen skulle nødig se regeringens sande ansigt, for så vil bofolkningen blive meget meget bange".
Det kan i virkeligheden handle om 100.000 tons affald. Eller mere, hvem ved?

Rune Jacobsen: Du vil altså give grønt lys for, at farligt affald transporteres rundt om den halve klode? Det er i min optik galimatias!

Samtidig står Venstrepolitikeren Kim Andersen og fortæller os, at terrrortrudslen mod Danmark er steget voldsomt!!

Hvad er det dog for mennesker, vi har til at sidde på de højeste poster herhjemme!!??

Vi skal ikke være lodseplads for alverdens giftproducerende lande..vel skal vi ej!!
Australien kan selv destruere deres skidt !
Alt andet er tåbeligt!

@Mette Hansen
Vi kommer ikke til at være en losseplads. Affaldet vil komme til at udgøre en brøkdel af det Kommunekemi. Når det har været igennem behandling er det ikke mere farligt end andet.
Australien, samt resten af verden, har stoppet produktionen af PVC, og dermed HCB.

Kim Andersen snakker om terrortrusler fordi han er fra Venstre. Venstre har en dagsorden med inspiration fra USA, hvor det frem for alt gælder om at overbevise befolkningen om at de skal være bange. Derfor skal vi nu også have air marshalls på flyene.

@Ulrik Nielsen
JEG siger at det ikke drejer sig om 100.000 tons. Affaldet har været deponeret i Australien siden 1960. Hvis der var 10x så meget, var der sku nok en der havde opdaget det. Affaldet har været i medierne i Australien i flere omgange gennem de seneste 10 år. Australien har endnu ikke løst problemet.

Australien har ikke, som Danmark og EU, særlig godt styr på deres POP-stoffer og deponerer en masse i store huller i jorden. Disse burde rettelig destrueres. Og det kan de bl.a. på et HTI-anlæg som Kommunekemis. Der findes også endnu smartere teknologier. Fælles for dem er, at de kan destruere mange forskellige kemiske affaldsprodukter. Så bare se at komme i gang, Australien!

Der destrueres rigtig nok andre farlige stoffer på KK, f.eks. PCB. Det er godt, for den slags skal ud af verden på forsvarlig vis. Men HCB fra et rigt land på den anden side af kloden med alle de risici det indebærer for transporten og usikkerheden omkring forbrændingsproceduren, der, som Ebbe Tubæk Naamansen fra KK selv siger i tv-avisen "ikke er dokumenteret særlig godt", skal vi naturligvis ikke påtage os. Vi er vel ikke forsøgsdyr.