Telegram

Danmark blokerer for tygning af kokablade

Bolivia ønsker at få fjernet tygning af kokablade fra FN's liste over narkotiske stoffer. Danmark siger nej.
Telegram
26. februar 2011 kl. 15:22

Danmark har sat sig for at forhindre, at Bolivia får fjernet landets traditionelle tygning af kokablade fra FN's liste over narkotiske stoffer.

Bolivia havde således bedt om at få fjernet kokaen fra listen, hvilket automatisk var sket, hvis ikke 17 lande - herunder Danmark - havde modsat sig ønsket.

Men udenrigsminister Lene Espersen (K) henviser i en række svar til Folketingets Udenrigsudvalg til, at FN's konvention forbyder anvendelse af kokablade.

- Eneste undtagelse er, hvis der er tale om anvendelse til medicinske og videnskabelige formål. Det er Indenrigs- og Sundhedsministeriets faglige vurdering, at tygning af kokablade ikke har et sådant formål, skriver Lene Espersen.

Bolivia har i flere år arbejdet for at få ændret FN-konventionen fra 1961, som klassificerer kokaplanten som ulovlig. En klassificering, der netop kriminaliserer kokatyggerne og bønderne, som dyrker planten.

Lene Espersen ønsker dog ikke at svare på, om USA - som er modstander af at ophæve forbuddet mod kokatygningen - også har presset Danmark til at modsætte sig det bolivianske ændringsforslag.

- Den amerikanske regering har tilkendegivet, at man ikke opfatter det som foreneligt med principperne eller formålet med narkotikakonventionen af 1961 at tillade tygning af kokablade, lyder det diplomatisk fra udenrigsministeren.

Det er uvist, hvad Bolivia nu vil gøre.

/ritzau/

Opdateret 26. februar 2011 kl. 15:30

Det er kultur imperialisme når Danmark, USA og andre lande vil have tygning af kokablade forbudt. Det er en mangel på forståelse af andres kultur. Det er således kun den vestlige kultur der er acceptabel, alle andre må vige for vestens forståelse af sig selv.

Man kunne sagtens argumentere for, at alkohol også er et narkotisk stof. Men det er jo en del af den vestlige kultur, så her må ikke vestlige lande og kulturer bare sige ammen og forstå det hvide folks kultur.

Interessant er det jo, at politiet lukkede en fest på Den Røde Pimpernel i København pga. stoffer. Men drukken, lod de fortsætte - også selvom den måske er langt mere skadelig end stoffer...

Det er vist OK at fastholde et forbud.

Det har intet med manglende respekt for andre kulturer at gøre.

I øvrigt skal vi ikke bevidstløst respektere andre kulturer - f eks bør vi ikke respektere kulturer, der nægter kvinder samme ret som mænd, afviser demokrati, afviser religionsfrihed, knægter ytringsfriheden o s v.

Netop Per Langholz.

Det er mærkeligt at LE ikke ønsker at svare mht. pres fra USA. Hvis det ikke er tilfældet er det da nemt at svare "nej" .

Robert Kroll

Det er mangel på respekt og forståelse af andres folks kultur. Kakablade er blevet tygget af det oprindelige folk – indianerne før de hvide magthaver koloniserede Sydamerika. Hvorfor skal kaffe så ikke også sættes på listen af narkotiske stoffer?.

Ifølge netdoktor ”Faktisk har disse fire stoffer: Nikotin, koffein, kokain og amfetamin - visse fælles virkninger i hjernen, som kan forklare afhængigheden og oplevelsen af stimulans forbundet med indtagelsen.” Så kaffe og RedBull mm. må straks komme på listen over narkotiske stoffer.

http://www.kvit.dk/dk/learning/article.php?id=002888

Martin Svendsen

Det har alt med manglede respekt for fremmede kulturer at gøre, at man undertrykker deres traditionelle anvendelse af psykoaktive planter.

I særdeleshed når brugen er stort set problemfri.

Rusvirkningen ved tygning af kokablade har meget lidt med ren kokain at gøre. Den minder mest af alt om virkningen af kaffe og the. Tillige har bladene en gavnlig effekt mod højdesyge - en reel medicinsk anvendelse.

