FN advarer mod dansk Libyen-vurdering

FN gør det klart, at dansk snak om folkemord i Libyen er overdrevet. Danmark står alene med den vurdering.
8. april 2011 kl. 04:48Opdateret 8. april 2011 kl. 04:55

Først kaldte udenrigsminister Lene Espersen (K) det et truende folkemord, da hun 16. marts skulle forklare, hvorfor Danmark måske måtte gribe ind i Libyen uden om FN.

Da Folketinget enstemmigt besluttede at gå i krig 18. marts, brugte Frank Aaen (EL) det samme argument til at retfærdiggøre, at Enhedslisten havde stemt for.

Og 29. marts konstaterede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), "at de internationale styrker har modvirket det folkedrab, vi alle frygtede".

Men de danske toppolitikere står internationalt set alene med den vurdering, at et libysk folkemord var under opsejling, skriver dagbladet Information.

Selv om mange civile er blevet dræbt, kender ingen endnu det reelle antal døde og sårede.

Derfor sender FN's Menneskerettighedsråd i dag en undersøgelseskommission til Libyen for at afdække krigens omfang.

Sikkert er det dog, at al tale om folkemord er voldsomt overdrevet, siger Rupert Colville, der er talsmand for FN's højkommissær for menneskerettigheder.

- Folkemord er et ord, som mange mennesker bruger alt for skødeløst. Det er et meget alvorligt ord, der beskriver forsøg på at udrydde en bestemt befolkningsgruppe.

- At bruge det ord om situationen i Libyen er bestemt at gå alt for vidt indtil videre, siger Colville.

Libyens afhoppede FN-ambassadør forsøgte i februar at tilskynde til indgreb mod Gaddafi ved at hævde, at et folkedrab var under opsejling i Libyen.

Men ud over Danmark har ingen andre vestlige statsoverhoveder brugt ordet som argument for at intervenere i Libyen - heller ikke blandt koalitionens ivrigste medlemmer.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Man kan være svært bange for, at Danmark udvikler sig til et land efter den kendte devise "Seit 5.45 Uhr schießen wir zurück".