Norge undervurderede højreekstremister

Den norske efterretningstjeneste havde efter alt at dømme ikke regnet med muligheden for højreekstrem terror.
23. juli 2011 kl. 10:40Opdateret 23. juli 2011 kl. 10:45

- De højre- og venstreekstremistiske miljøer vil heller ikke i 2011 udgøre en alvorlig trussel mod det norske samfund.

Så skråsikker lyder vurderingen fra den norske efterretningstjeneste, PST, i sin trusselsvurdering for 2011. En vurdering, der set i lyset af fredagens blodige massakre på Utøya og den kraftige bombe i Oslo, klinger hult i dag.

Den 32-årige Anders Behring Breivik, der er blevet anholdt og sigtet for terrorhandlingerne har nemlig en betydelig tilknytning til de højreekstreme miljøer i Norge.

Det er kommet frem, efter at flere medier har gransket hans gøren og laden i diverse debatfora på internettet. Her har han blandt andet kaldt den tidligere socialdemokratiske statsminister Gro Harlem Brundtland for "landsmo(r)der".

Ifølge PST's trusselsvurdering er det blandt andet manglen på lederskikkelser, som begrænser væksten af det højreekstremistiske miljø. Og tjenesten åbner også op for muligheden for en styrkelse af miljøet.

Blandt andet har der været tegn på kontakt mellem det yderste højre og kriminelle miljøer.

- Dette kan give det højreekstremistiske miljø lettere adgang til våben og dermed øge muligheden for vold, lyder det i trusselsvurderingen fra PST.

PST peger i sin vurdering på norske højreekstremisters kontakt til ligesindede i udlandet, som. Man nævner blandt andet russiske højreekstremister, som har mange mord på samvittigheden.

- Kontakten med russiske højreekstremister kan bidrage til en øget radikalisering og sænke tærsklen for brug af vold i det norske miljø.

Også i Danmark forholder Politiets Efterretningstjeneste PET sig til højreekstreme miljøer som en mulig kilde til terrorisme.

Ifølge PET arbejder højreekstremisterne herhjemme ligesom deres norske åndsfæller på at styrke forbindelserne til udlandet.

Desuden nævner PET, at rekrutteringen til det højreekstremistiske miljø i Danmark blandt andet foregår i hooliganmiljøet.

PET vurderer desuden, at såvel de højre- som de venstreekstremistiske miljøer i Danmark målrettet arbejder på at skaffe våben.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvorfra lyder de stemmer, der får en højreekstrem person til at rette et dødeligt angreb mod Arbejderpartiets unge? Hvem har koblet fremmedhad og had mod Arbejderpartiet og socialdemokrater sammen?
Hvem har råbt op om at socialdemokrater og ventreorienterede er pladderhumanister som har ødelagt vores land ved at lade det oversvømme af fremmede? Hvem?
Nu venter vi på at journalisterne journalistisk interviewer.
Havde manden været muslim, havde alle der ikke hader muslimer måttet stå skoleret.
Nu drejer det sig ikke om at forvirrede forældreløse ulykkeligt og tragisk tørner sammen over kærlighedsproblemer.
De der råbte op om at sænke den kriminelle lavalder til 12 år - Hvad råber de nu?

http://www.nomos-dk.dk/antenora.html - Om "Forrædere imod slægt og imod fædreland"

Husk kildekritik!

http://snaphanen.dk/2011/07/23/gerningmand-identificeret-anders-behring-...
"Breivik har været vældig aktiv på document.no og andre højrefløjsblog meget lig Snaphanen og Uriasposten, og har ivrigt heppet på FrP, SverigeDemokraterna og dansk Folkeparti."

http://www.document.no/lenker/

http://fjordman.blogspot.com/

http://www.realisten.se/2011/07/23/anders-behring-breivik-gripen-for-ter...

Der er helt klart grupper/netværk med lignende interesser - terrorangrebet hænger derfor fint sammen med en form for groupthink koblet med mandens egen sindsforvirring/psykiske sygdom.

I Danmark er også S og SF medskyldige i at erklære højrefløjen, som hver eneste dag de sidste mange år har forgiftet landets poltiske klima, for stueren og fremmedhad for tegn på ytringsfrihed. Det er denne legitimitet for højrefløjen, der skaber betingelser for, at enkelte individer omsatter ord til handling.
Det er ikke tilfældigt, at højrepopulismens og islamismens retorik ligner hinanden. De udspringer fra den samme kilde.
Truslen fra højrepopulisme må tages lige så alvorligt som fra islamisme.

Fjordman er IKKE morderen som er fanget. Jeg har et citat fra document.no hvor morderen skriver en besked til Fjordman.