Hvor er det dog arrogant at tale om at man ikke vil "tillade" en kulturel praksis der har eksisteret i over tusind år. Tilsyneladende er der fra FN og isærdeleshed USAs side en bekymringsfri vilje til trampe på hvem og hvad som helst i denne udsigts- og resultatløse "krig mod stoffer".

Kære Per Langholz.

Det at noget er ( eller var) en del af en anden befolkningsgruppes kultur betyder ikke, at det skal respekteres.

F eks var ( og er visse steder stadgvæk) slaveri en del af visse kulturers menneskeforståelse - det skal vi da sandelig ikke acceptere .

Martin Svendsen

@Robert Kroll:

Men når det nu drejer sig om at anvende en stimulans der er på niveau med kaffe? Der er lidt langt til kvindeundertrykkelse og slaveri her, ikke?

Robert Kroll

Ja, der kan være adfærd i andre kulturer, der ikke er acceptabel som f.eks slaveri. Men tygning af kokablade kan som Martin Svendsen påpeger sammenlignes med kaffedrikning, det er heller ikke noget der giver en rus, men derimod noget der giver en følelse af ekstra styrke, f.eks. ved hårdt arbejde i bjergene. Ligesom folk der drikker RedBull og kaffe, for at få en følelse af mere energi.

Jeg fornemmer at din (Robert) logik er, hvis en kultur er anderledes end den vestlige, så er det forkasteligt og skal sammenlignes med slaveri. Det er jo en herrefolks kultur forståelse.

Mads Kjærgård

Ja USA über alles! Puritanere alle som hobe og farlige for resten af verden!

Jeg ved ikke om jeg er med her. Men det Danmark og 16 andre lande er imod er vel en international legalisering - med andre ord, at tillade (bl.a.) Boliviansk eksport af kokablade til FN-lande?
I forhold til den nationale lovgivning er det vel op til Bolivia selv, at indrette deres lovgivning som det passer dem - hvilket de i øvrigt også har gjort.
Med andre ord er det sgu for langt ude, at sidde og kæfte op om kulturimperialisme. Bolivia kan gøre hvad helvede det passer dem at gøre nationalt, men at det skulle være kulturimperialisme eller gøre Danmark til verdens reaktionære røvhul, blot fordi vi ikke vil være med til at tillade tygning af kokablade herhjemme, er ganske enkelt for langt ude.... Det er så langt ude, at det direkte er absurd - det er sgu da mere kulturimperialistisk, at mene Danmark skal tillade tygning af kokablade, blot fordi Bolivia ønsker at de skal gøre det...

Og lad os i øvrigt lige stoppe den helt, den der med at det her skulle handle om kultur. Det handler om at Bolivia sidder med en helvedes masse kokablade, som de gerne vil kunne eksportere. Med andre ord handler det her udelukkende om penge... Det kulturelle aspekt af det her er jo på ingen måde relevant, da Bolivia tillader tygning af kokablade og den Bolivianske skik med tygning af bladene derfor slet ikke er berørt af konventionen.
Så sæt jer da i det mindste ind i sagerne drenge, inden I blæser alt ud af proportioner.

Men Kim Sørensen, hele telegrammet fra Ritzau handler jo netop om tygning af kokablade og ikke om andet brug af kokablade. Hvis det handlede om brug af ren kokain, ville det være en helt anden sag. Så det er helt rimelig at bruge ordet kultur imperialisme i denne forbindelse.

http://www.youtube.com/watch?v=6unDcYBQSpQ

Per

Det er sgu da fuldstændigt underordnet. Det er fuldt ud lovligt, at tygge kokablade i Bolivia. Ændringen i konventionen vil udelukkende have indflydelse på de 191 andre medlemslande af FN. Så hvordan fanden du kan få det til at handle om Dansk kulturimperialisme må guderne vide.

Jesper

Hvad i alverden ævler du om? Folk påstår Danmarks veto er udtryk for kulturimperialisme.... Det eneste jeg skriver er at det er faktuelt forkert.
Man kan ikke tale om at Danmark udøver kulturimperialisme ved at stemme mod et forslag, der går ud på at legalisere en Boliviansk skik i Danmark. Hvis der er nogen der udøver kulturimperialisme er det sgu da Bolivia, i og med de forsøger at få legaliseret tygning af kokablade i hele FN.

