Danmark tier om menneskerettigheder

Danmark møder FN's 133 anbefalinger om menneskerettigheder med tavshed. Stærkt beklageligt, siger institut.
4. maj 2011 kl. 19:37Opdateret 4. maj 2011 kl. 19:50

Danmarks holdning til ligestilling, vold mod børn og menneskehandel er blot nogle af de spørgsmål, som forbliver ubesvarede over for FN's Menneskerettighedsråd.

Ifølge Institut for Menneskerettigheder har Danmark helt overraskende nemlig valgt at lade være med at svare på én eneste af rådets 133 anbefalinger.

- Det er stærkt beklageligt, at Danmark ikke kan give ét svar på, hvad man mener om menneskerettighederne i Danmark. Nogle af spørgsmålene kan man med det samme sige ja eller nej til, siger instituttets direktør, Jonas Christoffersen.

Han henviser til, at Danmark i forvejen arbejder med mange af spørgsmålene. Desuden er der en del af anbefalingerne, som regeringen har en fast politik om. Blandt andet ikke at gøre FN-konventioner til en del af dansk ret.

- Det er stærkt beklageligt, at man ikke kan tage menneskerettighederne så seriøst, at man vil give FN et svar, siger han.

Danmark var i mandags til eksamination hos FN's Menneskerettighedsråd, hvor flere end 20 danske embedsmænd deltog fra syv ministerier. Derfor er Jonas Christoffersen stærkt forundret over de manglende svar.

- Forklaringen er formentligt, at Danmark ikke har en handlingsplan på området. Når man spørger hjemme i ministerierne, hvordan man forholder sig til forskellige menneskerettighedsområder, så har man ikke et svar, siger han.

Jonas Christoffersen oplyser, at regeringen under et møde med Institut for Menneskerettigheder onsdag forklarede, at "regeringen vil svare på anbefalingerne ved lejlighed og senest til september 2011".

Samtidig har udenrigsministeriet flere gange over for instituttet lovet, at man vil inddrage civilsamfundet i opfølgningen på anbefalingerne.

- Men det kræver en stillingtagen til anbefalingerne fra regeringens side, siger han.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Vang Bach

Hvordan skulle embedsmaendene kunne svare paa spoergsmaalene, det er regeringen og DF der er ansvarlig for at Danmark er havnet i et dybt sort hul.
Haaber at vaelgerne vil straffe dem, saa man igen kunne vaere stolt af at vaere dansker.

Brugerbillede for Jette Abildgaard
Jette Abildgaard

Er der mon nogen speciel grund til at vort lille land tilsyneladende mener at vaere haevet over menneskerettighederne og FN?

Er det saadan, at naar Pia K. (heller) ikke oensker at foelge denne konvention, da foelger alle andre i landet bare trop?

Hvad er det dog der sker i vort land....det er jo dybt tragisk!?

Umiddelbart kan jeg ikke finde eneste ting, der kan retfaerdiggoere at lille dk skulle have 'raad' til at vaere arrogant overfor FN,eller....???

Brugerbillede for Chr. Mondrup
Chr. Mondrup

@Vang Bach
"Haaber at vaelgerne vil straffe dem, saa man igen kunne vaere stolt af at vaere dansker."

Et fint og godt håb, som jeg ville ønske at få opfyldt. Jeg tror ikke desto mindre, at det vil blive gjort til skamme. Når valget udskrives, vil regeringsblokken køre det store fremmedhadeskyts frem. Og det vil den den i den sidste ende vinde valget på, ligesom det er sket de foregående gange og ligesom det er sket i andre lande omkring os.

Brugerbillede for Anne Albinus
Anne Albinus

Til sammenligning Belgien, der også var til eksamen i mandags.

Efter at Belgiens rapport blev vedtaget i dag sagde den belgiske repræsentant:

Belgien fik 121 anbefalinger fra FN's menneskerettighedsråd. Belgien har accepteret 85 med det samme og 26 er ved at blive sat i værk. Den belgiske repræsentant sagde også, at Belgien ønsker at viser samarbejdsvilje ved at accepetere anbefalingerne og iværksætte nogle allerede nu. 12 anbefalinger skal analyseres grundigere.

Det den Universelle Periodiske Vurdering drejer sig om, sagde den belgiske repræsentant, er at føre forpligtelserne ud i livet.

Videoerne fra vedtagelsen i dag af Danmarks og Belgiens rapporter kan ses her:

http://www.un.org/webcast/unhrc/archive.asp?go=110504