Danske fly bomber med en meters præcision

Danske F-16-fly har i løbet af det seneste døgn ramt mål i Libyen med såkaldte præcisionsbomber.
23. marts 2011 kl. 17:28Opdateret 23. marts 2011 kl. 18:20

De danske F-16-fly, som det seneste døgn for første gang har ramt mål i Libyen, har gjort det med enorm nøjagtighed ved hjælp af de såkaldte præcisionsbomber.

Major Lars Cramer-Larsen fra Forsvarsakademiet forklarer, at de danske F-16-flys præcisionsbomber ofte bruges til at ødelægge landingsbaner og kampvogne samt 'shelters', der opbevarer kampfly.

- Præcisionsbomber kan ramme mål med en fejlmargin på blot en meter - en halv meter måske, siger majoren. Han vil dog ikke gætte på, nøjagtigt hvilke mål, de danske fly har haft.

- Samtidig har de også to missiler hængende på vingerne, som kan bruges under luftkampe til at skyde mod andre fly, siger Cramer-Larsen.

Danmark har deltaget i den militære aktion over Libyen siden i søndags ved at patruljere i luftrummet for at sikre, at Gaddafis militærfly ikke angreb libyske oprøre fra luftrummet.

Men i løbet af det seneste døgn har de danske F-16-fly altså også smidt bomber, siden de lørdag ankom til Sigonella-basen på Sicilien.

- Missionerne forløber som planlagt, og den danske styrke i Sigonella har det godt, lyder det fra Forsvaret, som af sikkerhedsmæssige årsager ikke vil oplyse mere om, hvilke mål de danske fly har haft.

De allierede styrker har nu nedkæmpet og ødelagt det libyske luftvåben og kan flyve risikofrit gennem landets luftrum og angribe landstyrker, uanset hvor de truer civilbefolkningen, oplyser den højtstående britiske kommandør Greg Bagwell til Reuters.

Derfor kan koalitionen nu koncentrere sig hundrede procent om at forsvare de libyske oprørere.

- Opgaven bliver nu at opretholde flyveforbuddet med regelmæssige patruljer og at udslette Gaddafis resterende militære hærstyrker på jorden, siger Lars Cramer-Larsen.

Senest har vestlige fly to gange angrebet Gaddafis tropper ved den libyske by Misrata.

- Det angreb er netop kommet fra luften og fik øjeblikkeligt angrebene mod de libyske oprøre til at stoppe, siger major Lars Cramer-Larsen.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen Larsen

Hvor er vi altså stolte over den heltemodige bedrift, men nu fremgår det ikke hvad der er bombet, kun hvad bomberne "ofte" bruges til, så vi må vente i spænding på hvad de danske Jenser har ramt.

Torsten Brinch

Danske fly bomber med en meters præcision -

Ja, med en god malerpensel kan man jo let lave nogen ordentlige klatter, med millimeters præcision

Det rene vrøvl! Det ikke flyene, der bomber med præcision. Det er bomberne, der rammer med præcision.

På et eller andet tidspunkt bliver bomber vel så intelligente, at det kræver psykologer og lange samtaler at få dem til at begå selvmord og eksplodere. Eller skal man kalde dem selvmordsbomber ;0p

henrik hansen

Tillykke til piloterne!! Har sikkert givet et ordentligt "kick". Som præmie får I et veterancenter for traumatiske soldater!! Stort tillykke...!!

Præcisionsbomber har før ramt ved siden af.
Under luftkrigen mod Serbien ramte en præcisionsbombe den Kinesiske Ambassade i Beograd, og et enkelt løsgående missil slog sandelig ned i Sofia, der som bekendt er hovedstaden i Bulgarien.

Præcisionsbomber - my ass.