Telegram

Bestyrelse frikender rektor i Penkowa-sag

De mange sager om Penkowa får ingen konsekvenser for rektor på Københavns Universitet, fastslår bestyrelse.
Telegram
22. marts 2011 kl. 11:58

Sagerne om den bedrageridømte hjerneforsker Milena Penkowa får ingen konsekvenser for rektor på Københavns Universitet (KU), Ralf Hemmingsen.

Med en 700 sider lang rapport fra Kammeradvokaten i hånden kan universitetets bestyrelse konkludere, at der ikke er baggrund for at rejse en alvorlig kritik af rektor.

Det gælder hverken, når der kommer til ansættelsen af Penkowa, eller i forbindelse med indstillingen af hende til den prestigefyldte EliteForskpris i 2009.

- Jeg er meget tilfreds med, at Københavns Universitet og rektor nu er blevet frikendt for de meget alvorlige anklager, der har været om favorisering af Penkowa, udtaler bestyrelsesformand Nils Strandberg Pedersen i en pressemeddelelse.

Forløbet omkring tildelingen af EliteForskprisen til Penkowa i januar 2009 har dog ikke været helt problemfrit, bliver det slået fast i Kammeradvokatens rapport.

Det er kommet frem, at KU indstillede Penkowa til prisen, selvom både rektor og dekan på det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Ulla Wewer vidste, at forskeren var politianmeldt for bedrageri og dokumentfalsk.

Penkowa har for nylig accepteret en dom på tre måneders betinget fængsel i sagen, hvor hun - ved hjælp af falske dokumenter - beskyldte en studerende på KU for at stå bag den økonomiske svindel med penge fra Dansk Selskab for Neurovidenskab.

Bestyrelsesformand Nils Standberg Pedersen siger:

- Det står også klart, at der er steder, hvor der kunne være handlet bedre. Det gælder både tildelingen af EliteForskprisen og håndteringen af den studerende, som kom i klemme på grund af falske beskyldninger fra Penkowa.

- Den kritik tager bestyrelsen og rektor til efterretning, og vi vil følge den til dørs, siger han uden at uddybe, hvilket konkrete tiltag der er tale om.

Sagen fik i marts 2010 KU til at suspendere Penkowa. Senere har Ralf Hemmingsen beklaget over for den studerende.

/ritzau/

Opdateret 22. marts 2011 kl. 14:22

Thomas Larsen

Det står vel klart for de fleste at man ikke kan tage mandens ord for pålydende da han skifter forklaring som vinden blæser.

Hvis jeg var studerende eller medarbejder på KU ville jeg ikke være tryg ved at have en mand ved roret der kan udvise en så fatal mangel på ansvarlig lederskab. Men jeg skal ikke gøre mig til dommer i sagen da jeg langt fra kender alle detaljer i sagen. Spørgsmålet er om offentligheden nogen sinde kommer til det?

Anne Marie Pedersen

Hvis han har handlet korrekt, så er der noget galt med de regler han har handlet efter!