Telegram

Dansk Folkeparti får klø i ny måling

Dansk Folkeparti taber terræn i den første meningsmåling fra Voxmeter efter efterlønsaftalen. Rød blok fører.
Telegram
19. maj 2011 kl. 11:12

Dansk Folkepartis ellers trofaste vælgerskare giver nu tilsyneladende partiet en advarsel.

I hvert fald falder partiets opbakning til 11,1 procent i en ny meningsmåling fra Voxmeter. Målingen er gennemført fra mandag til torsdag i denne uge - efter at regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale sidste fredag indgik en aftale om at beskære efterlønnen.

Målingens resultat står i kontrast til Dansk Folkepartis valgresultat på 13,9 procent og til, at partiet normalt ligger meget stabilt i meningsmålingerne. I den seneste måling fra Voxmeter stod partiet til 13,6 procent af stemmerne.

Ser man på de politiske blokke, fører rød blok med 95 mandater overfor blå bloks 80 mandater. Målt i procent er fordelingen 53,5 til rød blok og 44,8 procent til blå blok.

Tælles Kristendemokraterne med, samler regeringens koalition 45,6 procent af stemmerne, men partiet er under spærregrænsen.

Internt i Venstre er vurderingen, at et efterslæb på et par procent kan hentes i en valgkamp, men med dagens måling er der et stykke til de magiske 48 procent.

Ser man på de fire partier, der har indgået efterlønsaftalen, så står de til at få 49,8 procent af stemmerne. Ikke nok til at samle flertal, men så tæt på, at den statistiske usikkerhed gør det svært at konkludere præcist.

Ud over at Dansk Folkeparti får vælgerklø, så må også Socialdemokraterne indkassere en lille tilbagegang, efter at de har fremlagt deres økonomiske plan Fair Løsning 2020 i mandags. Partiet står til at få 27,6 procent af stemmerne mod 28,2 i den seneste Voxmeter-måling.

Set med blokkens briller opvejes det dog af, at De Radikale går frem fra 7,2 til 8,3 procent. En markant fremgang for partiet, som i lang tid ellers har været presset i målingerne.

En detalje i målingen er, at S, SF og De Radikale alene samler 89 mandater. Og da målingen ikke tæller de fire nordatlantiske mandater med, er det præcis nok til, at de tre partier samler flertal uden Enhedslisten.

/ritzau/

Opdateret 19. maj 2011 kl. 11:20

Christian Olesen

Skønt! men de ligger stadigvæk for højt, 3-5% ville være til at leve med.

Ja, lad os nu se. Folk er lidt længe om at fatte sagens alvor.

Karsten Jachs

Det interessante i denne måling må være hvor DF's vælgere forsvinder hen.

Hvis de vælger sofaen er det problematisk, idet de nemt vil kunne aktiveres igen i en valgkamp.

Men hvis de derimod skifter parti på baggrund af efterlønsforhandlinger må de nødvendigvis havne hos S. Der hvor de oprindeligt kommer fra.

Mette Hansen

Margrethe Vestager er da den største klovn i det her cirkus. Hun har jo intet fået. Læs Christian Madsens blog på Politiken.

Bo S. Nielsen

Glædelig nyhed, der stemmer fint overens med denne måling, der viser, at DF hastigt mister opbakning fra arbejderklassevælgere. Forhåbentlig er dette starten på enden for dette uhyggelige brune - og så tydeligvis asociale - ekstremistparti. Nationalismen demaskeres langt om længe.

Er der udover det nogen, der kender resultatet for de enkelte partier i ovennævnte Voxmeter-måling?

Ivan Gullev

Lidt DF-folk holder blot en pause. De har ikke andre steder at søge hen.

Marianne Mandoe

Det må ubetinget være dagens GODE nyhed.

Johannes Lennar

Aaah fridag imorgen, solen skinner og folket forlader folkepartiet :)

Der burde opstå spontant folkefest på markederne rundt omkring :)

Jarl Artild

Voxmeter for Ritzaus Bureau 16.-18. maj 2011:

http://www.bt.dk/politik/dansk-folkeparti-faar-kloe-i-ny-maaling

Lars Hansen

@Karsten Jachs

Ja man må antage, at de fleste havner hos S. Det støttes af en undersøgelse, som 3F har lavet blandt sine medlemmer. Ifølge den oplyste 17%, at de havde stemt DF ved valget i 2007, men kun 11% ville gøre det igen. Og næsten 95% af alle 3F`er stemmer enten ”rødt” eller DF. R, K og V fik kun cirka 5% af 3F´ernes stemmer tilsammen.

Så der er vitterlig hold i ”myten” om, at DF har trukket arbejderstemmer hen over midten. Og det er selvfølgelig fordi, den ”vare” i form af fredning af velfærdsstaten og muslimmobning, som DF indtil for nylig leverede, havde ganske stor appel til mange ufaglærte danskere.

Men når de ikke længere kan få begge dele, så er der altså mange af dem, som trods alt prioriterer velfærdsstaten og dermed deres egen økonomi højere end muslimmobning. Og disse ufaglærte søger derfor tilbage til Socialdemokraterne. Hvis denne tendens kan fastholdes, så er det nok begyndelsen til enden på DF´s store rolle i dansk politik.

Jesper Wendt

Ikke dårligt, det må gerne fortsætte.

Lars Hansen

Kan se at jeg ikke havde helt styr på tallene fra den undersøgelse. Alene Venstre får således 7% af 3F´ernes stemmer, og DF går "kun" tilbage til 12,5%. Stadig er konklusionerne dog de samme.