Telegram

Rohde: Vi kan ikke forlade FN-konvention

Venstre-europaparlamentariker Jens Rohde vender sig kraftigt mod tanker om at forlade konvention om statsløse.
Telegram
17. februar 2011 kl. 12:20

Det bliver hverken Venstres ellers regeringens politik, at Danmark skal forlade en FN-konvention.

Det forudsiger Jens Rohde, som er medlem af Europaparlamentet og tidligere politisk ordfører for Venstre.

Udtalelser fra Venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen, er udlagt i retning af, at Venstre overvejer at forlade en konvention. Rohde rydder tvivlen af vejen.

- Vi kan ikke træde ud af FN-konventioner. For så kunne man bare forlade en konvention, hver gang man er utilfreds med den. Så kunne alle de andre også bare forlade den, siger Rohde.

Det ville føre til, at der ikke længere er noget reelt bindende internationalt samarbejde, hvilket ingen kan være interesseret i, mener han.

- Men jeg tror heller ikke, at det er regeringens eller Venstres politik, siger han.

Europaparlamentarikeren forsikrer, at han vil deltage i den massive internationale kritik, som Danmark ville blive udsat for, hvis Danmark forlader en FN-konvention.

Samtidig mener Rohde, at det er et problem, at nogen kan få statsborgerskab, selv om de har begået kriminalitet, mens andre ikke kan få det, fordi de begår kriminalitet.

- Statsløse kan begå lige så meget kriminalitet, de vil, og så alligevel få statsborgerskab, mens andre ikke kan gøre det. Det er vi nødt til at diskutere, siger Rohde.

Der er dog ikke frit spil for kriminelle statsløse, viser konventionens paragraf 2c.

Et land kan afvise statsborgerskab til en statsløs, som er dømt fem års fængsel eller mere eller er dømt for forbrydelser mod landets sikkerhed.

Konventionen fra 1961 er blevet aktuel, da det har vist sig, at 460 statsløse palæstinensere ikke har fået det statsborgerskab, som de havde mulighed for i Danmark, tilsyneladende på grund af manglende information.

/ritzau/

Opdateret 17. februar 2011 kl. 12:30

Thomas Frovin Jensen

Citat: - Statsløse kan begå lige så meget kriminalitet, de vil, og så alligevel få statsborgerskab, mens andre ikke kan gøre det. Det er vi nødt til at diskutere, siger Rohde.

Der er dog ikke frit spil for kriminelle statsløse, viser konventionens paragraf 2c.

Et land kan afvise statsborgerskab til en statsløs, som er dømt fem års fængsel eller mere eller er dømt for forbrydelser mod landets sikkerhed. Citat slut.

Jeg har længe haft en mistanke om, at medieluderne udtaler sig inden, de ikke når at sætte sig ind i, hvad de udtaler sig om...

Rohde og andre: det er ikke længere nødvendigt med et papirbibliotek på hylden. Du har har Internet lige under neglene...det tager kortere tid at slå op og læse end at gå i Fakta...

Til journalister og redaktører:
Det ville klæde jer, hvis I up-front afviste at bringe udtalelser, der helt tydeligt bar præg af, at vedkommende ikke havde sat sig ind i forholdene...eller udtaler sig direkte i modstrid med de faktiske forhold. Jvf ovenstående eksempel.

Så kan de måske laere det!

Jesper Graugaard

@ Thomas Frovin Jensen
Jeg tror du skulle spejde langt fra udtalelser af politikere, hvis det blev tilfældet at jounalisterne, skal sortere i hvad der er rigtigt og forkert.
Desuden giver det da et meget godt billede af hvem man skal sætte sit kryds ved næste gang, eller nærmere hvem man ikke skal sætte sit kryds ved.

Johann Svendsen

Citat : 'Det ville klæde jer, hvis I up-front afviste at bringe udtalelser, der helt tydeligt bar præg af, at vedkommende ikke havde sat sig ind i forholdene…eller udtaler sig direkte i modstrid med de faktiske forhold'

Det synes jeg er en rigtig dårlig ide, hvordan skal vi sagesløse forbrugere så vide hvilke af vore politikere der er mest stupide ??

Ak-ja, opsangen til skriverkarlene kan jeg synge med på, men det hjælper vist ikke ... og mht medieluderne, så er der vist heller ikke noget at gøre på kort sigt.

Befolkningens store flertal er tilsyneladende glade og tilfredse ... prøv at kast op på BT, JP og Ekstrabladets NetAviser og få det straks endnu værre, kig kun med det ene øje, ellers bliver det let for meget for svage sjæle, hvis befolkningen køber disse udgivelser, så ...

@ Thomas Frovin Jensen,

Dit ønske ville forudsætte at journalisterne selv satte sig grundigt ind i stoffet. Det er vel efterhånden kun her på Information at de magter den opgave...

"Vi kan ikke træde ud af FN-konventioner". Nej, ikke umiddelbart. Men hvis en konvention viser sig uigennemtænkt, er det da regeringens pligt i første omgang at se på, om den lokalt fortolkes korrekt, og ellers om den burde genforhandles på FN-niveau. Og i yderste fald at forlade den, med korrekt varslet og alt det der.
Det burde dog i givet fald ikke være regeringens hurtige beslutning, men det oprindelige og bredere mandats. Bare fordi der står FN på den, er en 50 år gammel beslutning ikke nødvendigvis fortsat fornuftig - omend jeg synes lige netop denne her er!