Musikstøtte til unge i Gaza er i fare

Med danske støttekroner i ryggen skulle et musikstudie i Gaza netop til at åbne. Men det forhindrer Hamas nu.
6. december 2010 kl. 15:49Opdateret 6. december 2010 kl. 15:55

Et nyt musikstudie i Gaza delvist sponsoreret af Roskilde Festival er blevet lukket af Hamas.

Tirsdag i sidste uge troppede Hamasbevægelsen op og konfiskerede nøglerne til samtlige bygninger i Gaza, hvor den palæstinensiske ngo Sharek Youth Forum har til huse.

Danske Lucas Nielsen er rådgiver for ngo'en ActionAid Australia i Gaza, og han er tilknyttet musikstudie-projektet. Selv var han ikke til stede, da Sharek Youth Forums kontor med musikstudiet blev ryddet, men kolleger har fortalt ham om det.

- Hamas dukkede pludselig op med skarpladte våben og smed alle medarbejdere ud, så bygningen kunne gennemsøges. Det var enormt voldsomt, siger Lucas Nielsen.

Sharek Youth Forum har i samarbejde med Roskilde Festival netop bygget et professionelt musikstudie i bygningen, hvor unge palæstinensere kan indspille musik gratis. Efter planen skulle det åbnes den 12. december, men det sker ikke nu.

- Ærligt talt, så tror jeg, at der kan gå lang tid, inden Hamas overdrager bygningerne til Sharek Youth Forum igen. Så jeg ved ikke, hvornår musikstudiet kommer op at køre, siger Lucas Nielsen.

Roskilde Festival har doneret godt en halv million kroner til projektet, der nu bliver yderligere forsinket, men nyheden om Hamas' aktion bekymrer ikke for alvor.

- Vi vidste fra start, at et projekt som dette kunne tage lang tid, og jeg opfatter det ikke som en katastrofe, hvad der er sket. Projektet skal nok blive gennemført, siger formand Steen Jørgensen fra Foreningen Roskilde Festival til Ritzau.

Hamas, der har siddet på magten i Gaza siden 2007, oplyser, at man undersøger Sharek Youth Forum for at være blasfemisk. Eksempelvis har kvinder og mænd arbejdet for tæt sammen i organisationen, mener Hamas.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tja, er musik, indenfor Islam, Haram eller Halal?

Hvis musik betragtes som Haram i Hamas-kontrollerede Gaza bør de friske drenge fra Roskilde vel respektere det faktum og lade Gaza´s befolkning være i fred og stilhed!

Og kan man ikke bare få lavet nogle nye nøgler? eller lave adgang med biometriske data eller kort eller?

Mht. musik indenfor islam kan man ikke sige noget entydigt om dette. I Afrika er der en lang musikalsk tradition, bl.a. i Mali og i Guinea, ligesom der er det i Pakistan og i Tyrkiet. Det eneste sted, hvor der ikke er tradition for musik i forbindelse med Islam er i Saudi-Arabien, og måske i Iran og Irak. Og det er tydeligt, at det er Iran og Saudi-Arabien som gerne vil bestemme, hvad der er den rigtige (udgave af) islam.

Meget kunne tyde på at Hamas, inspirereret som de er af Iran og Saudi-Arabien ikke bryder sig om at mænd og kvinder arbejder alt for tæt sammen.

Og det nok mere det end musikken som Hamas har noget imod...