Telegram

Kulturminister ville blande sig i DR-serie

Per Stig Møller (K) har indskærpet over for DR, hvad historisk serie skal rumme. Det kritiseres af eksperter.
Telegram
19. februar 2011 kl. 07:48

Medieforskere anklager kulturminister Per Stig Møller (K) for at blande sig i, hvordan indholdet skal vægtes i en ny historisk dramaserie, som Danmarks Radio planlægger.

Politiken skriver, at kulturministeren på et møde i efteråret med DR's topledelse stillede krav til indholdet i serien.

Ifølge Frands Mortensen, professor i medievidenskab ved Aarhus Universitet, strider det mod det såkaldte armslængde-princip. Det skal netop sikre, at politikerne ikke blander sig direkte i programplanlægningen.

I en skriftlig redegørelse til Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, bekræfter Per Stig Møller, at han den 14. september havde et møde med DR's daværende generaldirektør, Kenneth Plummer, og kulturdirektør Morten Hesseldahl.

Mødet var foranlediget af DR's overvejelser om at producere en dramaserie, baseret på Tom Buk-Swintys bog "Slagtebænk Dybbøl", der fortæller historien om det danske nederlag til tyskerne i 1864.

Ministeren meddelte dog DR, at han ikke ønskede at blande sig i programplanlægningen.

- Men jeg mindede samtidig om, at der skulle være tale om en historisk dramaserie af høj kvalitet, der kan give danskerne kendskab til vigtige begivenheder i danmarkshistorien. Med andre ord mere end én begivenhed, skriver kulturministeren til den socialdemokratiske ordfører.

Det er stadig et åbent spørgsmål, om DR vælger at lave en serie over "Slagtebænk Dybbøl". Men kulturdirektør Morten Hesseldahl siger, at bogen fortsat er DR's favorit.

Mark Ørsten, studieleder på journalistuddannelsen på RUC, kalder sagen ét af flere eksempler på, hvorledes politikerne går over stregen.

- Før lagde politikerne pres på nyhederne. Nu ser vi også, at de vil have indflydelse på drama og underholdning, fastslår Ørsten.

- Måske handler det om, at slaget ved Dybbøl er en skamplet i historien, som udstiller de nationalliberale magthavere, mener Socialdemokraternes Mogens Jensen.

/ritzau/

Opdateret 19. februar 2011 kl. 08:00

Mon ikke serien “Slagtebænk Dybbøl” rettelig bør omdøbes til ”Verden ifølge Per Stig Møller”?

Dorte Sørensen

Hvis det var et fyrtårn i lighed med Per Stig Møller, som der var på tale før udnævelsen af DR s generaldirektør så er jeg efterhånden mere end tilfreds med at DR valgte en samvitighedsfuld jurist til posten.
Håber at Løkke Rasmussen udskriver det valg nu så vi kan begynde at løse landets problemer i et samarbejdende Folketing. Ligeledes så vi kan få en god løsning for Christiania så København kan bevarer deres grønne åndehul og beboerne igen kan få arbejdsro til at få ideer til at blomster til glæde for det øvrige samfund. For ikke at tale om aflivningen af radio Møller til det dobbelte af licenspengene som P1 drives for i dag. I mine øjne var det langt bedre at styrke programmerne i DR med eksperter så programmerne blev mere viden tunge end i dag.

Michael Bernth

Det ville nok være mere ærligt at ændre Hr. Møllers titel til kulturminister OG programchef.

Slettet Bruger

Armslængde princippet defineres bl.a. som generaldirektøren og man kunne måske her ønske sig, at der var tale om et benlængde princip. Det dog næppe betyde andet end en halv meters penge eller ændre på det faktum, at den til enhver tid siddende kulturminister udpeger formanden og næsten 30% af bestyrelsen.

Hele konstruktionen med tvungen licensbetaling, politisk styring og masser af overflødig underholdning endda i nyhedsprogrammerne, er løbet fra tiden og minder efterhånden ligesom kongehuset, som også ofte er det store trækplaster for koncernen, om middelalderligt skuespil for folket. Regeringskontrolleret stats-tv med alt hvad dertil hører af spin er på mange måder et nyttigt redskab for en regering, og det passer ikke særligt godt til frit valg mantraer eller forestillinger om demokrati til efterfølgelse.

Får det da aldrig ende med hvad denne regerings medlemmer tillader sig af uhyrligheder?

Marianne Mandoe

Statsstyring, statsstyring, statsstyring.......

Velkommen til det nye DDR.

endnu et eksempel på , hvad der sker, når en regering tror, de ejer hele samfundsapparatet.

Det hører ingen steder hjemme!!

Jesper Frimann Ljungberg

Tja, det sidste som VKO behøver er jo at det genfortælles hvordan krigsliderlige National liberale kastede Sønderjylland i hænderne på Prøjserne, og hvordan Kongen var ved at sælge hele Danmark.

Det kunne jo koste stemmer i Sønderjylland.

