Seniorførtidspension skrottes af forsker

Langt flere vil benytte sig af en seniorførtidspension, end regeringen anslår, siger efterlønsforsker.
25. januar 2011 kl. 15:40Opdateret 25. januar 2011 kl. 15:45

Der er intet fornuft i regeringens forslag om at give nedslidte ældre mulighed for en såkaldt seniorførtidspension. Sådan siger professor og efterlønsforsker ved Aalborg Universitet Per H. Jensen.

Han peger først og fremmest på, at regeringen undervurderer antallet af danskere, der vil benytte sig af en seniorførtidspension.

- Problemet er for det første, at regeringen undervurderer, hvor mange der er potentielle klienter i den nye seniorførtidspension. Lars Løkke præsenterer det med, at stort set alle folk på efterløn er sunde og raske. Men pointen er, at det passer ikke, siger Per H. Jensen.

Ifølge professorens egne undersøgelser er 40 procent af dem, der går på efterløn, enig eller delvis enig i, at de forlod arbejdsmarkedet, fordi deres helbred var ved at være for dårligt.

Det er disse 40 procent, som på en eller anden måde skal under regeringens forslag om seniorførtidspension. Og det er altså langt flere, end hvad regeringen regner med, vurderer han.

- De undervurderer det helt vildt, siger Per H. Jensen, der også stiller spørgsmålstegn ved, hvordan en ordning med seniorførtidspension i praksis skal administreres.

- Jeg ved ikke, hvad det er for en administrationspraksis, der lægges op til. Det står der ikke noget om. Der er kun fem en halv linje om, hvordan ordningen skal fungere, siger han.

Michael Jørgensen, der er forskningsassistent ved SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, ser dog mere positivt på forslaget.

- Jeg tror, at for dem, der er meget nedslidte og som er berettiget til førtidspension, er det godt med en hurtige ekspedition, og der er flere, der vil opnå førtidspension, vurderer han.

Fra et økonomisk synspunkt er det rigtigt, at det for den nedslidte ældre er bedre med en seniorførtidspension end at være på efterløn, siger Per H. Jensen.

Men på det mentale plan kan en seniorførtidspensionist godt komme til at føle sig udenfor, vurderer han.

- Folk på efterløn oplever sig som fuldgyldige medborgere i samfundet. Det gør førtidspensionister ikke. Der kan ske det, at vi begynder at stemple dem, der er på ordningen.

- Resultatet er, at de derfor vil se ned på sig selv og opleve, at vi ser ned på dem, siger efterlønsforskeren.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Per Jensen

Folk kommer ikke på førtidspension i dag fordi kommunerne, der administrerer ordningen trækker ansøgningerne i langdrag. Kommunerne har ansat lægelige specialister med det ene formål at forhindre syge og nedslidt i at få førtidspension.
Det gør kommunerne fordi de dermed opnår en økonomisk gevinst i forhold til at skulle give førtidspension. Kommunerne er så fattige at de er fulstændig ligeglade med om folk er syge.

Hvis kommunerne skal administrerer den nye ordning vil det formentlig blive nøjagtigt det samme og den vil være virkningsløs.

Brugerbillede for Mette Hansen

Per: Helt rigtigt, det du skriver. De såkaldte specialister ansat af kommunen underkender læger og psykiatere, der har haft ansøgere til førtidspension i behandling i flere år. Det er en skandale!

Brugerbillede for Dennis Højgaard
Dennis Højgaard

At søge om førtidspension er en krævende opgave og korrespondancen igennem de mange år, som sagen varer, let kommer til at fylde op til flere A4 ringbind med breve, diverse afslag, patientjournaler fra praktiserende læge og hospitaler. Alene at få sagen sat igang kan tage op til flere år og kræver vedholdenhed for ikke at sagen skal blive gemt af vejen og glemt. Klageadgangen er omstændig og ender i de fleste tilfælde op med afvisning og henlæggelse. Til sidst parkeres ansøgeren på en tidsubestemt kontanthjælp som sygemeldt.
Der ses dog også tilfælde af lynbehandling når der er tale om pædagoger eller sagsbehandlere, som på grund af at de har et personligt netværk indenfor systemet har særlige privilegier til at få deres sager til at køre hurtigere igennem papirmøllen.
Hvis man søger på nettet vil man finde mange tilfælde af mennesker, der føler sig dårligt behandlet i disse pensionssager.

Brugerbillede for Henrik Wagner
Henrik Wagner

Det vil utvivlsomt komme til at belaste nogle kommuner hårdere end andre pga befolkningssammensætningen, men udover de 40 procent nævnte efterlønnere i telegrammet, så vil der, såfremt det ellers blev meget lettere at få tilkendt førtidspension, også blive tale om tilgang til seniorførtidspensionen fra de grupper, der i dag af den ene eller anden årsag ikke er tilmeldt efterlønnen.

Når Per H Jensen så refereres for, at det for den nedslidte ældre er bedre med en seniorførtidspension end at være på efterløn, så lyder det besynderligt, eftersom førtidspension i modsætning til dagpenge og efterløn bl.a. beskæres i forhold til ægtefælles indkomst.

Noget andet er, at man i regeringen ofte snakker om at man gerne vil sætte ind over for bureaukratiet, men stadigvæk er man lige ferme til at komme med nye forslag til både overgangsordninger og knopskydninger. Når løfterne fra velfærdsforliget holdt i ca. 5 år, hvordan skal nogle så kunne sætte deres lid til at en seniorførtidspension eksisterer om 10-15 år og ikke er forduftet i nye skattelettelser?

Brugerbillede for Jesper Frimann Ljungberg
Jesper Frimann Ljungberg

Inkompetence er noget grimt noget.

Problemet er når man kun har ansat Nikkedukker, hvis eneste opgave er at legitimere en ideologi, så må man også forvente at disses beregninger og 'ens' initiativer der bygger på disse beregninger slår fejl.
Problemet med f.eks. velfærdskommissionens rapport er jo at den selektivt kun bruger de data som passer ind i den konklusion, som den åbenbart er sat til at legitimere. Der er stor forskel på hvad der står i deres rapport og så i de rapporter som der refereres til.
På engelsk hedder sådan noget Cherry picking.

Så.. Lille Lars'es plan her vil mislykkes, fordi han har videreført Fogh's politik med ikke at have rådgivere, der siger ideologien imod.
En god leder bør altid sørge for at have folk omkring ham/hende, der tør fortælle sandheden og lave objektive beregninger. Ellers så vil initiativer, der bygger på fejlagtige forudsætninger fejle.
Det er ikke så svært.

// jesper

Brugerbillede for Michael Møller
Michael Møller

Hvis man læser Per H Jensens har udgivet i den danske presse..og har set ham i deadline tale over sig, er der ingen der seriøst kan mene at han er forsker?!.. Han er jo altid et S/SF venligt parts indlæg uanset hvad man spørger ham om...

http://vbn.aau.dk/da/persons/per-h-jensen(4d6a7dd6-fb22-4716-a891-f053798a563d)/clippings.html

Det er jo en lang klage sang om hvor dårlig regering er, og hvor synd det er for ældre mennesker..

Brugerbillede for Jesper Frimann Ljungberg
Jesper Frimann Ljungberg

Michael Møller.

Måske kunne det være fordi S/SF faktisk er nærmere på sandheden en den siddende regering.

Den siddende regering indkompetence er åbenlys for alle, det være sig Liberal, social liberal eller whatever.

// Jesper