"2009-10-25 18:40:34
Bra innlegg forresten, Fjordman."

Niels Mosbak

Lars R. Hansen

Når det er en fra det ekstreme højre der står bag massedrab og terror, må man åbenbart ikke kommentere på det, mens alle mulige selvbestaltede såkaldte "terroreksperter" i går var ude og kommentere på at det var Al Qaeda der stod bag - uanset at de ingen viden havde.

Der er vist ingen her der ikke har medfølelse med ofrene og deres familie - men der er tale om en politisk forbrydelse, en hjemmegroet terrorist udsprunget af den hadefulde retorik, der uden blusel anvendes af højreorienterede partier.

Men det må vi ikke tale om?

Jeg synes til gengæld din kommentar er usmagelig.

@Johannes Aagaard: http://kleinverzet.blogspot.com/p/fjordman-files.html
http://kleinverzet.blogspot.com/2011/07/thought-and-prayer.html

På denne side (sympatisør og derfor måske upålidelig) fremgår det også at morderen ikke kan være Fjordman.

Dette citat fra document.no skrevet af morderen viser hvilket net af ideologier og ideer, han sammenknytter:

"
Primærdoktriner:
Kritisk til multikulturalisme (Anti-kulturmarxistisk)
Anti-rasistisk
Pro FrP (kanskje Høyre)
Pro Israel (+ støtte til Armenia, kristne Koptere/Maronitter/Assyriere, kulturkonservative Indere, støtte til opprettelse av en kristen stat Biafra, Sør Nigeria og støtte til opprettelsen av en kristen stat i Sudan, støtte til Russlands/Thailands/Filipinenes/Kinas + kamp mot Jihad)
Anti-FN
Anti-EU
Kritisk til kulturmarxistiske medier (alle)
Pro fri marked
Pro kristelig
"

Det er ikke så lidt.

Peter Hansen

Hvad er det for noget vås, Jeppe Larsen; men det handler bestemt om at holde det politiske fokus: ofrene er faldet for en højreekstremists kugler og bomber, en højreekstremist, hvis synspunkter ikke i dag er tilnærmelsesvis så marginaliserede, som de burde være. Der er tale om et wake-up call - efter de mange tusind, der i forvejen er døde pga. højreekstremistisk voldsforherligelse i tidens krige.

Curt Sørensen

Gennem den sidste snes år er der i en lang række europæiske lande, selv i Norge og Sverige og her i Danmark, blevet pisket et enormt had op mod først og fremmest ‘de fremmede’. Men sandelig også mod politiske modstandere på venstrefløjen. Rabiate højrefløjs bloggere, nationalkonservative og ultraliberalistiske debattører og opinionsledere, store borgerlige medier og VKO politikere har igen og igen lagt venstrefløjen for had og opfordret til ‘opgør’, angiveri og forfølgelser ( ja, selv her i Information, jfr f.eks. Henrik Gade Jensens kronik d. 8/7) og iøvrigt forvandlet den politiske debat til en karrikatur. Og imens trives højreradikalismen.
Den politiske mekanisme her i landet har været enkel, men stærk: V og K har legitimeret et parti som Dansk Folkeparti og givet det mere indflydelse end noget andet parti . DF’s fremskudte placering og indflydelse har så igen lagt en beskyttende paraply hen over endnu mere højrerabiate og racistiske bevægelser og grupperinger. Den samlede effekt har været fremkomsten og dyrkelsen af holdninger og opfattelser, som man troede var forsvundet med udgangen af 2. verdenskrig. Desværre har vi gennem de sidste årtier -og over hele Europa- set netop en genoplivelse af sådanne holdninger og opfattelser. Venter vi nu på Rigsdagsbranden?

Peter Hansen

Curt Sørensen, alle læser alligevel alle relaterede debatter, så det kan godt give bagslag at genbruge en tekst. Det er bedre at følge debatstrømmen og udvikle sine kommentarer og holdninger løbende, iflg. kontekst.

@Jeppe Larsen:
Jeg er hverken S eller SF'er, men på en eller anden måde kan jeg - hvis jeg virkelig vil prøve - godt forstå hvorfor nogle fra de organisationer hurtigt kan forvilde sig til hævntørst. De har netop følt et direkte angreb på deres brødre/søstre/medlemmer. Måske er det en naturlig (ikke positivt) menneskelig reaktion?

Peter Hansen

Der er jo muligvis en gerningsmand mere, kunne man ikke forestille sig, at Fjordman ikke var Breivik, men den anden mulige deltager? I så fald er det jo blevet tydeliggjort, at højreekstremistiske netværk direkte leder til planlægning af fælles terroraktioner.

