Telegram

Norsk terror holdes ude af dansk valgkamp

Den skarpe offentlige debat herhjemme om terrormassakren i Norge skal ikke præge valgkampen.
Telegram
3. august 2011 kl. 01:34

Hverken højre- eller venstrefløjen i Folketinget vil bruge Anders Breiviks terrormassakre i Norge som løftestang, når de vender tilbage fra sommerferie og skal kæmpe om befolkningens gunst op til det kommende folketingsvalg.

Sådan lyder det samstemmende fra en lang række politikere, som metroXpress har talt med.

- Der er i høj grad behov for at stå sammen og tage afstand fra den ugerning. Man skal hverken fra højrefløjen eller venstrefløjen sige, at det er nogen andres skyld, siger Ellen Trane Nørby, der er politisk ordfører for Venstre.

Holdningen går igen hos Dansk Folkepartis næstformand, Peter Skaarup:

- Jeg synes ikke, vi på nogen måde skal spille hans spil og sætte gang i en kæmpe diskussion baseret på en gal mands værk, siger Peter Skaarup.

Udmeldingerne kommer, efter fronterne i den offentlige debat de seneste dage er blevet trukket op af blandt andre sognepræsten Sørine Gotfredsen og forfatter og filminstruktør Christian Braad Thomsen.

Sørine Gotfredsen beskrev søndag i indlægget ‘Lad os bruge Breivik rigtigt' i Berlingske, hvordan massakren, der kostede 77 mennesker livet, udstiller problemerne i et multikulturelt samfund.

Men den ophedede debat kommer aldrig til at knopskyde til Christiansborg, lyder det stålfast fra De Radikales partileder, Margrethe Vestager.

- Den norske håndtering af sagen, repræsenteret ved Jens Stoltenberg (Norges statsminister, red.), er inspirerende.

- De norske politikere har vist så stort format, at de i stedet for at kaste med mudder siger: Lad os stå sammen, siger Margrethe Vestager.

Hun forventer derimod, at attentatet vil afføde konkrete forslag til politiske ændringer i Danmark.

- Vi kan blandt andet diskutere, om vi skal have et fag, der hedder ‘medborgerskab', i folkeskolen, siger Vestager til metroXpress.

/ritzau/

Opdateret 3. august 2011 kl. 01:45

Okay - det var så højrefløjen der er blevet enige om at det er synd for Pia Kjærsgård, at hun med sin infame retorik overfor indvandrere og flygtninge er blevet mentor for typer som ABB.

End da begge sider af højrefløjen, hvad de end mener med det.

De sidste 10 år, er en gal mands arbejde.

Karsten Jachs

Det er vel i sidste ende vælgerne der bestemmer om begivenhederne i Norge har indflydelse på valget.

Og man kan kun håbe på at de fleste vælgere straffer de politikere der hjernedødt tonser ud af den samme retoriske motorvej.

Jens Thorning

Gratisavisen har talt. Nu kommer realiteterne: Det kan ikke undgås, at Breivik bliver nævnt i valgkampen, og så kører (medie-) maskineriet.

Dorte Sørensen

Hvorfor må der ikke tales om denne frygtelige handling fra en kristen, når DF ved en hver stor som lille ting begået af en muslim straks benyttes som hetz mod muslimer?
Ligeledes virker det også underligt , når DF den ene gang efter den anden har afkrævet imamer og andre muslimer at gå bodsgang for andre muslimers handlinger og mener at imamer med deres tale påvirker unge muslimer – men her har DF og andre ingen medansvar efter de har kaldt muslimer pest over Europa og mange andre ”smukke” ting .

Lad os nu se hvem der kaster den første sten. Hvis DF fremturer med deres sædvanelige racistiske valgkamp, så vil det da være relevant, at inddrage og nævne Breinvik al den stund, at han selv oplister DF og Danmark som inspiration og forebilleder.

Alt andet vil være selvcensur.

Og det er vel ikke det som DF og V opfordrer til?

Fint nok at det ikke bliver en del af valgkampen. Gider ikke tre uger, hvor der slås politisk plat på døde menneskers bekostning.

Ritzau skrev:
"Sørine Gotfredsen beskrev søndag i indlægget Lad os bruge Breivik rigtigt’ i Berlingske, hvordan massakren, der kostede 77 mennesker livet, udstiller problemerne i et multikulturelt samfund."

Dette er en meget agigatorisk udlægning af Sørine's kronik. De fleste tog faktisk afstand fra kronikken, men Ritzau ser den åbentbart som en neutral beskrivelse af tingenes tilstand.

Man skal som læser holde vågent øje med Ritzaus udmeldinger. De er sjældent neutrale.