Telegram

Psykologer er i oprør over tavshedspligt

Soldater bliver væk fra samtaler, hvis psykologer tvinges til at bryde tavshed. Dom kan ødelægge års indsats.
Telegram
1. februar 2011 kl. 09:54

En dom om tavshedspligt fra Københavns Byret risikerer at ødelægge mange års indsats for at få hjemvendte soldater til at søge psykologhjælp.

Det mener Dansk Psykologforening, som frygter, at soldater med alvorlige ar på sjælen bliver væk, hvis de mister garantien for psykologens tavshed.

- Vi kan kun arbejde med mennesker, hvis de er sikre på, at vi har tavshedspligt.

- Det skal vi holde fast i, også selv om det kan betyde, at vi som psykologer risikerer at blive straffet, siger psykolog Arno Norske, som er formand for psykologerne i København under Dansk Psykologforening.

Dommen, som blev afsagt den 13. december, pålægger, at en psykolog i forsvaret ikke lovligt kan bruge sin tavshedspligt til at beskytte sin klient. Psykologen skal fortælle, hvad klienten har fortalt hende om tortur og mishandling af krigsfanger i Afghanistan, skriver Politiken.

Psykologen nægter at bryde sin tavshedspligt, og afgørelsen fra byretten er kæret til Østre Landsret. Hvis hun taber her, og fortsat ikke vil udlevere oplysningerne, risikerer hun dagbøder og hæfte.

Stadfæster landsretten dommen, risikerer politikerne og forsvarets indsats for at hjælpe soldaterne og blandt andet undgå selvmord at gå tabt.

- Vi ved, hvad krigstraumer kan indebære, og det er jo grotesk, hvis man på den måde forhindrer veteraner i at fortælle, hvad de har været ude for, siger Arno Norske, der tirsdag eftermiddag har indkaldt psykologerne i København til møde om sagen.

Også soldaternes fagforening, Hærens Konstabel- og Korporalforening, kritiserer dommen.

- Vi har brugt en masse energi på at overbevise soldaterne om, at man trygt kan gå til psykolog, siger formand Flemming Vinther til Politiken.

/ritzau/

Opdateret 1. februar 2011 kl. 10:10

Ja- De skulle være journalister og ikke psykologer, for så kunne de henvise til kildebeskyttelsen.

Grotesk nonsens!
Måske er løsningen at psykologerne fremover skal kalde sig for journalister, mener ikke titlen er beskyttet?

Psykologer og præster skal naturligvis have tavshedspligt.

Skal der anvendes "moderat fysisk pres" for at få sandheden frem, skal det være soldaterne og ikke psykologerne, der tages under behandling.

De fleste danskere tror tilsyneladende på, at tortur er et effektivt middel til at få sandheden frem med.

Det indrømmer man jo hver gang man siger ja til at ville bruge tortur for at få afsløret placeringen af en tikkende bombe.

Der skal ikke herske tvivl om, at psykologernes tavshedspligt er alfa og omega for en klient og den samtaleterapi, der bliver udført hos psykologen.
Alene det at vide, at alt hvad der måtte blive berørt/fortalt hos ham/hende ikke kommer videre, skaber tillid og tryghed for klienten.
Og lige præcis de to ting - tillid og tryghed - kan være en livsvigtig medvirkende årsag til, at klienten tør/kan åbne op for de psykiske traumer klienten nu engang ønsker at få bearbejdet.
Fjernes derfor tavshedspligten trækkes en vigtig "brik" væk under klienten, samtidig med at man - som samfund - sender det signal, at staten altid har ret til at følge med i samtalen over skulderen.

Søren Mikkelsen

En krigsforbryder skal ikke kunne gemme sig bag en behandlers tavshed. Det skal psykologen selvfoelgelig fortaelle klinten ved starten af samtalen; saa kan den evt. forbryder selv beslutte hvor meget han vil fortaelle. Det er noget totalt sludder at dette skulle umuliggoere terapi.

Sundhedspersonale har ogsaa ansvar over for andre mennesker end klienten.

Helt enig med retten her.

@Søren Mikkelsen
Du udtaler følgende: Det er noget totalt sludder at dette skulle umuliggøre terapi.
Der er flere ting her:
- at du hermed giver udtryk for din egen uvidenhed i forhold til hvor vigtigt netop tillid og tryghed er hos psykologen.
- at du tilsyneladende har den opfattelse, at psykologer fremover skal fungere som systemets forlængede arm.
- og siden det er tilfældet, at det åbenbart skal være en del af psykologernes arbejde fremover, at overveje, hvad og hvem, de skal indberette til politi/myndigheder.
Bliver det fremtiden, at en psykolog i første terapi session skal fortælle klienten, at han/hun ikke bør fortælle dette eller hint - fordi psykologen dermed er tvunget til at informere myndighederne - så er jeg ret overbevist om, at en række klienter snarest vil finde hoveddøren. Og vel og mærke ikke komme tilbage igen - for hvorfor så gå til psykolog?
Alene tavshedspligten er så essentielt vigtigt, at uden den ingen nytteværdi af terapien.

Søren Mikkelsen

Erik, angrebskrig er den stoerste forbrydelse overhovedet, og tortur er ogsaa rigtig slemt. I den forbindelse er en enkeltpersons terapioplevelse ikke vigtigere - og maa vige.

Det har ikke noget at goere med statens interesser. Det er RETTEN der skal kunne faa fat i de inkriminerende oplysninger, for vores allesammens skyld.

Hvis din datters morder faar ondt i sindet og gaar til psykolog og sidder der og tuder mens han fortaeller om hvordan han myrdede din datter og hvordan han har det med det - saa skal psykologen altsaa ikke udelukkende tage sig af din datters morder - han skal ogsaa vaere parat til at fortaelle RETTEN hvad han ved om mordet.