Kinesisk skubber fransk ud af gymnasiet

Mens flere elever får mulighed for at lære kinesiske skrifttegn i gymnasiet, daler interessen for fransk.
17. marts 2011 kl. 06:00Opdateret 17. marts 2011 kl. 06:15

De kinesiske skrifttegn fylder stadig mere på de danske gymnasier. Omkring 20 gymnasier udbyder nu kinesisk, og flere står på spring. Alssundgymnasiet Sønderborg er et af de gymnasier, som er begyndt at klæde sine elever på til at møde kineserne.

- Der sker så mange ting i Kina. Kina har lige overhalet Japan og er nu verdens næststørste økonomi. Det er vigtigt, at eleverne får en forståelse for kinesisk kultur og sprog, for det vil præge vores fremtid, siger rektor på Alssundgymnasiet, Per Møller.

Kinesisk områdestudium er et valgfag på C-niveau i 3. g. Men på Støvring gymnasium kan eleverne vælge kinesisk som valgfag på A-niveau allerede fra 1. g. Og eleverne kaster sig over de kinesiske skrifttegn med krum hals.

- De unge har godt af at se, at unge kinesere står op klokken seks om morgenen for at læse og slukker lampen klokken 11 om aftenen. Det er dem, som vores unge skal konkurrere med om 10 år, siger rektor på Støvring Gymnasium, Jens Nielsen.

I fire år har Støvring Gymnasium udbudt kinesisk, og til næste skoleår begynder 22 nordjyske elever med at lære kinesisk. Det er rekordmange og cirka 15 procent af årgangen.

- Vi kan klart se, at det er de tre verdenssprog spansk, engelsk og kinesisk, som trækker i eleverne. Samtidig kan vi se, at fransk er trængt, siger Jens Nielsen.

Fremmedsprog som italiensk og russisk er for længst uddøde, og måske er fransk også ved at lide samme skæbne på landets gymnasier.

- Fransk og spansk lider, men på vores gymnasium er tysk stadig en stor sællert. Så jeg kigger ikke kun mod øst, jeg er også i gang med at opruste internt til tysk, som stadig er vores vigtigste handelspartner, siger rektor Per Møller.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu