Rigsadvokat opgiver sagen mod Niels Holck

Indien får ikke opfyldt dets hede ønsker om at få straffet Niels Holck for våbennedkastning i 1995.
7. juli 2011 kl. 13:53Opdateret 7. juli 2011 kl. 14:22

Våbensmugleren Niels Holck bliver ikke udleveret til Indien.

Rigsadvokaten giver fortabt og vil ikke forsøge at indbringe sagen for Højesteret.

Den indiske regering har ellers i høje toner kritiseret de danske domstoles beslutning om ikke at udlevere den 49-årige dansker til en straffesag.

Rigsadvokat Jørgen Steen Sørensen mener, at sagen ikke er af principiel karakter.

Dermed er der ikke grundlag for at bede Procesbevillingsnævnet om at lade den spektakulære sag komme helt til tops i det danske retssystem.

Først Retten i Hillerød og senest Østre Landsret har underkendt Justitsministeriets beslutning om at udlevere danskeren.

Det skyldes, at der er en reel risiko for, at Niels Holck vil blive udsat for tortur eller nedværdigende behandling i et indisk fængsel.

Vurderingen baseres på rapporter fra for eksempel det amerikanske udenrigsministerium og en række menneskerettighedsorganisationer.

Men embedsmændene i Justitsministeriet har altså ikke lagt tilstrækkelig vægt på den udbredte tortur i de indiske fængsler.

Indien har i øvrigt ikke ratificeret FN's torturkonvention.

- Jeg har stor forståelse for den opmærksomhed, som sagen har givet anledning til både i Danmark og i Indien, lyder det fra rigsadvokat Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

Men samtidig henviser han til det nylige nederlag i Østre Landsret.

Niels Holck arrangerede nedkastning af flere ton våben til oprørere i Vestbengalen i 1995.

En britisk mand afsonede flere år for nedkastningen og lignede til sidst efter eget udsagn en kz-fange.

Også den russiske besætning på det fly, hvorfra nedkastningen skete, tilbragte flere år bag tremmer.

Derimod slap Niels Holck væk.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

En god dag for danskernes almene retssikkerhed og Niels Holck i særdeleshed.

Til gengæld må et antal regeringsmedlemmer og embedsmænd gå rundt resten af deres dage med røde ører på grund af deres usmagelige sammenblanding af Niels Holck-sagen og Indiens støtte til en klimaaftale i f.m. COP 15.

Per Erik Rønne

@Per Møller,

Danmark må naturligvis sørge for, at sådanne handlinger i fremtiden vil være ulovlige også i Danmark, så retsforfølgelse og afsoning kan ske her.

Er lovgivningen på dette område i øvrigt ikke allerede ændret?

John Hartfelt

Jo, lovgivningen er ændret.

Fuldstændig tåbelig sag, som jeg aldrig har forstået hvorfor rigsadvokaten ikke opgav på forhånd. Udvisning kan aldrig ske til Indien før deres samfund er lavet strukturelt og politisk om fra top til bund, det er fuldstændig hovedløst og i strid med menneskerettighederne.

Jens Espersen

Hvad kan man lærer af dette?

Hvis man ønsker at begå forbrydelser, så begå dem i u-lande, hvortil man ej kan udleveres. Og skulle man være i farezonen herfor, vil der med garanti stå et grædekor parat, hvis man blot har forbrudt sig i "godhedens" navn.

Per Erik Rønne

@Jens Espersen,

Næh, for nu kan man jo netop i Danmark retsforfølges og straffes for forbrydelser begået i udlandet, herunder i ulandene.

Forbi er de årelange umenneskelige forhold Niels Holck har levet under med to ugentlige besøg hos politiet og en fremtid i et indisk fængsel.

Hvor må ham og hans familie ånde lettet op.

Hvad med en erstatning !

bjørn holst jespersen

"I godhedens navn"...Holck har hele tiden erklæret at hen er parat til at stå til ansvar (= mener han kan forsvare) sine handlinger i en vestlig retssal.

(Det fortolker jeg som "i en retssal der giver menneskerettighederne vægt + selvfølgelig tortur aspektet)

Desuden er det værd at være opmærksom på, at Holck på nuværende tidspunkt har stiftet familie efter at have fået forsikringer fra Udenrigsministeriet om, at han ikke ville blive forsøgt udleveret.

"Hvis man ønsker at begå forbrydelser, så begå dem i u-lande, hvortil man ej kan udleveres...." ...eller hvis man ønsker at få udleveret forbrydere til retsforfølgelse, så må man selv holde op med at forbryde sig mod menneskerettighederne.

- Brug af tortur nedbryder retssystemet fordi efterforskningen af forbrydelser reduceres til at arrestere den umiddelbart mistænkte og få vedkommende til at tilstå. Dvs. vold mod uskyldige. Justitsmord på stribe og ustraffede forbrydere.

Hvis denne sag betyder, at de Indiske myndigheder og den Indiske offentlighed begynder at forholde sig til, hvordan deres fængsels- og retssystem fungerer, så har vi noget at være stole af her i landet.

peter jensen

Utroligt.
Sverige, Tyskland, England , Australien etc har udleveringsaftaler med Indien.
Og Holck har tilstået !

Mads Kjærgård

Manden har jo kæmpet mod kommunisterne, det burde da give plus på pointtavlen hos de borgerlige.
Bortset fra det så har Løkke da også støttet Taleban med penge til våben. (Ja de hed noget andet dengang) Skal han så også udleveres???

Hvad er det, det er så svært for udleveringstilhængerne at forstå?
Man udleverer ikke folk til lande, hvor fanger risikerer tortur.

Som direktør Karin Verland fra Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre sagde efter rigsadvokatens afgørelse:

"Ifølge den europæiske menneskerettighedskonvention og FN's torturkonvention er der et absolut forbud mod at sende personer til lande, hvor de risikerer at blive udsat for tortur."

http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-41516811:rct-klogt-ikke-at-udleve...

Lennart Kampmann

Særligt skal man ikke udlevere statsborgere baseret på terrorlovgivningen med tilbagevirkende kraft.

Danmark er på en farlig kurs, og vores rettigheder undermineres dagligt.

Med venlig hilsen
Lennart

John Hartfelt

peter jensen siger:
Utroligt.
Sverige, Tyskland, England , Australien etc har udleveringsaftaler med Indien.
Og Holck har tilstået !
+++++++++++++++++++++++
Jeg kender ikke til forholdene i Australien, men Sverige, Tyskland og England har ikke særlige aftaler med Indien med henblik på udlevering udenom FNs menneskerettighedskonvention.