Telegram

Facebook-opfordring gav fire års fængsel

To britiske mænd, der via Facebook opfordrede til optøjer i sidste uge, får hårde fængselsstraffe.
Telegram
17. august 2011 kl. 08:28

To unge mænd skal begge tilbringe de næste fire år i fængsel, fordi de forsøgte at opildne andre til at deltage i sidste uges voldsomme uroligheder i Storbritannien.

De to mænd, som er 20 og 22 år, brugte Facebook til at opfordre folk til at samles i byerne Cheshire og Warrington i det nordvestlige England for at indlede optøjer.

Ingen i de to byer fulgte opfordringerne, men de to mænd røg alligevel direkte i fængsel for at have forsøgt at anspore andre til at begå kriminalitet.

En talsmand for politiet i Cheshire siger, at dommene "sender et stærkt signal til potentielle uromagere", mens de hårde straffe har fået debatten til at blusse op blandt landets politikere.

Tom Brake, der sidder i parlamentet for Liberaldemokraterne, påpeger ifølge BBC, at dommene bør afspejle retfærdighed og ikke handle om hævn fra samfundets side.

Den konservative Gavin Barwell er derimod tilfreds med dommene, som han mener sender et klart signal om, at optøjer ikke tolereres.

De engelske domstole har arbejdet på højtryk i kølvandet på de omfattende uroligheder.

Over 2770 personer er anholdt rundt om i landet, og knap halvdelen af dem har foreløbig været for en dommer.

- I et retssystem, der arbejder under stort pres, er der en reel risiko for, at retfærdig rettergang, proportionalitet og retfærdighed ofres i skyndingen for at afsige præventive domme, siger direktør Juliet Lyon fra Prison Reform Trust, der arbejder for indsattes rettigheder, til The Times.

Blandt tirsdagens øvrige dømte var også en anden ung mand, der fik 18 måneders fængsel for at være i besiddelse af et stjålet tv.

Fem personer mistede livet i løbet af de fire dage, hvor en bølge af optøjer og ildspåsættelser ramte London og en række andre engelske byer.

/ritzau/

Opdateret 17. august 2011 kl. 08:35

Et liberalistisk samfund slår altid hårdt ned på angreb på ejedomsretten, det er jo, når alt kommer til alt, det eneste, de vægter.

Brian Pietersen

De er med i EU ??.. c¨,)

Endnu et eksempel på at organisering via Facebook sjældent fungerer:

"Blackshaw set up a Facebook event encouraging people to 'Smash Down Northwich Town', while Sutcliffe-Keenan, of Warrington, created the page 'Let's Have a Riot in Latchford'. But no one apart from the police turned up at the pre-arranged meeting point."

Det er ikke liberal adfærd, men politistatslignende Corporate Fascism. Tro ikke at vi lever i et frit, liberalt samfund. Det er megakoncernerne og megabankerne der bestemmer.

18 måneder for at stjæle et tv? Det er da lidt vildt.

Stjæl en TV og få 18 måneder; Stjæl millarder og få redning-pakker!

Det er da nærmest middelalderlige tilstande.

Slettet Profil

Som om det ikke var flovt nok for mig at være Dansker, nu er jeg også flov over at være Engelsk.

--

Ingen i de to byer fulgte opfordringerne, men de to mænd røg alligevel direkte i fængsel for at have forsøgt at anspore andre til at begå kriminalitet.

Ok, så fire år for faktisk ingenting.

- der er lidt Retsopgør efter Besættelsen over de engelske (over)reaktioner. Alt hvad de har af beskidte love bliver strakt til det aller yderste...

Det frie samfund reagerede med eksklusion, Forbudspakker i handskerummet m.m

Ikke videre imponerende.

Er dialog overhovedet nævnt.

Dommene virker umiddelbart hårde ja. Men de skal vel også ses i lyset af, at 5 personer omkom under urolighederne. Så at opfordre til optøjer er vel ikke nogen helt uskyldig ting? Det synes jeg i hvert fald ikke, at det er.

Men endnu engang har vi her en sag, der viser, at folk sørma skal tænke over, hvad de skriver på Facebook. Der er mange, der opfatter Facebook som en forlængelse af deres dagligstue, men det er det altså ikke. Det lærte de to unge mænd så på den absolut hårde måde - som i øvrigt en del andre før dem. Mange har således mistet deres job på grund af uovervejede ting skrevet på en åben facebookprofil.