Danske velfærdskroner ender i skattely

En privat plejekoncern har aldrig betalt skat. Hovedaktionæren sender millionbeløb i skattely hvert år.
13. april 2011 kl. 03:49Opdateret 13. april 2011 kl. 04:00

Den private plejekoncern Attendo Care, der leverer hjemmepleje til blandt andet Københavns og Frederiksberg kommuner, har ikke betalt en krone i skat gennem firmaets 14 år i Danmark, skriver Politiken.

Samtidig trækker virksomhedens hovedaktionær årligt et trecifret millionbeløb ud af koncernens svenske moderselskab og kanaliserer pengene i skattely via et skuffeselskab i Luxembourg. Det afslører koncernens regnskaber.

Skatteunddragelsen sker ved, at hovedaktionæren, kapitalfonden IK Investment Partners, har ydet et 15-procents lån på knap 3 milliarder kroner til plejekoncernen.

Som afbetaling på lånet sender Attendo årligt et trecifret millionbeløb til kapitalfonden, der har hovedsæde på Kanaløerne, hvor selskabsskatten er nul.

- Manøvren med den tårnhøje rente ligner skattespekulation. Man kunne sagtens få den tanke, at det her handler om at få overskuddet ud et sted, hvor man ikke skal betale skat af det, siger Bent Greve, professor i skat og globalisering på RUC, til Politiken.

Sundheds- og omsorgsborgmester i København, Ninna Thomsen (SF) kalder det "fuldstændig uacceptabelt, at vi har et firma, der tjener penge på det offentlige og samtidig ikke betaler skat".

Fem andre danske kommuner køber pleje af koncernen, som har 200 ansatte i Danmark og 12.000 i Norden.

Attendo Care bekræfter, at man ikke har betalt skat, siden man startede i Danmark i 1997. I en mail til Politiken skriver kommunikationsdirektør Claes Kugelberg:

- En grundlæggende forudsætning for at betale skat er, at man har overskud, hvilket vi ikke har haft.

Han afviser, at danske skattekroner er havnet på Jersey:

- Der sker ikke nogen koncerninterne overførelser af overskud fra Danmark.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Thorning

Det næste bliver vel, at SKAT i koncernens overlevelseskamp i benhård konkurrence med de andre landes skattevæsener for at optimere på bundlinjen og tiltrække investorer udliciterer indsatsen med at gemme sig i folks haver og garager og overvåge deres venner, familie og sociale medier til et internationalt firma, der naturligvis ikke selv betaler skat. En børsnotering af koncernen er dog også en mulighed.

Det helt bizarre er jo, at de værste virksomheder er dem, som vi i virkeligheden ville gøre den danske sundhedstilstand en enorm tjeneste ved at smide på porten.

Camilla Brodersen

Det er da også .lidt pudsigt, at alle de virksomheder blliver i landet i årevis, når deres virksomhed ikke giver overskud, hvilket jo normalt er det væsentligste formål med en virksomhed.
Bliver de måske i landet af filantropiske årsager, fordi de synes, at de danske børn skal kunne gå på McD, så de ikke bliver mobbet af deres små kammerater i USA? Jeg er spændt på at høre forklaringen.