S-SF vil uddanne Danmark ud af krisen

Multinationale selskaber skal betale mere i skat, så ufaglærte kan efteruddannes, foreslår S-SF i 2020-plan.
30. april 2011 kl. 23:07Opdateret 30. april 2011 kl. 23:15

Firmaer som Nestlé, Premier Is og IBM skal betale mere i skat, så 40.000 ufaglærte danskere kan få en uddannelse.

Det foreslår S-SF som del af deres 2020-plan.

SF's formand Villy Søvndal kalder den røde plan for et af de største uddannelsesmæssige satsninger nogensinde i Danmark. Planen har som et hovedmål, at danskerne skal uddanne sig ud af den økonomiske krise:

- Om 10 år vil Danmark have alt for få faglærte og folk med mellemlange og lange videregående uddannelser. Hvis vi ikke satser på uddannelse nu, så kommer vi ikke ud af krisen, siger Villy Søvndal til Ritzau.

Det er første gang, at S-SF løfter en del af sløret for 2020-planen, der skal lukke et hul på 47 milliarder kroner i statskassen frem mod 2020. Og det sker med arbejdernes kampdag 1. maj som afsæt.

Derfor vil forslaget fylde meget i Villy Søvndal og Helle Thornings-Schmidts (S) taler.

Ifølge de to partiledere har den økonomiske krise kostet Danmark 180.000 private arbejdspladser - mange af dem ufaglærte stillinger i industrien. Og de gamle job kommer ikke tilbage:

- Et af vores hovedproblemer er, at Danmark sakker agterud, fordi vores produktivitet er for lav. En måde at øge den på er ved at uddanne os. Det er selv lande som Spanien, der har store økonomiske problemer, fuldt opmærksom på, siger Villy Søvndal.

S-SF lægger konkret op til, at ufaglærte personer over 30 år skal kunne få højeste dagpengesats i op til tre år, mens de uddanner sig til eksempelvis tømrer, sygeplejerske eller lærer.

Aldersgrænsen er sat ved 30 år, så unge ikke fristes til at udskyde deres uddannelse for at undgå den markant lavere SU-sats.

Ifølge Villy Søvndal er det imidlertid nødvendigt, at personer over 30 år, som eksempelvis har stiftet familie og købt bolig, kan få en månedlig udbetaling, som ikke vælter deres økonomi, mens de er under uddannelse.

S-SF forventer, at forslaget vil koste statskassen 2,5 milliarder kroner. Hovedparten skal hentes ved at øget skat på multinationale selskaber og smartere brug af it-løsninger i det offentlige.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er utvivlsomt meget personlig tilfredsstillelse gemt i forslaget for de ufaglærte, når de løfter sig op i det sociale hierarki.
Det er helt afgjort også mindre kontroversielt end det forslag, som dr.dk har på forsiden: at kontanthjælpsmodtagere skal sættes i arbejde med en omregningsfaktor svarende til mindstelønnen, hvis de overhovedet kan arbejde. Hvis der er en række udgange til at forbedre sine kår også dér, kan ingen vel have noget imod det heller.

Kristian Rikard

Egentligt bryder jeg mig slet ikke om at kommentere Villy Søvndals indspark, men een gang skal jo være den første.
INDTÆGTSSIDEN: Beskatning af de multinaionale selskaber. Kære VS, de betaler i det store og hele, det de vil, uanset om der er en blå eller rød regering. Og besparelser ved IT. Den er vist hørt i mange versioner før!
UDDANNELSE: VS burde vide bedre end mange andre, hvorfor mennesker er ufaglærte. Det at man er ufaglært er ikke det samme, som at man er dum. Men utroligt ofte hænger det sammen med social baggrund, dårlige læsekundskaber (f.eks. for sent opdaget ordblindhed eller andet), geografiske forhold etc. etc. Hvorfor skal mennesker partout uddannes til noget de ikke egner sig til, eller har lyst til.
Hvad er det lige, der er så odiøst ved at være ufaglært - altså ifølge såvel blå som rød blok. Jeg kan overhovedet ikke se det.
Og der er lige godt et spring fra at være ufaglært til at være sygeplejerske (skønsmæssigt 6-7 år på skolebænken). Og hvad angår skolelærere, så kan vi jo snart fodre svin med dem, al den stund, at børnetallet fortsat og stabilt bevæger sig nedad.
Så op på hesten igen villy. Jeg tror der er mange som virkelig ønsker, at "venstrefløjen" snart træder i karakter, men vi gider altså ikke høre på alle jeres forspildte chancer og en fjern fremtid i 2020 etc. find dog på noget fornuftigt!

Niels Mosbak

Kristian Rikard

Du har ganske ret i dit indlæg. De multinationale nassere vil gøre ikke bare næsten alt, men alt for at undgå at betale til samfundshusholdningen.
Og det uanset om det er en rød eller blå regering, og i ethvert samfund.
Og så vidt jeg erindrer, nævnte hr. Søvndal vist ikke Maersk med et eneste ord.

It er ikke produktionsfremmende, som oftest tværtom, og i det offentlige, hvor man er karrig med videreuddannelsen er systemerne fra de er udviklede til de er implementerede, som regel forældede.

Man fyrer i øjeblikket sygeplejersker, tømrere går arbejdsløse, og læreruddannede har vi masser af, hvad er det egentlig Villy vil uddanne folk til - når der går 180.000 arbejdsløse rundt, bl.a. inden for de fag han har fantasi til at uddanne ufaglærte til. Og med en i luften frit svævende fantasi om, at det problem løser sig af sig selv i løbet af 10 år.

Samtidig vil han have kontanthjælpsmodtagere til at samle skrald, og feje gader på mindsteløn i stedet for at ansætte folk på overenskomstmæssige vilkår.

Socialisme - det tror jeg ikke.

måske skulle helle og villy begynde at tale til danske arbejdere, proletarer, som også andet end danske arbejdere, proletarer; de har som bekendt intet fædreland, så lad være med at forgøgle at kaptalisterne's sag og deres sag og danmark's sag har megen interressefællesskab, krisen er kaptalisternes krise, og hverken danmarks eller arbejdernes krise, medmindre de godtager at betale den regning andre forsøger at sende til dem.

Lars Villumsen

Niels Mosbak:

Mener du dermed, at vi yderligere skal begrænse den indvandring der kan tage arbejdspladser fra ufaglærte, sygeplejersker, tømrere og lærere m.v.?

Kristian Rikard

Jeg kender een ufæglærte indvandrer og een andengenerationsinvandrer, der er sygeplejeske.
Og en liberianske pige, der går på lærerseminar.

Niels Mosbak

Lars Villumsen

Du roder lidt i begreberne - vi har haft stop for indvandring i Danmark siden 1974.
Hvad der er kommet efterfølgende er flygtninge, eller familiesammenførte.

Chris Green

'Multinationale selskaber skal betale mere i skat...' siger S6SF.. lyder spændende... det omfatter så også alle store danske selskaber.. og måske også rederiskatten... og A.P.Møllers uhørt lave beskattning i Nordsøen...

Jamen, held og lykke med det Helle og Villy...

Højere beskatning i % fører sjældent eller aldrig til højere indtægter i kr...

Lars Villumsen

Niels Mosbak:

Arbejdskraftens fri bevægelighed indenfor EU er vel også at betragte som indvandring fra et land til et andet?

Du roder lidt rundt i årstallene, 1973 var året hvor der blev sat endegyldigt stop for arbejdskraftsindvandring.