Heinrich R. Jørgensen

Uanset hvem skribenten bag "Fjordman" er, er vedkommende tydeligvis hverken dum, uvidende eller forrykt. Tværtimod, er vedkommende vidende, observant, i stand til at tænke ukonventionelt og selvstændigt, kan sammenføje begivenheder og tendenser til meningsfulde mønstre, tænker langsigtet/strategisk, og meget andet. En meget skarp tænker, og en beslutsom person der indikerer at have viljen til at hjælpe historien på vej. En indikator for at vedkommende ikke bør anses for forrykt er det forhold, at vedkommende nok evner at se hvad der uvægerligt må kollapse, men er ganske afklaret med at det ikke er muligt at (forud)se hvilke ændringer der vil ske.

Lars R. Hansen

Et lille P.S.

Det forhold at en (angiveligt) højreekstrem galning angriber den norske regering og sossernes ungdomsorganisation - ændrer ikke det mindste ved beskaffenheden af de sidste 50 års udlændingepolitik eller islam - denne ene mands ugerninger kan således ikke bruges som et knippel mod kritik af udlændingepolitikken eller islam.

Ej heller kan man som flere synes at antage - at årsagen til denne ene mands ugerninger er retorikken i debatten - uden jeg dog har særlig kendskab til det norske debatklima - forekommer mig langt mere sandsynligt - at terroranslaget var en fordømmelig og kontraproduktiv reaktion på sossernes udlændingepolitik og islamsympatier - ikke et resultat af det norske debatklima.

@Heinrich
Tjaa, det er i hvert fald en gruppe mennesker som bruger ufattelige mængder tid på selvstændigt at læse utallige (lange!) blogs, og andre kilder på nettet. Der henvises ofte til politiske filosoffer. Jeg forestiller mig at disse typer læser hvad de vil læse - om end de overhovedet læser primærkilder af eksempelvis Augustine, Aristoteles osv.
De har ikke en fornemmelse for virkeligheden. Læs eksempelvis holdningsændringerne hos Fjordman på denne side hvor Gates of Vienna opfølger på nyheden om terrorismen i Norge. http://gatesofvienna.blogspot.com/2011/07/terror-attack-in-central-oslo....

Bjarne Hansen

Hmm. Det kan du vist ikke.

Men jeg kan komme med et.

Terrorangrebet i går viser med al tydelighed at hele den såkaldte "Krig imod Terror" er en enorm omgang Højrefløjs-politisk plat.

Bjarne Hansen

Det er ikke politisk plat, det er et modangreb imod DF´s slet skjulte racistiske tilbøjeligheder, som f.eks. at sidestille Muslimske kvinders tørklæder med Hagekors.

Det er pr. definition umuligt at være plat når man kritiserer DF.

Lars R. Hansen

Bjarne Hansen:

"Det er pr. definition umuligt at være plat når man kritiserer DF"

Det kan du mene - men har intet med sagen at gøre - her taler vi om at bruge terroranslaget i ens politisk platheder.

Men jeg kan forstå - det er endnu en positiv ting du har at sige om terroranslaget - at det kan bruges i platheder vendt mon DF.

odd bjertnes

Mosbak, du må leve med at Breiviks 'stunts' ikke er en del af den løbende kritik af islams åndsvidenskabelige uønskelighed.

Det burde være så selvfølgeligt, at Lars R. Hansen måske kunne have ventet til i morgen og ladet flagene stå på halv lige i dag.

Mosbak vinder dog på hadesnaks-kontoen når man ser de to indlæg her senest. Interessant hurdle i tråden synes jeg alligevel...for hvia LRH ikke habde skrevet det - havde jeg.

Bjarne Hansen

Men jeg kan forstå - det er endnu en positiv ting du har at sige om terroranslaget - at det kan bruges i platheder vendt mon DF.(LRH)

Det er da muligt, at det er plat når jeg mener at det netop er DF´s og ligesindede´s retorik der skaber typer som Breivik.

Men så er sandheden plat.

Michael Thomsen

Så er vi kommet tættere på borgerkrigen i DK. Inden for 50 år har vi den. Først ser vi indvandrebander vs. rockere. Hadet er enormt. Ligesom hadet herinde mod VKO. Så de politiske attentater. Så borgerkrigen ala Jugoslavien i 90erne. Garanteret i hele Europa. Drømmen om multikultur braser.

Peter Hansen

Michael Thomsen, dine forestillinger om verden lader meget tilbage at ønske. Langt det største flertal ønsker fred og fordragelighed - derfor vælger de i Norge Arbeiderpartiet og ikke Fremskrittspartiet til at lade landet.

Sider