Telegram

Resistente bakterier i dansk kyllingekød

Fødevaremyndighederne har i dansk kyllingekød fundet colibakterier, der er resistente over for antibiotika.
Telegram
6. juni 2011 kl. 14:26

De danske fødevaremyndigheder har fundet resistente ESBL-colibakterier i dansk kyllingekød. Bakterierne kan være farlige, fordi de er resistente over for antibiotika, der er vigtig i behandlingen af livstruende infektioner hos mennesker.

- Der er tale om en særlig uønsket resistens, som vi ikke tidligere har fundet i dansk kyllingekød, men kun i importeret kød, siger seniorforsker Yvonne Agersø, DTU Fødevareinstituttet, og fortsætter:

- Derfor er det vigtigt hurtigst muligt at finde ud af, om ESBL-colibakterier i danske kyllinger kommer ind i produktionen via import af avlsdyr, eller om bakterierne findes i kyllingernes omgivelser.

Bakterierne er fundet i forbindelse med laboratorieundersøgelse af 200 prøver. Godt en fjerdedel af afføringsprøverne fra de danske kyllinger - og lidt under hver tiende prøve af dansk kyllingekød - indeholdt bakterien.

ESBL-bakterien er særligt problematisk, fordi den kan overføres fra kyllingekød til mennesker. Og den kan i nogle tilfælde forårsage sygdom, som kan være svær at behandle på grund af bakteriens resistens.

Trods bakteriefundet kan Yvonne Agersø endnu ikke sige, om bakterierne i det danske kyllingekød er til fare for forbrugerne.

- For at vi kan vurdere, i hvilket omfang fundene af ESBL i de levende danske slagtekyllinger udgør en øget risiko for forbrugerne, er der behov for flere data, siger hun.

Bakteriefundene giver derfor heller ikke Fødevarestyrelsen anledning til at ændre anbefalinger i forhold til kyllingekød.

I stedet gør styrelsen opmærksom på, at man bør følge de gængse køkkenråd om altid at gennemstege kyllingekød og holde det rå kød adskilt fra den færdige mad.

ESBL-colibakterier ikke skal forveksles med de dødelige VTEC-colibakterier, der har forårsaget sygdomsudbrud i Nordtyskland og kostet adskillige mennesker livet.

/ritzau/

Opdateret 6. juni 2011 kl. 14:30

Laurids Binderup

Agurkerne er døde, Kyllingerne længe leve.

Forresten:
"ESBL-colibakterier ikke skal forveksles med de dødelige VTEC-colibakterier" - Mig bekendt oversætter man ikke "deadly" til "dødelig", men det går selvfølgelig altid hurtigt når man skal lave sensationsjournalistik.

Laurids Binderup

PS. deadly må gerne oversættes til dødelig - I can haz failed.

man søger højt og man søger lavt for at finde kilden til bakterierne - når den er lige foran næsen: uansvarlig brug af antibiotika i landbruget

Anne Marie Pedersen

@
Laurids Binderup

Det ville give mere mening med "dødbringende" eller "dødsens farlige". Lige nu virker det som om, at bakterierne i modsætning til andre bakterier kan dø. Og da der vist ikke findes udødelige bakterier, så er det vist nok noget vås.

Vi er alle dødelige, hvilket så på engelsk bliver "mortal". Men den danske sprog.