Telegram

SF vil have alle børnehjem undersøgt

Danmark gemmer på et mørkt kapitel om overgreb mod børnehjemsbørn. Det bør undersøges til bunds, mener SF.
Telegram
8. maj 2011 kl. 19:21

Ingen ved, hvor mange børnehjemsbørn i Danmark der i tidens løb er blevet udsat for vold og seksuelle overgreb. Selv om det formentlig ikke er muligt at opklare det helt, så skal vi alligevel forsøge at få så meget frem i lyset, som muligt.

Det mener SF's retsordfører, Karina Lorentzen.

- Europarådet opfordrer alle lande til at gøre op med overgreb mod børnehjemsbørn. Både Norge og Sverige har iværksat undersøgelser, og det bør vi også gøre. Det er vigtigt, at vi også i Danmark gør op med dette sorte kapitel i vores historie, siger hun.

Mandag offentliggøres en rapport om forholdene på drengehjemmet Godhavn i Tisvilde samt 18 andre børnehjem i perioden 1945 til 1976, men det er ikke nok, mener Karina Lorentzen.

- Jeg har indtryk af, at overgreb har været almindeligt forekommende på børnehjemmene, og at pigerne var de mest udsatte. Men der er kun et enkelt pigehjem blandt de undersøgte børnehjem, siger hun.

Ifølge Karina Lorentzen er det vigtigt, at undersøgelserne bliver fulgt op med en undskyldning til ofrene.

- Jeg ved, at det vil betyde rigtig meget for de her mennesker, at de får en officiel undskyldning, som viser, at vi anerkender dem og anerkender, at de var udsat for overgreb. Det giver dem lidt oprejsning, og det er det mindste, vi kan gøre, siger Karina Lorentzen.

Hvorvidt overgrebene var ulovlige eller ej ud fra datidens regler er ifølge Karina Lorentzen uden betydning.

- Det er tale om forbrydelser, uanset hvordan vi vender og drejer det.

/ritzau/

Opdateret 8. maj 2011 kl. 19:30

Jan Nørager Laursen

Får man kun anerkendelse hvis man på sin ”straffeattest” kan fremvise at man har fået tæsk og er blevet krænket seksuelt?

Men 100% respekt og medfølelse for alle os børn der har været udsat for vold og overgreb, så handler en undersøgelse ikke kun om Vold og seksuelle overgreb. Men også om dårlig håndtering, efterladenhed i behandlingen, syltning af børnesager og dårlig forvaltning. Mange af de traumer som børnehjemsbørn i dag lider under handler ikke kun om at have fået tæsk og være seksuelt krænket,- men også om ganske almindelige svigt fra den voksne verden. Konkret dårlig forvaltning af inkompetente mennesker fra Direktoratet / Børneværnet. Misforståede anbringelser og børn der er blevet "glemt" i systemet, som der ikke blev taget hånd om. Konkret, hvor man ikke varetog barnets tarv. Dette er særligt udtalt i de tilfælde hvor dette resulterede i direkte fysiske krænkelser i form at vold, psykisk vold og seksuelle krænkelser. men også bare det at være afskåret fra almindelig omsorg, ikke ha have en fast voksen kontakt og at få slået sine sociale relationer itu gang på gang.. Dette skal en undersøgelse også tage høje for. Det er selvfølgelig ikke faktorer der i samme grad kan slås politiske mønter af. Men det er i høj grad vigtigt for os børnehjemsbørs. Almindelige svigt i omsorg er lige så vigtigt en faktor for at udvikle posttraumer som at opleve vold og seksuelle krænkelser..

At ihukomme!

Til SF/Karina Lorentzen -

Tak, at I sætter ind.

Jeg opfordrer jer til at læse, hvad Jan Nørager Laursen, der har sat kommentaren her, skriver i Inf. 8. december 2011
http://www.information.dk/287211
om at være børnehjemsbarn. Som barn. Som voksen.

Der trænges ikke kun til fokus på forhold i de slemme gamle dage, og der skal ikke kun være opmærksomhed over for grove bevislige overgreb - der må komme lys og lygte over børns vilkår også lige her og nu, børn passer man på, børn skal ikke vokse op uden, som JNL her skriver, "en fast voksen kontakt", dvs. nogen at stole på. Når forældrene ikke kan, er der børnehjem (bl.a.). Der må være nogle gode kræfter og holdninger, der kan styrkes og trænger til at styrkes. Hvor er de?

Vi kender det fra andre institutioner (regimer), hvor onde kræfter dominerer og ensretter atmosfæren, så alle magneter synes at vende forkert - det er lammelse og undergang for alt og alle. Og hvor den enkelte voksne kan vise forunderlige kræfter, så kan børn på børnehjem ikke danne en modstandsbevægelse og lave revolution, det ved vel enhver. Men der må være spirer i miljøet (pædagoger osv.), der trænger til lys over landet og støtte udefra. Jeg stoler på, at politikere nu finder frem til alle gode kræfter (oppositionen, hvis en sådan findes; tidligere børnehjemsbørn som JNL) og styrker de gode voksenkræfter, børnene, os alle sammen.