Nu får Lars von Trier støtte fra Iran

Bortvisningen af danske Lars von Trier er en skamplet for Cannes-filmfestivalen, siger iransk minister.
24. maj 2011 kl. 07:55Opdateret 24. maj 2011 kl. 10:20

Den skandaleramte danske filminstruktør Lars von Trier får nu opbakning fra uventet side efter den kontroversielle bortvisning fra Cannes.

Irans vicekulturminister for biograffilm, Javad Shamaqdari, har sendt et brev til formanden for filmfestivalen i Cannes, Gilles Jacob.

Heri kritiserer han festival-ledelsen for deres beslutning om at bortvise den danske filminstruktør for hans upassende bemærkninger om nazisme og Hitler.

- I har vel ikke glemt, at festivalen i Cannes blev skabt for at kæmpe mod fascister, skriver Shamaqdari i brevet, som bliver citeret i iranske medier.

- Efter 64 år er det trist se sporene af fascistisk opførsel i Cannes-ledelsens beslutning om at bortvise en af de fremtrædende europæiske filmskabere, tilføjer han.

Javad Shamaqdari mener, at filmfestivalen i Cannes har fået "en skamplet i dens historie". Men i modsætning til mange andre er det ikke von Triers opførsel han tænker på.

- Måske er det nødvendigt at udarbejde nye definitioner for ytringsfrihed. Ellers synes den behandling, som Lars von Trier har fået ved at blive tvunget til at undskylde flere gange at være en mindelse om kirkens behandling af Galileo i Middelalderen, skriver ministeren.

Lars von Trier blev bortvist fra festivalen, efter at han i spøg kaldte sig selv nazist og Hitler-sympatisør.

Trods bortvisningen af von Trier fik hans film "Melancholia" lov til at fortsætte i hovedkonkurrencen. Og hans kvindelige hovedrolleindehaver Kirsten Dunst blev hædret for bedste kvindelige hovedrolle.

Iranernes forsvar for Lars von Trier skal ses i lyset af, at Irans præsident, Mahmoud Ahmadinejad, har kaldt nazisternes drab på seks millioner jøder under Holocaust for en myte.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bente Simonsen

"Iranernes forsvar for Lars von Trier skal ses i lyset af, at Irans præsident, Mahmoud Ahmadinejad, har kaldt nazisternes drab på seks millioner jøder under Holocaust for en myte."

Lige en Ritzau fortolkning til sidst!

Per Brodersen

Ja der skal lige bare en lille fortolkning med, men jeg må give Javad Shamaqdari Irans vicekulturminister for biograffilm rat i hvad han siger, Triers bortvisning er rent politisk, ingen tvivl om det, og det erkender ledelse jo også. De blev presset af jødiske organisationer og sponsorer.

Mads Kjærgård

Hvorfor må man egentlig ikke kunne forstå Hitler, Hitler var jo påvirket af den tid han levede i. I Østrig var jødehadet jo fremtrædende, for ikke at sige i resten af verden, Henry Ford fx. producerede antijødisk materiale, som bl.a. blev anvendt af nazisterne. IBM hjalp med et datasystem og veluddannede tyske ingeniører lavet forbedringer på udryddelsesapparet, som de ikke var blevet bedt om. Englænderne og amerikanerne sendte jøder tilbage til Tyskland, og i det hele taget kunne viljen til at gøre noget lægge på et meget lille sted.
Hitler bliver anset for sindsyg, så hvem burde egentlig have gjort noget? Hvis man lader en sindsyg styre en nation, er det så den sindsyges skylds at det går galt, eller dem der burde vogte ham? Hitler var jo (sindsyg eller ej) et resultat af sin tid, det er jo ikke tiden, der som sådan var et resultat af Hitler. Jødeudrrydelsen var måske mere en konsekvens af 1000 års jødehad, katalyseret gennem et sygt sind. Man kan da godt ved at læse historien bagved og ved at læse fx. Fest forstå, hvorfor Hitler blev som han blev, hvilke mekanismer, der var i funktion og hvorfor. Det betyder vel ikke at man overhovedet sympatiserer med nazismen eller Hitler. Hvis man sympatiserer med nazismen, er det efter min mening fordi man ikke har forstået den, men man kan jo godt være fasineret af selve æstetikken, den ydre manifestation, selvom man tager afstand dybt fra nazismens handlinger. Var det ikke Triers pointe? Personligt synes det er farligt at gøre hele historien om nazismen til historien om en enkelt man, sådan som tyskerne fx. prøver på det, eller at gøre det forbudt at tale om det. Ved at begrænse folks ytringsfrihed, så bliver vi jo selv det, som vi i første omgang ville forhindre.

Dan Johannesson

Ha ha ha ha, jamen altså alene overskriften er fantastisk. Er det ikke en herlig absurd verden vi lever i?

Tak til Javad Shamaqdari for et fantastisk godt grin.

Slettet Bruger

Var der ikke noget med at Trier truede med at lave en pornofilm? Med de nye støtter og deres ihærdige kamp ytringsfrihed er det vel oplagt at den bliver optaget i Iran. Måske en homospillefilm med Adolf og Mahmoud?

Michael Kongstad Nielsen

Ja, ros fra den kant kan de fleste nok undvære. Det er dog interessant, at et land kan have en vicekulturminister for biograffilm. Hvad siger selve kulturministeren for biograffilm så, det må vi høre, og hvad mener kulturministeren for fjersynsfilm, eller ministeren for videofilm? Iøvrigt vil von Trier altid komme til at være upassende i det fine, forlorne Cannes-miljø, og bortvisningen er en snerpet moraliserende pegefinger, " - i skammekrogen med dig".

Bente Simonsen

"Ved at begrænse folks ytringsfrihed, så bliver vi jo selv det, som vi i første omgang ville forhindre."

Kan bara holde med.
(Bemærk, att muligheden for at anbefale en kommentar er barberet bort.)

Men den enkelte har jo altid et ansvar for sin humor. (Nogle mennesker forstår ikke humor.)
Noget andet er en bevidst provokation for at nedgøre en befolkningsgruppe og dens tro, som hr. Roses iscenesættelse af Muhammad-tegningerne.

For øvrigt mener jeg, at Hitler var en psykopat af rang, kanske sindsyg også, og jeg kan slet ikke forstå, hvordan nogen ikke kunne gennemskue det.
- Desværre holdt sådanne ikke op at eksistere med nazismen, de findes alle steder, der magten findes - i stort som småt.

Erik Haaest

"Englænderne og amerikanerne sendte jøder tilbage til Tyskland, og i det hele taget kunne viljen til at gøre noget lægge på et meget lille sted."
Mads Kjærgaard skriver ovenstående. Lad mig lige minde om noget, som nutidens historikere helst skøjter hen over: Den danske regering under Stauning/Munch sendte allerede i 1930'erne og flere år ind i 1940'rne flygtede tyske jøder og tyske socialdemokrater tilbage til tysk Gestapo. De 'heldige' blev henrettet ved halshugning, mens de mindre heldige blev anbragt i KZ-lejre´.
Der findes en bog om emnet, skrevet af Leif Larsen og Thomas Clausen "De forrådte - Tyske Hitlerflygtninge i Danmark" (Gyldendal 1997)

Christian Munch

Iran har et sindssygt problem - ligesom Lars von Trier.
... og det har samme mørke dragende effekt på os.

Men verden ville være et bedre sted uden. /ritzau/