// jesper

Hvad de to bøger beretter om Danmarkshistorien via de aldeles handlingsnære fortællinger om slagenes gang i 1864, hvor min oldefra deltog som nr. 16 i 1. Kompagni i 2. Regiment (De tog regulært tørre tæsk) er ikke beskæmmende for vores nationale karakter (som er noget miskmask) men for historieskrivning og undervisning lige siden.
Al den ævl om dansk-sindethed og tysksindethed er en efterrationalisering og forfalskning af de faktiske forhold.
Den danske regering formåede ikke at holde sammen på helstaten, fordi man ikke ønskede at være tolerante overfor de tysktalende. Det bragte i 1848 hertugdømmerne til oprør - en regulær borgerkrig, hvor 1/3 af befolkningen ønskede en mere tolerant regering (hører du, Mubarak?). Men den borgerligtnationalistiske regering var kun - som i dag kun til alt eller intet. Og sagen var, at det blev intet.
At så Verdenskrigen som tyskerne tabte gav rum til at de danske nationalister helt kunne skjule fakta om deres egen herrefolksmentalitet har vi så lidt under siden.
Ørerne har jeg fået tudet fulde af E M Dalgas, hvad udad tabes, og Grundtvigs kvalmende nationalisme, der i dag bobler op på SF som skum på en suppe af råddent kød.
Fuld udblæsning får den i det ekstreme DF - blandt nationalekstremisterne i V og K, som i hovedsagen findes blandt de nikkedukker, som Anders Fogh kunne anvende som infaterister i sin kamp for minimalstaten og folkeundertrykkelsen.
Og og og --
Ja. Det kvalmende i disse tider, hvor vi ser stolte folk i Ægypten smide uduelige ledere på porten, at vi i Danmark drukner i Stig Møller koreograferet historienundervisning a la nationalismus. Og økonomisk politik a la Løkke's anti- og a-socialismus.

Tommy Karstensen

Med baggrund i artiklen ovnfor, kan jeg sgutte se hvad der er sindsoprivende i det?? Men ok, ingen detalje er for lille......

Det her åbner jo for perspektiver:
Feriemagasinet - Lene Espersen
De lykkelige sorte slaver - Birthe Rønn m. fætre
Luksusfælden, lån mere - Lars Lykke
Det glade køkken uden knive - Lars Barfod

Find selv på flere programmer som mangler politikere som programtilrettelæggere.

Hvordan man udstiller et slag neutralt og objektivt er så godt som umuligt i en TV serie. Man kan umuligt lave en serie der giver den fulde sandhed og ser på det hele fra alle vinkler. Det bliver den absolut ikke ikke seværdig af og det er jo det som det hele drejer sig om.

Ærlig talt mener jeg vi er bedst foruden og lad os alle nyde de sindsyg gode bøger Tom Buk-Swinty har skrevet og danne os vores egen mening som vi kan bryde med ligesindede.

Jeg kommer ikke til at se den alligevel - dertil er min interesse for TV mediet slet ikke stort nok. Jeg glæder mig imidlertid til at se hvordan DR vil håndtere - hvis de gør det - at monarken ville opgive Danmarks selvstændighed efter slaget på Als.

Andrea Lind-Valdan

Det er et uhyggeligt eksempel på, hvordan fremtiden ser ud for de kreative institutioner. Den nye styrelseslov, der betyder at rektor på fx kunstakademiet, skal ansættes af kulturministeriet og ikke af kunstakademiets faglige nævn, underkender totalt kunstnerisk faglighed og indfører topstyring på institutionerne. Hvem sagde armslængdeprincip?

Jeg synes, at det er tiltrængt, at en kulturminister ønsker og kræver, at historiske TV-serier på DR er objektive og så nær sandheden som muligt!

Ellers lav populære spillefilm med disse emne!

Niels østergård

Ellen Nielsen,

Ja, du har helt ret; det manglede da bare.

Mon ikke også disse venstreorienterede debattører synes det er helt i orden at Nord-Koreas kulturminister sørger for at de historiske TV-serier på NKTV (Nord-Korea-TV) er objektive og så nær sandheden som muligt?

Det er ganske umuligt at lave en objektiv historisk filkm. Så bare vi er enige om hvilken vinkel den skal ses fra.

Andrea Lind-Valdan

Problemet er bare, at Kulturministeren ikke stoler på, at DR kan forvalte sin opgave selv.

Hvorfor fremstår DDR mere og mere som et frihedens paradis, det kan jo ikke være DDR der ændre sig, det findes jo ikke mere?

Søren Mikkelsen

"der kan give danskerne kendskab til vigtige begivenheder i danmarkshistorien. Med andre ord mere end én begivenhed"

Jamen det er jo meget nemt og endda billigt. Man laver en to minutters tegnefilm (enhver kan jo lave en saadan paa computer i dag) til afspilning lige inden hovedprogrammet. Den skal vise danskerne en kulturminister der blander sig helt utidigt i drejebogen, gaar ud i haven, falder over sine egne ben og braekker laarknoglen.

Faerdigt arbejde!