Henrik Petersen

Tygning af kokablade i sig selv er ikke noget stort problem, men meget af den produktion af kokablade, der skulle gøre det ud for en kop kaffe, kommer en tur forbi et junglelaboratorium, hvor det ender som kokain, der videredistribueres og udgør et stort problem i både Sydamerika og USA. Kokatygning i sig selv er helt harmløst.

Jesper

Ændre syn på hvad? Du mener hvis jeg tager til Bolivia, så vil jeg finde ud af det er ulovligt at tygge kokablade i Bolivia?
Jeg tror du bør lægge kokabladene på hylden Jesper, for det rabler da tydeligvis for dig lige nu :)

Tak for diskussionen Jesper.

Kim
Hvis et land tilslutter sig en konvention, så skal denne konvention implementeres i landets lovgivning. Det er jo netop meget aktuelt i Danmark omkring, folk der er født i Danmark uden statsborgerskab.

Men det er rigtigt at FN og andre ikke kan tvinge Bolivia eller andre lande til at tiltræde denne konvention om narkotiske stoffer. Men det kan sætte Bolivia i et meget dårligt lys, hvis de netop ikke tiltræder denne konvention.

I øvrigt består Kongeriget Danmark også af Grønland. Grønland er i lighed med Bolivia også befolket af et oprindeligt folk. Derfor burde Danmark og udenrigsministeren i særdeleshed også kæmpe for de oprindelig folks rettigheder, hvis hun vil være udenrigsminister for hele Kongeriget.

Noget kunne tyde paa manglende sagsbehandling og uvidenhed praeger de danske ministerier, isaer paa minister niveau.

Per

Vi er for så vidt ikke uenige, så langt som at forbuddet nemt kan skade mere end det gavner. Jeg har ikke sat mig nok ind i rusmidlet til jeg vil melde skarpt hverken for eller imod. Men sådan umiddelbart virker det fornuftigt, at man åbner op for muligheden for en legal eksport af visse kokaprodukter (i.e. ubehandlede kokablade f.eks.).
Min pointe er bare at diskussionen sgu bliver for skinger, når det bare er de sædvanlige ignoranter, der sidder og kæfter op om kulturimperialisme - det er jo noget forbandet ævl. Den Bolivianske kultur og skik er for så vidt slet ikke i fare for at blive berørt det mindste af at FN-forbuddet opretholdes. Som sagt er det fuldt ud lovligt, at tygge kokablade i Bolivia.
Bottom line er at det sådan set er helt op til Bolivia om de vil følge FN-konventionen eller ej og at det her altså, fra Boliviansk side, handler om at få mulighed for at kunne eksportere kokablade til konsum i andre FN-lande.

Kim

Jeg er den eneste, der har sagt at dette forbud mod tygning af kokablade er kulturimperialistisk. Det er netop hvad det er, når andre lande som USA og Danmark forsøger at gøre en gammel tradition i Bolivia kriminel. En tradition for at tygge kokablade, der ikke er værre end kaffedrikning, og giver det oprindelige folk mulighed for at klare strabadserne i bjergene.

Betal - det er ikke ret dyrt, for en automatisk telefon gennemstilling fra udenrigsministeriet til Washington, og send så fru Espersen tilbage, hvor hun kom fra ... de konservative ville også blive lykkelige.

Kim

Det er helt rimeligt at betragte det som kulturimperialisme, når en større magt forsøger at, få en mindre befolkningsgruppe til at ændre adfærd. Her er forklaring på kulturimperialisme fra den store danske. ”kulturimperialisme, (lat. kultur + imperialisme), tvangsmæssig overføring af et dominerende samfunds kulturelle værdier til andre, svagere samfund”.

Der er også en længere forklaring på begrebet kulturimperialisme i leksikon, begge steder er i overensstemmelse med den anvendelse jeg har brugt i mine kommentarer her.

