Telegram

Efterlønnens konsekvenser chokerer i LO

LO-formand mener, at reform tvinger folk ud i arbejdsløshed. Og at seniorførtidspension er en lappeløsning.
Telegram
25. januar 2011 kl. 13:32

LO-formand Harald Børsting er chokeret over de konsekvenser, som regeringens udspil til en reform af efterlønnen får.

- Reformen har voldsomme og mærkbare konsekvenser for de LO-lønmodtagere, der allerede har planlagt at forlade arbejdsmarkedet efter et langt og hårdt arbejdsliv, siger Harald Børsting.

Indtil i dag kunne en 53-årig jord- og betonarbejder trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet om syv år. Nu skal han arbejde fire år mere. En 54-årig sosu-assistent skal nu blive tre år mere på arbejdsmarkedet.

- Regeringen rammer især de mennesker, der er godt i gang med at planlægge deres tilbagetrækning. Udspillet skaber massiv utryghed, siger Harald Børsting.

Han mener, at reformen har voldsomme og mærkbare konsekvenser for de LO-lønmodtagere, der allerede har planlagt at forlade arbejdsmarkedet efter et langt og hårdt arbejdsliv.

Samtidig er Børsting bange for, at tusindvis af ufaglærte og faglærte LO-lønmodtagere kastes direkte ud i arbejdsløshed:

- Midt i en tid, hvor arbejdsløsheden er høj, og hvor regeringen intet gør for at skabe flere job, så tvinger regeringen nu de ældre lønmodtagere til at rende arbejdsgiverne på dørene, siger LO-formanden og fortsætter:

- Virkeligheden bliver nok snarere, at det er jobcentret, de stempler ind på, hvorefter de må klare sig på dagpenge eller kontanthjælp.

Harald Børsting kalder regeringens forslag om seniorførtidspension en utilstrækkelig lappeløsning. Efterlønnen valgte folk selv. Med seniorførtidspensionen mener Børsting, at folk nu skal stå med hatten i hånden på kommunen og tigge om en social ydelse.

- Det er uværdigt og respektløst. Og regeringen gør sig ikke engang den ulejlighed at forklare, hvad der skal ske med de mennesker, der får et nej til seniorførtidspension, siger han.

/ritzau/

Opdateret 25. januar 2011 kl. 14:00

I hele sin tid har regeringen ikke andet end skabt nye problemer uden dermed at løse de gamle, eksisterende. Danmark ramler sammen.

Ja nu er skattetrykket da først en joke, intet sikkerhedsnet. Men hov vent lige lidt, du skal sgu stadig betale det samme.

Det der nok undrer mig mest, er hvordan det kan være flertallets beslutning.

Kristian Jensen

Morsomt at Hr Barfoed i TV2 idag sagde, at man ved fjernelse af efterlønnen er med til at sikre velfærden.
Hvilken velfærd?
Det samme sagde Brian Mikkelsen så vidt huskes om halvering af dagpengeperioden...

Iøvrigt er timingen for efterlønnen fuldstændig fejlagtig. Jeg foreslår at man pr. 1. januar 2012 fjerner efterlønnen helt, hvis man ønsker reel effekt af sine utidige forslag.

Alternativt kunne man lave en reel reform, der går ud på at sænke alderen for indbetaling, hæve efterlønsalderen en smule. Evt. justere indbetalingsniveauet for derved at få en fuldt brugerfinansieret efterløn (når renterne regnes med).

..Og hvorfor er det lige at folk regner med at det er de unge, som vil have afskaffet efterlønnen? Det er faktuelt de eneste der bliver snydt... Aldersdiskrimination fristes man til at sige.

Kristian Jensen

@ Jesper Wendt

Hvad det ikke lykkedes hr. Fogh at realisere, er hans efterkommere i fuld gang med.

"Fra socialstat til minimalstat"

Men du har ret, vi har masser - faktisk flere offentlige ansatte - og dertil hørende høj skat. Massive afskedigelser må nødvendigvis blive konsekvensen, hvis denne regering får lov at fortsætte.

Det er nu vi skal træffe valget. Vil vi velfærdsstatens endeligt?

Gorm Petersen

Fortæl så mange som muligt at DF stemte for at halvere dagpengeperioden.

Det vil gøre det politisk dyrere for DF, når de som sædvanlig stemmer for regeringens forslag uden andet end symbolske modydelser.

Hvis det er muligt at overvinde BT og Ekstrabladets monopol på at overbringe information til de S-vælgere, som i 2001 skiftede til DF, kan det blive dyrt for DF at komme med den sædvanlige kovending.

Marianne Mandoe

@ Kristian Jensen

"Velfærden" er sikret for de rige og regeringens venner i erhvervslivet.
Det er det der menes når VKO taler "velfærd".

Kristian Jensen

Nåh ja. Selvfølgelig Marianne. Dumme mig!
Jeg glemte for en stund at tage Brians briller på, men jeg synes bare jeg ser så dumt ud når jeg gør det...