Telegram

Strukturreform koster kassen

Besparelser og effektiv drift var målene med de større kommuner og de nye regioner. Gevinsten er udeblevet.
Telegram
21. marts 2011 kl. 07:22

Statsminister Lars Løkke Rasmussens strukturreform i 2006, der skabte en ny opgavefordeling mellem kommunerne, regionerne og staten, er blevet lige så kostbar som efterlønsordningen.

Det viser nye beregninger, som Mandag Morgen har foretaget.

Før strukturreformen var antallet af offentligt ansatte stabilt, men siden reformen er antallet af offentligt ansatte øget med 35.000. Det koster den offentlige sektor mindst 14,6 milliarder kroner om året i ekstra løn og pensioner. Medregnes ekstra kontorhold og andre afledte udgifter er regningen lige så stor som efterlønsordningen.

- De ekstra milliarder kroner er givet skidt ud. Det er næsten som at smide penge ud af vinduet, siger en af strukturreformens fædre, Erik Bonnerup.

- De store kommuner skulle være mere effektive og skulle bedre kunne koordinere opgaverne. Det skulle give nogle stordriftsfordele, som vi nu må kigge forgæves efter, siger han.

Den store stigning i antallet af ansatte fra 2006 er ikke mindst bemærkelsesværdig, når man ser på udviklingen i de foregående år. Her havde regeringen tilsyneladende ikke de store problemer med at holde udviklingen i ro, og antallet af ansatte steg kun svagt. Det mønster blev brudt med strukturreformen, konkluderer Mandag Morgen.

Kommuneekspert, professor Poul Erik Mouritzen fra Syddansk Universitet, mener også, at stordriftsfordelene i de nye kommuner og amter er udeblevet. I stedet er der skabt "smådriftsulemper".

- De 98 kommuner må ansætte flere mennesker for at kunne udføre de samme opgaver, som de 14 amter gjorde før. Det er f.eks. usandsynligt, at kommunerne kan have ansvar for miljøområdet og udføre opgaven med det samme antal medarbejdere som de daværende amter, siger han til Mandag Morgen.

/ritzau/

Opdateret 21. marts 2011 kl. 07:30

Nåh, men lidt fik de da ud af det: nærdemokratiet er kvalt.

Marianne Mandoe

Lad os alle rejse os og klappe af det Liberalistiske projekt.

Dorte Sørensen

Tænk hvor meget bøvl og penge Danmark kunne været sparet for, hvis regeringen og DF ville ha ´hørt på oppositionens og høringssvarenes bekymringer før OVK trumfede Strukturreformen igennem.

Endnu en af regeringens "geniale" reformer, der koster samfundet milliarder. Nok må være nok! Danskerne må tage sig sammen og sende de borgerlige ude på en øde ø.

Bent Juhl Nielsen

Endelig er sandheden på vej.

Og hvorfor overraskes man ikke?

Nu er det ligegyldigt, alle ved de er færdige.

De to hårdeste ramte områder er social- og miljøområdet hvor den samlende ekspertise man havde i amterne der blevet spredt ud i kommunerne og ingen længere har det overblik som kræves for at lægge en stategi. Det koster selvfølgelig på længere sigt. Det giver sig selv at det måtte gå sådan. Men de der forudså problemerne talte for døve ører . Den reform skulle med 'djævlens vold og magt igennem. Det var et ideologisk projekt for regeringen. Om der har været tale om en bevidst 'nedkvalificering' af af de to områder fra regeringens side skal være usagt - men man kan da få den tanke. Det hedder: del og hersk

Gad vide hvad strukturreformens fader Lars Løkke Rasmussen siger til det.

Er der nogen som ved hvor man kan finde oplysninger om implementeringen, styre- og følgegrupper osv.?

14,6 Mia kr om året i meromkostninger...

Hvor meget var det lige man påstår at kunne spare ved at fjerne efterlønnen?

VK regeringens politik har hele tiden været at få så meget som muligt væk fra parlamentarisk/politisk kontrol, så der har de jo virkeligt vundet noget. TilLøkkeRasmussen med det...

