Telegram

Eksperter i lommen på lykkepillefirmaer

De eksperter, som rådgiver danske læger om medicin mod depression, kritiseres for bijob.
Telegram
28. maj 2011 kl. 03:05

De medicineksperter, der er ansvarlige for information om lykkepiller til landets læger, har selv store økonomiske interesser i producenterne af pillerne. Det skriver Ekstra Bladet.

De tre ansvarlige eksperter for teksten til lægerne har tætte forbindelser til de selvsamme firmaer. Den ansvarshavende redaktør for lægernes opslagsværk, promedicin, Court Pedersen, ejer således aktier i medicinalfirmaet Lundbeck.

En anden af eksperterne, Per Damkier, skriver afsnittene om graviditet og medicin og tjener samtidig penge som foredragsholder for Lundbeck og andre medicinalgiganter.

Den tredje ekspert, Poul Videbeck, underviser hos lykkepille-producenterne Pfizer, Lundbeck og Eli Lilly, hvor han også arbejder som konsulent.

Og det er meget problematisk, siger praktiserende speciallæge Inga Marie Lunde, der er medlem af netværket Læger Uden Sponsor.

- Det er ingen tvivl om, at disse læger varetager andre interesser end, hvad der er bedst for patienterne, fordi de også har en interesse i at holde medicinalfirmaernes omsætning og aktiekurs oppe, siger hun.

Kritikken deles af professor Peter C. Gøtzsche, der er leder af det uafhængige Nordiske Cochrane Center.

- Forskningen viser, at læger bliver mere positive over for lægemidler og mindre kritiske over for deres bivirkninger, hvis de har økonomiske interesser i medicinalindustrien. Det er også derfor, at industrien knytter så mange læger til sig, siger han.

Professor Court Pedersen, den ansvarshavende redaktør for indholdet på promedicin.dk, kan ikke se, at hans aktier i Lundbeck skader hans troværdighed i forhold til indholdet på siden. ­

- Hvis nogle ønsker jeg sælger mine aktier, så gør jeg det uden videre, siger han til Ekstra-Bladet.

/ritzau/

Opdateret 28. maj 2011 kl. 03:10

Lars Hansen

Det er sikkert kun en undtagelse. Alle ved jo, at medicinalfirmaerne rigtig gerne vil helbrede mennesker. Ikk'?

Thomas Thomsen

@Lars Hansen

Det gør de faktisk ganske godt - altså at helbrede folk.

Poul Simonsen

Læs f.eks. Nina Vinther Andersen: Vores piller.

Den er et enestående indblik i medicinalindustriens lukkede verden og hvordan den styrer, bestikker og censurerer forskerne.

Morten Gottschalck

Man kan købe Jesper Binzer fra DAD til at sælge pension på TV
Man kan købe politikere ved at donere 19500 kroner 10 gange anonymt og få sin egen sag stærkt repræsenteret
Man kan købe Remee, musikproducer, til at sælge telefoner
Man kan købe "eksperter" fra medicinalfirmaer til at anbefale den medicin, som stammer fra det firma, de har personlig økonomisk vinding af
Man kan købe Jokeren, dansk rapper, til at sælge billetter hos DSB
Man kan købe talrige sportsfolk og give dem en reklame på ryggen, eller lade dem tale i en reklame på tv

De siger allesammen, at de beholder deres personlige integritet, selvom man reelt ikke ved, om deres næste ord også er en reklame. I mine øjne er alt hvad de siger kompromitteret, for fremover er det kun et spørgsmål om beløbets størrelse, før de lader sig købe til at sige hvad som helst.

Man kan købe et bredt udsnit af befolkningen til at sige det, man gerne vil have de skal sige. Har man penge nok, er der altid nogen som hopper på. Og alligevel hedder det folkestyre. Det burde hedde pengestyre.