Telegram

Danmark vil gøre krav på Nordpolen

Et lækket udkast til en dansk strategi for Arktis viser, at Danmark er klar til at gøre krav på Nordpolen.
Telegram
17. maj 2011 kl. 04:37

For første gang vil en dansk regering nu officielt fastslå, at inddragelsen af Nordpolen i det danske rigsfællesskab hører til Danmarks faste politiske mål.

Det fremgår af et udkast til en fælles dansk-grønlandsk-færøsk strategi for de næste 10 års udvikling i Arktis, der ventes offentliggjort i juni, og som Dagbladet Information er kommet i besiddelse af.

Af det lækkede udkast fremgår det, at "Kongeriget ventes at gøre krav på kontinentalsoklen ved fem områder omkring Færøerne og Grønland, heriblandt selve Nordpolen".

Flere ministre har tidligere antydet hensigten, men først nu vil det være officiel, dansk politik og ligge åbent for polemik med Rusland og andre nationer med interesse i Nordpolen, skriver Information.

Avisen skriver ligeledes, at havbunden ved Nordpolen ikke ventes at gemme på hverken olie eller gas af betydning.

Skulle der alligevel være noget af betydning, vil en havdybde på 4,3 kilometer gøre en udvinding mere end vanskelig.

Ifølge udkastet indeholder den arktiske strategi ikke andre bud på, hvorfor indtagelsen af Nordpolen er vigtig.

Det fremgår til gengæld, at kravet på Nordpolen vil blive sendt til FN senest i 2014.

/ritzau/

Opdateret 17. maj 2011 kl. 04:50

Claus Oreskov

I den danske strategi for Arktis, ligger en potentiel konfrontation især med Canada og Rusland. For mig er det helt tydeligt hvad USA ønsker, så mon ikke US endnu engang har infiltrerede ledelsen, i det lille Danmark. Us dobbelt spil går i al sin enkelhed ud på, at spille de forskellige Arktiske stater ud mod hinanden – medens de selv vælger samarbejdsformen, især med Rusland. US ved (og det burde danske politikere også vide), at det i sidste ende bliver dem selv, og Rusland der kommer til at bestemme ejerskabet til arktisk olie og gas.

Jens Thorning

Danmark synes at spille en fantastisk vigtig rolle for USA's verdenshererdømme. Først lemper Fogh de østeuropæiske lande ind i EU som slavearbejdere og eventuel kanonføde, når vi går løs på russerne for at få deres olie, og nu skal vi på skrømt gøre krav på Nordpolen, naturligvis udelukkende som amerikanernes stand-ins, så russerne ikke får fat i olien deroppe.

Det er ingen hemmelighed at Danmark røved Færøerne, Island og Grønland fra Norge, og de har aldrig leveret hverken ertstatning eller tilsvarende for disse områder til Norge. Det er derfor naturligt at Danmark afstår disse områder til Norge som en lille forbinding på såret til vores brødre i nord.

Jeg troede det grønlændererne der fik frarøvet Grønland.

Claus Oreskov

@per berg. Det løb er kørt for længe siden! Norges Arktiske stormagtsdrømme døde sammen med Vidkun Quisling. Jeg tvivler stærkt på at den grønlandske befolkning syndes om din ide!