Telegram

Evakuerede japanere kan aldrig vende hjem

Tusindvis af japanere kan næppe vende tilbage til deres hjem ved Fukushima-værk. Spor fra Tjernobyl skræmmer.
Telegram
30. marts 2011 kl. 02:30

Over 10.000 evakuerede japanske landmænd og fiskere fra området ved det ulykkesramte Fukushima-atomkraftværk må til at se de barske realiteter i øjnene: De kommer nok aldrig til at vende hjem.

For snart tre uger efter, at et voldsomt jordskælv og en efterfølgende tsunami udløste den værste atomkatastrofe i 25 år, er udsigterne til en løsning på krisen ifølge eksperter rykket længere væk.

- Lige nu er den første hurdle for os at fortælle de evakuerede, at de ikke kan vende tilbage. Men folk vil ikke indse realiteterne, siger Tomo Honda, medlem af lokalparlamentet i Fukushima.

Flere end 70.000 er blevet evakueret fra en 20 kilometer zone omkring kraftværket. 130.000 bor mellem 20 og 30 kilometer væk, og de er blevet rådet til at forlade området eller holde sig indendørs.

Selvom regeringen og eksperter nedtoner sammenligningen med Tjernobyl i 1986, er den uundgåelig. Dengang blev tusindvis - ligesom i Japan - evakueret i en radius af 30 kilometer. De fleste af dem er aldrig vendt hjem.

De radioaktive isotoper, som slipper ud, er de samme: Iod-131, cæsium-134 og cæsium-137.

Mens radioaktiviteten i iod-131 næsten forsvinder på tre måneder, er cæsium langt mere problematisk. Det forbliver ekstremt radioaktivt i mere end 200 år og gør områder ubeboelige.

I dag er området ved Tjernobyl et mærkeligt, tilgroet vildnis med et rigt dyreliv, men stort set mennesketomt og med bygninger efterladt, som var de middelalderlige ruiner.

Så de evakuerede - mange på skoler og i sportshaller - har ikke mange andre muligheder end at håbe på, at det igen bliver muligt at vende tilbage til deres hjem.

- Problemet for folk i Fukushima er, at hele verden vil forbinde navnet med radioaktivitet og atomkatastrofen. Fukushima er kun et lille landområde, men nu ved alle folk, præcis hvor det er, siger Honda.

/ritzau/Reuters

Opdateret 30. marts 2011 kl. 08:56

Aksel Gasbjerg

1) " Lige nu er den første hurdle for os at fortælle de evakuerede, at de ikke kan vende tilbage. Men folk vil ikke indse realiteterne, siger Tomo Honda, medlem af lokalparlamentet i Fukushima".

Folk kan ikke indse realiteterne af den simple grund, at de hele tiden har fået fortalt, at der ikke er noget sundhedsfarligt og alle udslip har været langt under det sundhedsskadelige niveau. Endvidere har myndighederne hele tiden hævdet, at evakueringerne kun har været forebyggende.

Nu pludseligt er det så farligt, at de slet ikke kan vende hjem. Det er fuldstændigt utroværdigt.

2) "De radioaktive isotoper, som slipper ud, er de samme (som Tjernobyl): Iod-131, cæsium-134 og cæsium-137".

Man glemmer at nævne Plutonium, som blev målt helt tilbage til den 22. marts, men som myndighederne først oplyste om den 29. marts.

Alle informationer er kommet drypvis og gradvis eskalerende i farlighedsniveau, hvilket tyder på en bevidst kynisk mediestrategi for at skabe størst mulig damage control.

Anne Marie Pedersen

Hvor er den dybdegående analyse? Hvorfor skal jeg hele tiden læse telegrammer om sagen?

Jørgen Jørgensen

Jo, Anne Marie, det er nok af samme årsag som nævnt ovenfor - info kommer på kynisk vis on a need to know basis.

Så der er vel ikke så meget at skrive om - før nogen lægger 'de ægte' logbøger fra værkerne til wikileaks.

Jørgen Jørgensen

det skulle nok have været lækkert istedet for læggert