Dorte Sørensen

Det er tragikomisk når det huskes, at Strukturreformen blev fremsat som en økonomisk neutral reform. Fx lovede Løkke Rasmussen ved fremsættelsen at stordriftsfordelene var så store, at de kunne betale for omflytninger, ombygninger osv. …………….

Mindre for flere penge.

Jesper Frimann Ljungberg

@Dorte Sørensen.

Tja den bliver så nok økonomisk neutral i 2040 eller sådan noget, er det ikke det der en den nye parole.. om XX år er alting glemt.

// Jesper

Anne Marie Pedersen

Det var jo aldrig et projekt der handlede om besparelser. (Sådan skulle det bare sælges). Strukturreformen var politisk.

Måske har vi brug for en sandhed- og forsoningskommision ?
Antallet af VOK-fadæser, løgne, bedrag, ulovlige krige. favorisering af "de rigtige venner", ulovlig administration osv osv er efterhånden uoverskueligt hvis det skal klares af det almindelige retssystem.

Thorsten Lind

Alting sejler under VKO.
Der er ingen ansvarlige på komandobroen.
Bag Christiansborgs skriveborde,
udstikkes kursen mod de næste isbjerge.

I redningsbådene er der plads til lige godt halvdelen af befolkningen. Hvem kommer først?
(...kvinder og børn bør stille sig bagerst i køen. )

Sådan ligger landet~~~ HMS Danmark ~~~$~~~

Jeg tror at kaptajnen og alle styrmændene er ude og søge ny hyre.

Socialdemokraterne er medskyldige; sammenlægninger var udslag af yuppie - new management bølgen. Et af problemerne er at man ikke lytter på de folk, der har hovedet nede i sagerne; at styringshierarkiet er alt for hierarkisk med ringe tillid til den faglighed, som er det eneste der kan reducere omkostningerne ved en arbejdsproces.

Jeg er selv socialdemokrat, men har aldrig troet på at sammenlægning eller struktur-reform er andet end synonym for palads-revolution.

Uanset hvad, der end var incitamentet til at lave reformen, er det da fra de borgerliges side vældigt smart: de laver en reform, som koster en formue, hvorefter de angriber "det offentlige apparat" for at være for dyrt og dermed kræve nedskæringer. Voila!

Dertil kommer så det hav af tidligere kommunalt ansatte, som er blevet stressede og udbrændte, som nu enten går sygemeldte eller er tilkendt førtidspension.

Vi har hermed fået en kæmpe ekstraregning på ulykken. Kursen var klar: kør det velkendte danske velfærdssystem i sænk. Mission accomplished!

Det sørgelige er blot at borgelige vælgere står loyale med deres krydser og dermed lukker øjnene for virkeligheden.

Man kan komme tilbage til en forsvarlig økonomisk forvaltning ved at lave en gradvis omstrukturering baseret på faglige kompetencer og udefra kommende struktur-rådgivere, som sammen med lokalpolitkerne med åbenhed overfor pressen skal følge struktur-regler, der fastsættes af Staten. Det er den eneste måde at udmanøvrere magtsyge halvkorrumpered yuppier, som hærger med høje konsulent-lønninger og som har opbygget ugennemsigtige offentlige administrationer.

Hvis man skal forstå "ekstrareging på ulykken" må man gøre sig klart at både blå og røde yuppier havde en sikker forvisning om at der var penge at hente, og - lige så vigtigt - at der er brug for at effektivisere.

Jens Thorning

Tidsrejser kan blive løsningen: Tryg på madrassen iført virtual reailty-hjelmen vil man kunne drikke en bajer helt åbenlyst ved højlys dag på en offentlig bænk med ryglæn stimuleret af fri rygning og læse Ugens Rapport, skønt der er legende børn i nærheden, mens Anker Jørgensen fornærmer arabere og Hærvejen, Østerild Plantage og Mølleådalen står uantastet og fredeligt hen.

Bistandshjælp er en selvfølge, der er jo kun de jobs, der er, simpel matematik 1 = 1, og blot man stempler en gang om måneden, slipper man for psykofarmaka.