Telegram

Thorning er formand for de nordiske sosser

Helle Thorning-Schmidt er blevet valgt til formand for de nordiske arbejdsbevægelsers samarbejdsorganisation
Telegram
8. februar 2011 kl. 09:35

Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, kan ikke blot blive Danmarks første kvindelige statsminister ved årets folketingsvalg. Hun er allerede valgt som ny leder af den nordiske arbejderbevægelses samarbejdsorganisation (Samak).

Helle Thorning-Schmidt afløser Jutta Urpilainen, som i 2008 blev den første kvindelige formand for de finske socialdemokrater.

Samak vil lave en større undersøgelse af forudsætningerne for den nordiske velfærdsmodel af bæredygtighed og udvikling. Undersøgelsen skal ses i lyset af globaliseringen, den aldrende befolkning, den teknologiske udvikling samt højere indtægter i de fem nordiske lande.

Undersøgelsen skal føre til flere delrapporter samt en afsluttende rapport, som i 2014 fremlægges ved Samaks arbejderkongres. Maarit Feldt-Ranta, som er næstformand i Nordisk Råds socialdemokratiske gruppe, understreger, at Samak er meget optaget af, hvordan velfærdsmodellen overlever udfordringer som globalisering, aldrende befolkning samt større indvandring.

- Undersøgelsen indgår i arbejdet for Socialdemokraterne i Nordisk Råd. Vi har allerede fremlagt et medlemsforslag om ungdomsarbejdsløshed. Det er en opfordring til de nordiske regeringer om at tage fat på de alvorlige og presserende udfordringer, som de nordiske lande står overfor, siger Maarit Feldt-Ranta.

Samak består af de socialdemokratiske partier i Sverige, Norge, Finland, Island, Danmark, Ålandsøernene, Færøerne og Grønland samt LO i Norge, Sverige og Danmark, Filands faglige landsorganisation, FFC, og Islands ASI.

/ritzau/

Opdateret 8. februar 2011 kl. 09:40