Det er på ingen måde skingert at bruge ordet kulturimperialisme i denne forbindelse.

http://www.denstoredanske.dk/Samfund,_jura_og_politik/Sprog/Fremmedord/k...

http://www.leksikon.org/art.php?n=1478

Per

Forsøger at gøre den kriminel? Seriøst Per, det er ikke for at være nedladende. Men sæt dig nu ind i sagen, INDEN du udtaler dig. Det er ALLEREDE, og været det LÆNGE, ulovligt, at tygge kokablade qua FNs narkotikakonvention fra 1961. Bolivia har så valgt ikke at efterleve den konvention og tillader tygning af kokablade. Det eneste nye i den her sag er at Bolivia så ønsker det legaliseret i ANDRE lande end Bolivia, at tygge kokablade. Så det er simpelthen faktuelt forkert, når du påstår f.eks. Danmark ønsker at GØRE kokatygning kriminelt - det er ALLEREDE kriminelt i Danmark og Danmark forsøger derfor IKKE at påtvinge Bolivia en eller anden ny lovgivning.

Du kan sidde og henvise til alle de biased internetleksika du ønsker (leksikon.org Per? Come on) men det ændrer altså ikke på det er noget forbandet ævl du sidder og lukker ud. Kulturimperialisme kan sgu IKKE være lig med at Danmark ikke ønsker en Boliviansk skik legaliseret i Danmark - sorry, men du taler altså mod bedre vidende Per.

Kim

Jeg synes du skal læse telegrammet, for der står direkte "Bolivia har i flere år arbejdet for at få ændret FN-konventionen fra 1961, som klassificerer kokaplanten som ulovlig. En klassificering, der netop kriminaliserer kokatyggerne og bønderne, som dyrker planten"

Per

Ja hvis det står i et Ritzautelegram, så er det jo den skinbarlige sandhed - vi må bare håbe de ikke en dag udsender et telegram, hvor der står vi allesammen skal springe ud fra den nærmeste bro ;)
Konventionen klassificerer koka-tygning som ulovlig, det er korrekt. Men de facto så kriminaliserer den konvention altså kun Bolivianske kokabønder og kokabladstyggere såfremt den Bolivianske regering forbyder produktion og tygning af bladene.... og det har den Bolivianske regering altså ikke gjort. Det er fuldt ud lovligt, at tygge kokablade i Bolivia.

Jeg skriver det lige igen DET ER LOVLIGT, AT TYGGE KOKABLADE I BOLIVIA - er den snart sivet ind? :)
At Bolivia så bevidst vælger at gå imod konventionen er for så vidt underordnet. Det er de facto lovligt, at tygge kokablade i Bolivia og hvis Bolivia finder det problematisk, at FN ikke deler samme lovgivning, så står det dem jo frit for at trække sig fra aftalen igen - så bolden ligger altså udelukkende på Bolivias bane... Men Bolivia har så valgt at forsøge at få ændret konventionen, fremfor at trække sig fra den. Hvorfor Bolivia naturligvis må finde sig i det, hvis FN ikke gennemfører Bolivias ændringsforslag - sådan er spillereglerne altså nu engang og det har Bolivia jo vidst hele tiden.

Hvad er problemet? Hvis DR officielt skal være kristent, så kræver jeg fri dope på alle andre hylder...

Kim, selv om bolivia kan gøre hvad fanden det har lyst til, så skulle det ikke undre om den her situation kan og slak bruges til at lægge pres på Evo Morales' nationalistiske regering på en eller anden facon.
Sådan noget har vi aldrig set før, vel?

Selvfølgelig følger Danmark USA's ønskemål i denne og alle andre sammenhænge såfremt adspurgt. Det er naivt at tro andet.

John Perkins, Confessions of an Economic Hitman, Berrett-Koehler Publishers, 2004.

Bob

Øh - jeg er ikke helt med. Bolivia har fremsat forslag om at ændre konventionen, så ikke-medicinsk brug af visse kokaprodukter bliver tilladt... 17 lande har stemt mod forslaget og det blev derfor ikke vedtaget... End of story - no?

Det folk jo ligesom glemmer er at det altså hverken er Danmark, USA eller andre af den yderste venstrefløjs foretrukne prügelknaber, der har været ude og foreslå noget som helst. Bolivia har fremlagt et forslag og det forslag blev så, helt i tråd med reglerne, nedstemt.
Det kan man så naturligvis mene er noget hø. Men sådan er spillereglerne altså i FN - f.eks. blev et USA-støttet forslag om at forbyde fangst af den truede blåfinnede tun også stemt ned.... Men sjovt nok var der ingen der sad og kæftede op om kulturimperialisme og andet i samme boldgade dengang.

Sider