Telegram

Gaddafi tilbydes asyl i Mellemamerika

Ønsker oberst Gaddafi at gå i landflygtigt eksil, kan han vende næsen mod Nicaragua, som gerne giver asyl.
Telegram
24. august 2011 kl. 04:52

Mens Gaddafi-regimet smuldrer, spekuleres der i stigende grad i, om landets mangeårige enehersker vil sige farvel til Libyen for at drage i udenlandsk eksil.

I givet fald han vil begynde på en frisk langt væk fra krigsskuepladsen i sit hjemland, så kan Gaddafi rejse til Nicaragua, som gerne giver ham politisk asyl.

Det fastslår en rådgiver for præsidenten i den mellemamerikanske stat, ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Hvis nogen skulle bede om asyl, vil vi give et positivt svar, fordi mennesker fra Nicaragua blev tildelt asyl, da dets folk blev myrdet af Somoza-diktaturet, fortæller Bayardo Arce, økonomisk rådgiver for landets præsident, Daniel Ortega.

Der er dog ikke kommet nogle forespørgsler om asyl, lyder det.

Samtidig fortsætter præsidenten i Venezuela, Hugo Chavez, med at ytre sin ubetingede støtte til Gaddafi, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Han buldrer mod USA og Vesten, som bryder med international lov og ret, lyder det.

- De indfører en regering, som vi ikke anerkender. Vi anerkender kun én regering, og det er et Muammar Gaddafis. Der findes ingen anden regering, siger Chavez på statsligt tv.

Ifølge Reuters har 30 stater i verden nu anerkendt de libyske oprørsstyrkers Nationale Overgangsråd som den eneste legitime regering i det nordafrikanske land.

Samtidig leder rebellerne i Libyen med lys og lygte efter Muammar Gaddafi, der er som sunket i jorden.

/ritzau/

Opdateret 24. august 2011 kl. 05:05

Gad vide om Nicaragua er stærke nok til at modstå det pres, som man kunne forestille sig at vesten ville lægge på landet for at få Gaddafi udleveret til Haag?

Jeg tror mere på, at Venezuela kan modstå et sådant pres i længden.

Bjarne Hansen

Jeg kunne godt forestille mig at FN/NATO ville foretrække at han får asyl et eller andet sted, frem for at han får Martyr-status.