Telegram

145 millioner går til Lomborgs aktiviteter

Fra 2002 og frem til 2014 vil Lomborg i alt få 145,6 millioner til sin forskning. S kalder det "grotesk".
Telegram
27. januar 2011 kl. 11:07

145,6 millioner kroner.

Så mange skatteyderpenge kan miljødebattør Bjørn Lomborg i 2014 i alt se tilbage på at have fået fra regeringen til sig selv og de institutioner han er - eller har været - leder af.

Miljøminister Karen Ellemann (V) oplyser således i et svar til Folketingets miljøudvalg, at Bjørn Lomborg i 10 års perioden fra 2002 og til 2012 fik/får bevillinger for 138,1 millioner kroner.

Derudover er på årets finanslov allerede afsat yderligere fem millioner kroner til Copenhagen Consensus Center i 2013 og andre 2,5 millioner kroner til centret i 2014.

Bjørn Lomborg blev i 2002 hentet ind som direktør for det nyoprettede Institut for Miljøvurdering. Instituttet skulle ifølge daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) sikre "mere miljø for pengene".

Der blev dog rettet kraftig kritik af det faglige niveau i flere af instituttets rapporter, og i 2004 forlod Bjørn Lomborg stillingen for at vende tilbage som lektor i Aarhus.

Det nu nedlagte Institut for Miljøvurdering modtog 88,6 millioner kroner til og med 2007.

I 2006 blev Bjørn Lomborg direktør for det nyoprettede Copenhagen Consensus Center, som har hjemme på Handelshøjskolen i København (CBS, Copenhagen Business School).

Socialdemokraternes medlem af miljøudvalget, Benny Engelbrecht, kritiser støtten til den kontroversielle miljødebattør.

- Det er grotesk, at Pia Kjærsgaard og Lars Løkke Rasmussen har givet klimaskeptikeren over dem alle, Bjørn Lomborg, næsten 150 millioner kroner.

- Det er en helt gal prioritering, når vi samtidig ved, at regeringen og Dansk Folkeparti har skåret kraftigt ned på bevillingerne til miljø- og naturindsatsen.

- Ved et regeringsskifte vil Socialdemokraterne og SF stoppe forgyldningen af Bjørn Lomborg, siger Benny Engelbrecht.

/ritzau/

Opdateret 27. januar 2011 kl. 15:46

God løn for en spindoktor!

John V. Mortensen

Klimakrigen er en kamp imellem udnyttelse eller bevarelse af klima og natur. Kapitalen kæmper for retten til udnyttelse - for at tjene penge, dem holder Bjørn Lomborg med - og for penge for det.

Bevarelse koster penge - og arbejdspladser, for ikke at tale om - parkeringsladser, og lige så længe vi ikke vil ofre det - på sagen, må vi finde os i, at Joacim von And og Bjørn Lomborg fører løbet.

Jesper Frimann Ljungberg

Lomborg har jo aldrig været andet end 'Hired muscle', ansat til at fremme et specifikt 'view' på en agenda. Manden er chamerende, veltalende og så absolut ikke dum.
Jeg må så indrømme at jeg i dag faktisk er temmelig enig i hans budskab. Nemlig at vi skal investere massivt i miljø forskning.

// jesper

Lomborg har altid haft en udviklet talent for at sige det politikerne gerne vil høre. Det er jo der pengene ligger. Det gir pote som man kan se.
Men forskning har det ikke meget med at gøre

Knud Jespersen

Var der ikke noget med, at hans institut lige er blevet fagligt berømmet internationalt set ?
Ikke at det retfærdiggør den slags doneringer....

Johannes Lennar

Hvorfor har vi ikke bare købt solceller for 145,6 millioner kr?

Dorte Sørensen

Ja en dyr spindokter Fogh Rasmussen fik ansat. Men det mest groteske ved den ansættelse var nu, at Fogh Rasmussen lukkede en ny oprettet afdeling i DMU, før den var helt på plads, hvor Danmarks dengang eneste miljøøkonom skulle lede afdelingen i DMU for økonomiskmiljøvurdering, netop den opgave som Fogh Rasmussen gav Lomborg. Mon ikke DMU havde været bedre til at løse denne opgave og ikke var blevet lukket et par år efter Fogh Rasmussen ansatte Lomborg. De få rapporter som Lomborgs Institut nåede at færdiggøre var ikke noget at råbe ”hurra” for. Var det virkeligt mest for borgernes penge?
Men ikke nok med det så blev Lomborg flyttet ind på Københavns Handelshøjskole med sit eget miljø cirkus. og var så igen på Finansloven.

Carsten Svendsen

@Johannes Lennar, med Bjørn Lomborgs 145600000 kroners ord:"Man ken kun bruge pengene én gang!"

Lomborg er større end bare dansk. Det er selve den internationale kapital, der har skabt ham. Han er en del af den danske symbiose med USA.

Det her er helt min egen fornemmelse, og ikke noget jeg har belæg for.

Men jeg tror på, at hele billedet omkring ham nok skal komme frem på et tidspunkt.

Knud Jespersen siger:
"Var der ikke noget med, at hans institut lige er blevet fagligt berømmet internationalt set ?"

Hvem har fagligt berømmet hans institut? Jeg mener, hvem er det virkelig? Hvem står bag?

Hvis man har magten, hvorfor ville man så ikke være interesseret i at blåstemple et budskab, som passer så godt ind i ens kram?

Dorte Sørensen

Knud Jespersen
Jeg læste de fleste af rapporterne fra nettet (mest for at have et grundlag for at vurderer Instituts samfunds værdi, det hed sig jo hele tiden – mest for pengene)og fandt dem meget lette for ikke at skrive intet sigende. Håber at de er til at få fat i endnu så kan du selv danne dig din mening.

Marianne Mandoe

Pusseløjerligt.
Specielt når man tænker på at al anden forskning har måtte skære ind til benet (og benet helt af fra tid til anden) de sidste par år.

Såvidt jeg har regnet ud så har vi formedelst 88 millioner kroner fået en rapport der kort og godt fortæller os at det bedre kan betale sig at bygge diger end vindmøller.
Da det jo er præcis det regeringens syvstjernede sponsor gerne vil høre må de penge siges at være
godt givet ud.

Richard Martinsen

Kan vi ikke dyppe ham i tjære og rulle ham i fjer og udstille ham på Rådhuspladsen som den toppede hane . Bagefter kan vi sende ham på turne verden rundt for at få nogen af alle de spildte millioner den mand har brugt

Jens Edward Tesdorpf

Jeg synes at det er meget retfærdigt at Lomborg får så mange penge, da han trods alt er en af de mest anerkendte danske klimadebatører på internationalt plan. Den eneste dansker der måske kunne overgå ham er Connie Hedegaard. Jeg tror at grunden til mange ikke bryder sig om Bjørn Lomborg er fordi de ikke ved nok om hans budskaber. Bjørn Lomborg er bestemt ikke ligeglad med klimaet, han sammenligner blot de tal som de forskellige forskere har opgivet og derudover vil han gerne have at pengene bliver brugt bedst muligt.