Telegram

EU-forbud mod udsmid af fisk nærmer sig

Både de store EU-lande og EU-Kommissionen bakker op om dansk ønske mod stop for udsmid af døde fisk.
Telegram
1. marts 2011 kl. 17:55

Danmark får stadig større opbakning til at indføre et EU-forbud mod udsmid af fisk.

Selvom størstedelen af fiskebestandene i Europa er truet af lave bestande, bliver der hvert år smidt milliarder af døde fisk tilbage i havet.

Men nu slår EU's fiskerikommissær, Maria Damanaki, fast, at hun overvejer at indføre et totalforbud mod udsmid i EU-Komissionens udspil til en ny fiskeripolitik.

- Jeg anser udsmid af fisk for at være uetisk, spild af naturressourcer og spild af fiskernes arbejde, siger Damanaki på et møde med EU's fiskeriministre i Bruxelles.

Danmark har i lang tid presset på for at få strammet op for fiskerireglerne. Blandt andet har Danmark stået i spidsen for forsøg med videoovervågning af fiskekuttere, som skal sikre, at fiskerne tager hele fangsten med i land. Til gengæld får de tildelt højere kvoter

Op til tirsdagens møde har Danmark også lavet en fælles erklæring med EU's tre største lande, Tyskland, Frankrig og Storbritannien, hvor man opfordrer EU-Kommissionen til at gøre forbud mod udsmid til "et af de centrale elementer" i EU's fiskeripolitik.

- Det har været et stort problem i EU's nuværende politik, at den ikke indeholder incitamenter, der gør noget ved udsmid af gode spisefisk, siger fødevareminister Henrik Høegh (V).

Han peger på, at opgørelser viser, at op mod halvdelen af alle de torsk, der fanges i Nordsøen, smides ud igen.

Fiskerikommissær Maria Damanaki erkender samtidig, at EU's nuværende politik på visse områder tilskynder til udsmid af fisk.

Fiskerne får i dag primært tildelt kvoter ud for det antal fisk, de tager med i land. Derfor kan der være en økonomisk gevinst i at smide mindre fisk over bord

Danmark kommer til at spille en hovedrolle i forhandlingerne om en reform af EU's fiskeripolitik. Efter planen skal de sidste brikker falde på plads under dansk EU-formandskab i første halvdel af 2012.

/ritzau/

Opdateret 1. marts 2011 kl. 18:10